МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на пипер Куртовска капия Флориян

Семена на Куртовска капия - вкусен пипер от Флориян - Пипер (чушки) семена с отлична цена: 1.10 лв.
Семена на пипер Куртовска капия Флориян

Опции

Купи

Куртовска капия е висококачествен и високодобивен сорт червен пипер, който се с радва на голяма популярност в България. Причината за успеха на този сорт, представен от каталога на Севън сийдс ООД е в съвкупността от качества на плода и устойчивостта на растенията.

Куртовска капия, на латински Capsicum annum, най-често се отглежда за получаване на средно ранна до късна реколта, но при желание, чушките могат да се отглеждат и за ранно производство. Растенията са мощни, бързорастящи и здрави. Плодовете са висящи, едри и лъскави. В периода на зреене няма как да сбъркате кога е идеалното време за откъсване на пипера – наситеният червен цвят на Куртовската капия ще ви подскаже, че плодовете са в своя пик. Капиите са дълги около 12 - 16 см, гладки, с двустранна или тристранна форма. В диаметър пиперът достига около 4 - 5 см.

Сред отличителните качества на чушките от този сорт е тънката кожица, която много лесно се отделя при печене. Куртовска капия е страхотен сорт за производство на чушки за консервиране, туршии, лютеници и други. Пиперът има прекрасни вкусови качества, сочност и апетитен аромат. Почитателите на чушките ценят високо качествата на Куртовската капия и ги добавят към салати, ястия и специалитети в ежедневното си меню.

Средно ранното производство на този сорт капия започва рано през годината – 1 - 20 март със засяването на семената за разсад. Възможно е още по-рано подготвяне на младите растения още в началото на февруари, когато се цели ранна реколта. Чушките са подходящи и за късен добив. Разсадът се подготвя през първата половина на април. Успешното отглеждане на разсад изисква температури на почвата минимум 15 С градуса. Чушките са светлолюбиви и топлолюбиви едногодишни растения. Младите растения се засаждат на открито когато времето е топло и има повече слънчеви часове.

Как се засажда разсадът на Куртовска капия? 

Спазвайте препоръчителната норма от 15 см разстояние между всяко растение и ще осигурите оптималното място за развитие на разсада. Вегетационният период на този сорт капия продължава около 140 - 150 дни. Чушките са зелени на цвят преди да достигнат ботаническа зрялост и се обагрят в ярко червено когато са готови за откъсване.

Наторяването и редовното поливане също играят важна роля за получаване на отлична реколта от популярния сорт. Разнообразието от висококачествени торове може да разгледате на един клик разстояние директно на нашия сайт. Отлични добиви се получават и при използване на качествени мулчиращо фолио черно.

В един грам семена се съдържат около 130 - 150 броя сортови семена на Куртовска капия. За засаждане на един декар с този сорт чушки си подгответе около 150 - 200 грама семена.

Чушките са много вкусни и много полезни. Те изобилстват от витамин С особено, когато достигнат пълна зрялост. Съдържат още фибри, минерали антиоксиданти, мед, флаваноиди и други. Едновременно с това, пиперът е нискокалорична храна и съдържа голямо количество вода. Не случайно чушките присъстват в много хранителни режими и диети, които подобряват здравето и са предназначени за справяне с наднорменото тегло. Сред най-интересните рецепти са вариациите на пълнени чушки. Формата им и отличния вкус позволяват успешното им съчетаване с други зеленчуци, подправки, меса, ориз, картофи, бобови култури и много други. С чушките лесно може да приготвите традиционни български рецепти, като чушки пълнени с боб, както и по-модерни вариации, като капии пълнени с киноа и други.

Норма за сеитба: От 150 до 200 грама за дка.

Период на сеитба: Ранна сеитба – 1 до 15 февруари, средна – 1 до 20 март, късна – 1 до 15 април.

Схема на отглеждане: От ред до ред – 40 - 60 сантиметра, от растение до следващо 15 сантиметра.

Вегетация: От 140 до 150 дни.

Разфасовка: 2 гр. (260 - 300 бр. семена на пипер капия Куртовска), 5 гр. и 50 гр.

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаЧервен цвят
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив