МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на пипер Ивайловска капия от ИЗК Марица Пловдив

Семена на Ивайловска капия - нов български сорт на ИЗК с уникални качества - Пипер (чушки) семена с отлична цена: 5.00 лв.
Семена на пипер Ивайловска капия от ИЗК Марица Пловдив
5.99 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: VSM0003

Опции

Купи

Когато ястията и салатите са приготвени с вкусни качествени чушки, разликата е осезаема. Българският нов сорт пипер Ивайловска Капия от ИЗК Марица ще ви впечатли от пръв поглед и още по-силно – от първа хапка. Сортът е създаден от специалистите, работещи в Института по зеленчукови култури “Марица”в гр. Пловдив. Пипера Ивайловска Капия присъства на пазара от сравнително скоро – 2017 година, но качествата му спомагат за бързото му популяризиране сред фермери и градинари. Чушките имат типичните характеристики на българския пипер тип капия, но са подобрени. Например, плодовете са по-едри, цветът е ярък, с лъскава повърхност, ароматът е свеж и неустоим, а вкусът е приятен и сладникав. В допълнение, чушките капия Ивайловска имат лесна за белене кожица, което ги прави особено добро решение за консервно производство.

Семена на пипер Ивайловска Капия се засяват както за ранно производство – в оранжерии, така и за среднокъсен добив и късна реколта. В зависимост от целевият период за добив, отглеждането започва с разсад за ранна реколта в периода 1 - 15 февруари или 1 - 20 март за среднокъсен добив. Късното чушкопроизводство започва със засяване на семената на капиите в периода 1-15 април. Растенията на чушките не са устойчиви на отрицателни температури. Затова разсаждането на разсада трябва да се случва след преминаване на периода със слани и ниски температури. Чушките се отглеждат с успех на открито. Препоръчителното засаждане е 60/15 см. Най-добрата реколта от този сорт чушки се получава при средно късно пиперопроизводство, когато условията от слънчеви часове и влага са оптимални.

Видът на узрелите плодове е много атрактивен. Капиите Ивайловски са дълги, месести и широки, тип висящи. Формата им е издължена и права, с лека кукичка на върха. Повърхността им е лъскава, без напуквания. Плътността на чушките ги прави лесни за транспортиране и осигурява добра съхраняемост, като запазват търговския си вид и качества. Ивайловска Капия добива ярко червен цвят в зряла ботаническа възраст. В по-ранен етап на развитие, пиперът е оцветен в зелено.

Пиперът е изключително подходящ за консумиране в прясно състояние. Вкусовите му качества ще направят салатите и свежите ястия неустоими. Чушките запазват отличните си вкусови качества дори след термична обработка и консервиране. Лесното белене на капиите Ивайловски след печене ги прави много подходящи за приготвяне на традиционна лютеница и сосове.

Чушките изобилстват от витамини и фибри. Редовното им консумиране благоприятства храносмилането, подобрява имунната система и остротата на ума.

За да се постигне най-голям добив от Ивайловска Капия трябва да засадите растенията на плодородни почви, добре дренирани и на слънчеви места. Редовното подхранване също спомага за отглеждането на здрави и устойчиви плодовити растения. Препоръчително е да се използват само торове с гарантиран произход и качество, които са специализирани за конкретните видове зеленчуци. Разгледайте асортимента от торове, които предлагаме и направете най-добрия избор за вашата градина.

В 1 грам семена се съдържат около 130-150 броя семена на Ивайловска Капия. За засаждането на 1 декар от този сорт са нужни около 150 - 180 грама семена.

Кои са любимите ми сортове пипер? Обичате ли да засаждате нови сортове или предпочитате класическите хибриди? Разгледайте селекцията ни от сортови семена, за да осигурите най-доброто за градината си.

Разфасовка: 1 гр. (около 130 - 150 бр. семена на пипер) или 100 гр.

Норма за сеитба: Около 6000 - 7000 растения в дка площ ако отглеждате двуредово или около 3800 до 4200 растения в дка при едноредово отглеждане.

Реколта: - 

Период на сеитба: При отглеждане на закрито (оранжерия от израелски полиетилен за оранжерии или парник) 5 - 15 февруари, а при открито отглеждане – 10 март - 10 април.

Схема на отглеждане: 35-40/60-80 см 

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август
Цвят на плода/цветаЗелен, Червен цвят
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане, Висока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив