Салати и марули семена
Под тази категория в нашия онлайн магазин за дома и градината ще откриете сортирани сортове семена на любим листен зеленчук, който се е превърнал в основна част от нашата трапеза. В този раздел ще си говорим за Марулята - ценната зеленчукова храна и един от най-известните видове салати у нас.
Марулята е едногодишно тревисто растение, част от семейството на Сложноцветните. Листният зеленчук се характеризира с лесно отглеждане и интензивен растеж. Прието е, че марулята е позната на човечеството от преди много хиляди години, а именно от Древността. Има интересни легенди, свързани с този зеленчук. Някои гласят, че в Древен Рим, марулята бяла пряко свързана с потентността на мъжете, защото била приета за свещено растение на бога на плодовитостта - бог Мин. В Древна Гърция пък приемали зеленчука по обратния начин - свързвали го с мъжката импотентност и го поднасяли на погребения.
Все пак за родина на марулята се смята Средиземноморието, откъдето е започнала своето разпространение, което днешно време е по цял свят.
Марулята се характеризира с едри листа, обагрени в различни нюанси на зеления цвят. Формата им може да варира, в зависимост от сорта между закръглени листа, като тези на айсберга, до издължени и елипсовидни, каквито са листата на ромена. Общата им характеристика е хрупкавата консистенцията и високите хранителни стойности.
Хрупкавата листна култура е снабдена с богат набор витамини и минерали, които оказват множество благоприятни действия върху организма и правят (устройват) марулята, като една изключителна ценна зеленчукова храна.
В състава й са се групирали витамините A, C, K и витамин B6, минералите - магнезий, калий, калций, желязо, фосфор и натрий. Притежава важната фолиева киселина, както и мощния антиоксидант бета каротин.
Доказано, е че марулята има страхотно антиоксидантно и аналгетично действие. Смята се, че консумацията й може да успокои (помогне) при напрежение и нервност и да стимулира по-добрия сън. Други важни качества, които притежава са диуретично и противовъзпалително.
Заради високото си съдържание на желязо, марулята се смята за подходяща храна при хора, които страдат от анемия, защото минералът е важен елемент, който доказано участва в лечението на даденото заболяване.
С наличието на бета каротин в съдържанието си, листния зеленчук е смятан за една от храните, които служат като превенция при различни видове ракови заболявания.
Както останалите зелени листни зеленчуци, марулята също е изключително нискокалоричен и отличен диетичен избор. В 100 калории на зеленчука се съдържат едва 15 калории, от които само 0,15 грама мазнини.
Марулята има широко кулинарно приложение, като от нея основно се използват листата, семената и стъблата. От семенцата се извлича олио, а листата и стъблата служат за направата на салати. Хранителната листна култура се комбинира отлично с яйца, месо, сирене, домати, краставици. Марулята е основна съставка на множество известни салати, като популярната салата “Цезар” и “Великденската зелена салата”, която е съставена от маруля, репички, зелен лук, краставици, яйца и маслини. За дресинг се добавят зехтин, сол и оцет.
Популярният вид салата, каквато е марулята, е сравнително непретенциозна култура за отглеждане. Марулята образува листна розетка и глава. Именно докато образува глава, листният зеленчук има висока издръжливост на по-ниски температури. За да образува своите глави, марулята се нуждае от слънчева светлина и умерена влажност.
Успешната формула за отглеждане на листната култура е богат на органични и хранителни вещества субстрат, на рохкави глинесто-песъчливи почви марулята расте и се развива отлично, и температури около 15-20°С.