МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена за българско зеле Балкан подходящо за късно производство

Семена зеле Балкан български сорт
Семена за българско зеле Балкан подходящо за късно производство
1.79 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: OPAL176

Опции

Купи

Разфасовка: Зеле Балкан се предлага в опаковки от по 5 гр. сортови семена.
Норма за сеитба: Около 50 – 60  гр. семена на зеле Балкан са нужни за 1 декар площ.
Реколта: При добро отглеждане около 5 – 7 тона от декар.
Период на сеитба: За късно зеле производство засявайте сортовите семена на българско зеле Балкан през Май-Юни за производство на разсад.
Период на разсаждане: Юни-Юли са подходящи месеци за разсаждане на разсада на открито.
Схема на отглеждане: Зеле Балкан може да се отглежда като средно ранно и късно зеле. Предварително се приготвя разсад, който после се разсажда на открито след като няма опасност от падане на слани. Схеми за отглеждане на зеле, които се използват обикновено са: 40Х60 см или редово – 60/30-40 см.
Вегетация: Късното зеле Балкан има 120 – 130 дни вегетационен период.
Характеристики на плода: Зелките са между 3,5 кг – 5 кг с компактна и приповдигната розетка. Формата на зелките на българския Балкан са кръгли. На вкус са приятни и с нежна, крехка консистенция подходящи за салата и консервиране. За приготвяне на кисело зеле и туршии. Сорта е по-устойчив на мана, пероноспора и ниска влажност на въздуха. Но все пак нехибридния сорт зеле Балкан се нуждае от редовно поливане и добра растителна защита, за да се радвате на по-качествени добиви. 


Късно зеле Балкан е подходящо за кисело зеле, но и за прясна консумация. Както е известно ползите от консумацията на зеле са големи. Това е храна, която съдържа разнообразие от витамини и е нискокалорична. Ако нямате храносмилателни или други здравословни проблеми, които налагат ограничаване на консумацията на зеле, то непременно опитайте вкусна и витаминозна салата от зеле, моркови и червено цвекло. Подправена с лимонов сок, зехтин и смлени орехи е чудесен източник на полезни вещества за организма.

Ако сте се спрели на сорт бяло главесто зеле Балкан можете да опитате да си приготвите и от реколтата вкусно кисело зеленце или туршийка с карфиол, чушки и морковчета например.

Беритбата на зелките се прави обикновено през късна есен – октомври и ноември. Тъй като зелето не бива да измръзва, за да не се влоши качеството на реколтата го оберете преди минусовите температури.

Вегетационният период на българско зеле Балкан е около 130 – 140 дни. Много подходящо за сеитба е да бъде и като втора култура. Това означава, че ако отглеждате ранни пролетни зеленчуци като грах и лук например, можете да използвате освободената площ от тях за сеитба на зелето.

Избягвайте да засаждате зелето на кисели почви. Пазете посева от засушаване и редовно проверявайте за вредители и болести. Ако откриете някакви следи на заболяване или забележите причинителя, то веднага се консултирайте с агроном. 

Разсада на зелето Балкан може да бъде засаден в редове и двустранно на по-широки междуредия. Между отделните растения оставете по 40 – 60 см или използвайте друга подходяща схема за отглеждане на късно зеле. Приготвяйте разсад от качествени семена на българско зеле Балкан за максимална кълняемост.

Поръчайте онлайн на Semenata.BG сортови семена на зеле Балкан с гарантиран произход.

Семена
Кога се засяваМай, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив