В тази категория, която ще намерите в нашия специализиран онлайн градински магазин, предназначен за вашия дом и градина, ще се озовете сред една богата селекция от сортови семена на една от най-ценните зеленчукови храни, подходяща за целогодишна консумация, с отлични диетични свойства и невероятни лечебни приложения. На вашето внимание, с най-голямо удоволствие искаме да представим кореноплодния зеленчук, който е Цвеклото.
Смята, се че тази зеленчукова култура датира още от Древността, като древните елини и римляни я използвали под формата на лечебна билка за сваляне на температура и при хранителни разстройства. Според някои легенди, древните римляни (същите) приемали цвеклото, като любовна отвара. Според техните вярвания, ако мъж и жена се хранели от същия кореноплоден зеленчук, щели да се озоват в плен на любовта.
Цвеклото е невероятен източник на полезни хранителни вещества и елементи. Има забележително количество бетаин и йод. Бетаинът е вещество, което действа много благоприятно върху правилната функция на черния дроб. Освен това, проявава множество противовъзпалителни свойства и благоприятства по-лесното усвояване на белтъци от организма.
Йодът, пък, от своя страна е сериозен помощник при болести на щитовидната жлеза. Всъщност цвеклото е първенец по съдържание на йод. Поради тази причина, този кореноплоден зеленчук е важна съставка в борбата със заболяването, наречено хипотиреноидоза - болест на щитовидната жлеза, която се проявява именно от липса на йод в организма.
Полезният състав на цвеклото не се изчерпва до тук. В него има значително количество фибри, витамин A, витамините от група B, витамин C, фолат, магнезий, фосфор, цинк, мед, селен и калий.
С право в миналото е имал славата на лечебна билка. Днес полезният кореноплод се прилага при хора, които страдат от висок холестерол, като се смята, че помага за сваляне на кръвното налягане. Редовната му консумация снабдява организма с необходимата енергия и е много подходяща храна за редовно практикуващи спортисти. Освен това, калорийните му стойности са много ниски и проявява страхотно детоксикиращо действие. Това го прави отличен избор на храна при специални хранителни режими, особено с цел сваляне на излишна телесна маса.
Смята се, цвеклото е намерило своето приложение, като хранителен продукт, годен за консумация чак през 18 век, когато френски кулинари започнали да го използват за направа на различни ястия. Видът, който ние познаваме и консумираме е червеното цвекло. Характерното за него, е че всичките му части са годни за хапване.
Може да се консумира суров, настърган на салатка, в комбинация с моркови, със зеле, с картофи, с извара, с ябълки и с много други зеленчуци и плодове, в зависимост от вкусовите предпочитания. Кореноплодният вид е подходящ за варене, както и изцеден на сок.
Без значение под каква форма изберете да го консумирате, цвеклото е еднакво полезна и пълноценна здравословна храна, която заслужено трябва да присъства във вашето меню.