МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на зеле Кьосе 17 за кисело зеле и късно производство

Семена на зеле Кьосе 17 за кисело зеле и късно производство - Зеле семена с отлична цена: 1.20 лв.
Семена на зеле Кьосе 17 за кисело зеле и късно производство

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: Предпочитаният сорт зеле за кисело зеле – Кьосе 17 се предлага в опаковки от 5 гр., 10 гр., 70 гр., 100 гр., 500 гр. 
  • Норма за сеитба: Нужни са между 50 - 70 гр. сортови семена на декар обработвана площ.
  • Реколта: Очакваният добив при добра агротехника  и отглеждане може да бъде 5 -7 тона от декар.
  • Период на сеитба: За ранно производство периода за сеитба на сортовите семена на зеле за разсад е Януари - Април; Май - Юни е периодът за късно производство, какъвто сорт е Кьосето.
  • Период на разсаждане: Разсада от зелето разсадете през Юни - Юли. 
  • Схема на отглеждане: Зеле Кьосе 17 се отглежда на открито чрез предварително подготвен разсад. Технологична схема за отглеждане: 60/30-40 см или 40Х60 см. Подходящ сорт за средно-ранно отглеждане, както и за късно отглеждане. Плодоноси: Юни - Октомври. Чувствителен сорт на мана.
  • Вегетация: Около 125 - 130 дни.
  • Характеристики на плода: Късното зеле Кьосе 17 е чудесен избор за кисело зеле. Главите на популярния сорт българско зеле са с едрина между 3 – 5 кг. Характерно за сорта е изпъкналото чело на зелките. Подходящо зеле за прясна консумация и консервиране.

Онлайн магазин Semenata.bg  представя на всички почитатели на вкусното кисело зеле един добре познат в България характерен сорт Кьосе 17. Сорта главесто бяло зеле има добра съхраняемост и е подходящ за прясно консумиране дори след седмици, ако не успеете да го консервирате веднага. 

Българско зеле Кьосе 17 може да засявате чрез семена през месеците май – юни (времето за приготвяне на разсада) съобразено с района, в който живеете (За Северна България са по-късните срокове). Готовият разсад се засажда в редове след около месец. Обикновено схемата, която се използва за сеитба на подходящия за кисело зеле сорт е 40Х60 см. Ако ги засаждате двустранно, можете да предвидите по-широки междуредия – 70 – 90 см.

Кьосе е зеле сравнително устойчиво на високи температури и ниска влажност, но е чувствително на мана. Обезателно предприемете необходимата растителна защита (например с подходящ фунгицид), при първа поява на мана или превантивно.

Известното българско зеле Кьосе 17 формира компактни зелки с тревисто зелени листа. Характерно за тях е, че по повърхността си имат слаб налеп. Семена на зелето Кьосе 17 се засяват за късно зеле производство, а реколтата е готова след вегетация 125 – 130 дни.

Едрото зеле Кьосе за кисело зеле формира зелки с изпъкнало чело и размери от 3 – 5 кг. Зелчиците са крехки и вкусни и перфектни за кисело зеле или за прясна консумация. 

Както знаем, зелето е зеленчукът, който традиционно се използва в българската кухня за приготвяне на вкусни зелеви сарми постни или с месо. Характерно за зелето е и това, че съдържа сравнително по-рядко срещания витамин У.
 

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив