Под тази категория в онлайн градински магазина, със специално подбрани продукти за вашия дом и градина, ще намерите една отлична селекция от семена на различни сортове на една от най-разпространените храни в света, а именно Фасулът, или Бобът. Тази Бобова култура притежава световно признание и с причина е една от най-консумираните, не само защото е изключително лесна за отглеждане, притежава отлични вкусови качества, а и защото е ценен източник на полезни за организма елементи (вещества).
Историята на бобовата култура може да бъде проследена много назад в миналото. Има различни сведения относно точната родина на боба, но е прието, че е Южна Америка, защото в пещера, в Перу са открити сведения за съществуването на дадената култура. Разпространява се изключително бързо и придобива популярност в Цяла Европа през 17 век. А на континента бива представена от откривателя Христофор Колумб по време на Великите Географски открития.
Какво прави фаула/боба толкова търсена култура?
Растението, което е част от семейството на Бобовите растения, е едногодишен увивен вид. На височина достига до 60 см и сформира цветове, от които се образуват плодчетата, които пък са във формата на шушулки и съдържат в себе си малки семенца. Семенцата им могат да бъдат кръгли, както и бъбрековидни. Обагрени са в различни цветове, които варират от бели, черни, жълти, зеленикави до червени и кафяви.
Фасулът се размножава чрез директна сеитба на семена в почвата, като благоприятен период за това е началото на пролетния сезон. При самата сеитба е препоръчително да се внимава и семенцата да не се засяват на голяма дълбочина в почвата. Фасулът може да се бере в началото на лятото, когато все още е зелен или да се изчака да узрее напълно. След като се набере, шушулките е хубаво да се оставят на слънце за няколко дена, за да се изсушат добре и да са годни за консумация.
Важно е да се знае, че консумацията, както на зелен фасул, така и на зрял фасул е препоръчителна и популярна.
Интересен факт, е че бобовото растение действа изключително благоприятно върху почвата, в която се отглежда. Самите растение са снабдени с възелчета по корените си, които имат за приложение да снабдят почвата с азот.
Друго предимство на тази култура, е че се отглежда много лесно и дава високи добиви. Основните й изисквания са достатъчно влажност, топлина и светлина. Хубаво е и да се окопава до цъфтежа си освен ако не се отглежда с мулчиращо фолио.
С основателна причина, бобът е една от най-разпространените храни в света - съставен е от високо количество въглехидрати, фибри, протеини, витамини, минерали и фолиева киселина.
Всъщност бобовата култура е една от най-сериозните източници на растителен протеин, който има по-малко хранителни качества от животинския протеин, но е отлична негова алтернатива.
Консумацията му може да донесе множество благоприятни ползи върху човешкия организъм. Понижава нездравословните нива на кръвна захар, редуцира сериозно риска от хронични заболявания, помага при нужда от загуба на излишна телесна маса и поддържа цялостното здраве на организма.
Да не забравяме, че бобовите зърна са й изключително вкусни!
Все пак - кой не обича боб?!