В този раздел на електронен магазин за семена Semenata bg ще ви запознаем със страхотния витаминозен зеленчук, характеризиращ се с множество хранителни и вкусови качества, а именно Пиперът (Чушката). Топлолюбивата и многогодишна култура, която в нашите климатични условия се отглежда, като едногодишна, отдавна е заела своето почетно място сред зеленчуците, с най-широко кулинарно приложение по света. В тази категория ще намерите внимателно селектирани сортови семена на така любимата чушка.
Пиперът или чушката е зеленчукова култура от семейство Картофови. Произхожда от тропическите райони на Америка, където се отглежда, като многогодишно растение. Притежава високи стъбла, които достигат на височина до 150 см и цъфтят в бели цветове. Плодовете на зеленчука са пиперки, които в зависимост от сорта образуват различни форми - могат да бъдат кубични, конусовидни и доматовидни. На цвят могат да бъдат червени, зелени, жълти, оранжеви, лилави и дори кафяви. Откъм вкусови качества, пиперките могат да бъдат много сладки, леко пикантни и силно парливи.
Характерно за пипера, е че покълва и расте само на топли температури. Всъщност чушлетата са по-топлолюбива култура и от доматите. Оптималната температура за растеж на тази зеленчукова култура е 20-25°C, при температури под 15°C или над 35°C, растението загива. Освен топлолюбива, културата е и светлолюбива. Вирее успешно на глинесто-песъчливи и песъчливо глинести почви (почви с неутрална реакция).
Пиперът се характеризира със страхотни вкусови и хранителни качества. Причината е високото витаминозно съдържание в сладките чушлета. Витамин С се съдържа в пиперките поне 4-5 пъти повече, отколкото в лимоните. Богат е на витамините от група В, на каротин, минерални соли, киселини и захари, от които фруктоза, захароза и глюкоза.
Вкусните пиперки имат широко кулинарно разпространение.
Могат да се приготвят печени на котлон или на грил. Все пак, няма нищо по-апетитно от ароматни печени чушки!
Популярна и вкусна рецепта по нашите ширини са пълните чушлета, които могат да са месни, постни, а комбинацията им с вкусно кисело мляко прави това кулинарно преживяване незабравимо.
От червените чушлета се правят и едни от типичните за нашата родина ястия - а именно лютеницата и кьопоолу. Освен това, пиперките са едни от основните зеленчуци за приготвяне на вкусна и полезна зимна туршия.
Чушлетата могат да се приготвят и на салати, а през летните жеги да се консумират сурови, пълнени със сирене.
Най-популярните сортове чушки в България са камбата, капията и сиврията.
Камбата е видът, който се характеризира с едри чушлета, които имат доматовидна форма. Могат да бъдат червени, зелени и жълти. Това зависи от тяхната степен на узряване. Плодовете са много сочни и сладки. Перфектен избор за приготвяне на туршии.
Капията е чушката, с конусовидна форма. Цветовете на плодове и са червени, а вкусът - изключително апетитен. Подходящ вид за печене, за приготвяне на любимите пълнени чушки, за лютеница и кьопоолу.
Сиврията е пиперката с най-тънка кожа. Сортът се характеризира с чушлета в конусовидна форма, в началото на своя растеж са зелени, а при пълно узряване - светлочервени. С леко сладкия си вкус, сиврията е подходящ вид за приготвяне на салати и супи.