В тази категория в нашия онлайн каталог ще ви представим подбрана селекция от професионални и висококвалифицирани сортове семена на един от най-любимите салатни зеленчуци, който впечатлява с вкус и множество полезни свойства. С най-голямо удоволствие искаме да ви запознаем с разновидностите на зеленчука с винаги сочните и едри листа - Зелето.
Ползите, които консумацията на зелето оказва върху здравето на човека са много. Добрата новина, е че зелето се разделя на поне 13 вида разновидности. Всеки вид има множество прилики с останалите, както и множество различия, като се смята, че винаги единия превъзхожда другия с нещо.
Сред видовете зеле се нареждат едни от най-полезните, хранителни и вкусни зеленчуци, каквито са бяло главесто зеле, карфиол, броколи, кейл, алабаш, брюкселско зеле.
Характерната черта на всички изброени е наличието на кръгла и едра глава в центъра на зеленчука и висока търпимост към ниски температури.
В тази си категория обаче ще обърнем специално внимание на бялото главесто зеле. Това, с което се характеризира този представител е добре образувана кръгла бяла глава, покрита от зелени листа, от които една част се разтварят, като листна розетка, а другата са сгърчени в топчесто образувание. Растението е двугодишно, като през първата година на своето развитие сформира зелката си, а през втората се развиват цветоносните стъбла, върху които цъфтят цветовете.
Като един основен представител на вида Зеле, главестият вид е снабден с умерена студоустойчивост. Има търпимост при отрицателни температури, но за успешно развитие, главестото зеле има необходимост от температури 15-20°C.
Основното предимство на бялото главесто зеле, пред останалите представители на Зелето, е съдържанието му на витамин U. Всъщност, това е един от малкото зеленчуци, които са снабдени с този витамин. Именно този витамин действа благоприятно върху стомашната и чревна лигавица и нормализира киселинността в стомаха. Поради тази причина, консумацията на бялото зеле се препоръчва силно при хора, които страдат от стомашно-чревни заболявания.
Всъщност бялото главесто зеле е съставено от един полезен коктейл от витамини. В съдържанието му се открояват витамините A, витамин C и витамините от група B. По съдържание на витамин C, зелето превъзхожда дори лимона и е ценен източник на витамин B4, наречен още холин. Този зеленчук е обогатен и с диетични фибри, фруктоза, каротин и множество минерали, като калий, калций, мед и цинк.
Освен множеството полезни свойства, зелето се характеризира и с хранителни такива. Приложението му в кулинарията е широко и доста популярно. Тъй като бялото зеле е изключително полезно при стомашно-чревни заболявание, то се препоръчва за диетична храна.
Популярни ястия, които сякаш не могат да бъдат приготвени без това така полезно зеле са крем супа и борш. Препоръчва се консумацията му на салата, панирано, задушено и печено.