МЕНЮ
КОШНИЦА

Целина семена

Дръжкова (стъблена) целина семена на сорт Паскал представена от Севън сийдс ООД
Най-продаван
Целината е сред най-полезните растения, които може да отглеждате в градината си и да изпол..
2.40 лв.
Италиански семена на Главеста целина с приятен наситен аромат
Най-продаван
Разфасовка / брой семена: 3 гр. сортови италиански семена на целина главеста се съдържат в..
2.40 лв.
Магазин Semenata Shop представя семена на главеста целина Голиат F1. Това е високодобивен ..
5.79 лв.
Разфасовка / брой семена: 2 гр. (5000 - 6000 бр. семена) Норма за сеитба: 20 гр. семена ..
1.80 лв.
Разфасовка / брой семена: Семена на главеста целина Планета можете да поръчате в разфасовк..
1.80 лв.
Цъфтеж (обединява цвят и период на цъфтеж): Магданоз – в жълти цветове, босилек &nda..
5.00 лв.
Семена на дръжкова целина (селъри) сорт Тол юта - наситен аромат и освежаващ вкус
Най-продаван
Разфасовка / брой семена: 2 гр. около 5000 бр. семена на дръжкова целина (позната като сел..
1.80 лв.
Разфасовка / брой семена: 5 гр. семена на див керевиз (листна целина) в пакет. Норма за ..
3.50 лв.
Онлайн магазин Семената бг представя семена на листна целина или позната още като Кервиз. ..
1.80 лв.
Разфасовка / брой семена: 2 гр. (в една опаковка има около 5000 - 5600 бр. семена), 50 гр...
1.80 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 11 от 11 (1 страници)

В този раздел на нашия онлайн магазин за бетонни бордюри и граадински настилки ще откриете богат асортимент от внимателно подбрани сортове на невероятния кореноплоден зеленчук, определен за отличен диуретик и натурален чистач на организма - Целина. Разпространена под наименованията - кервиз и керевиз, целината е страхотен източник на витамини и минерали, като по съдържанието на витамин C безспорно може да се сравнява с лимона. 

Кореноплодният зеленчук е полезно растение, което подобрява храносмилането, стимулира здравословния сън, успокоява и се използва за успешно лечение на артрит и ревматизъм, а в кулинарията може да се консумира във всякакъв вид. Представяме ви вкусният и много полезен зеленчук Целина. 

Култивираната целина произлиза от дивия вид, който е познат още от Древността, където основното му приложение било на лечебно средство. Днешно време, полезният зеленчук е разпространен в Европа, Азия и Африка и се консумира в свеж вид, задушен, запържен, сварен, като полезна добавка в супички и други ястия. Листенцата му често се превръщат в прекрасна подправка. 

Целината е близък родственик с моркова и магданоза, като и трита страхотни зеленчука са част от семейството на Сенниковите видове. Растението е двугодишно, през първата година оформя кореноплода си и листната розетка, а през втората - цъфти. 

Растението пониква и се развива успешно при положителни температури от 18-20°C. Обича почви, които имат високо хумусно съдържание. Специфично при целината, е че има сериозна необходимост от влага, затова трябва да се полива редовно и обилно, особено през периода, в който семенцата покълват. 

Популярността на целината се дължи на приятния й вкус и множеството благоприятни ползи, които проявява върху човешкия организъм. Полезното растение се характеризира с високо съдържание на витамин, минерали и като страхотен източник на антиоксиданти. Всички части на растението са богати на полезни вещества. 

Коренът на кореноплодното растение е източник на жизненоважни минерали, като калций, фосфор и калий, а листенцата бликат от витамин C. Както вече споменахме, съдържанието на този така необходим витамин в целината е съпоставим със съдържанието му в цитрусовите плодове, като лимона и портокала. 

Целината е страхотен източник на антиоксиданти. Антиоксидантите са изключително важни елементи, които се борят с образувалите се свободни радикали в организма, които предизвикват ракови заболявания. В целината се съдържат антиоксидантите панаксадиол, фалкаринол, метил-фалкаринол и фалкаринол. 

Именно заради полезното си съдържание, още в миналото целината е била високо ценена, като незаменимо лечебно средство на множество болежки и заболявания. Днешно време, редовната й консумация би могла да доведе до здравословни ползи върху целия организъм. 

Първото, което можем да кажем, е че този зеленчук е отличен диуретик. Консумацията му стимулира изхвърлянето на излишните течности от организма, което води до елиминиране на отоци и подувания. Подобрява функцията на бъбреците и помага при инфекции на пикочните пътища.

Има благоприятно действие върху сърдечно-съдовата система и контролира правилното кръвно налягане. 

Укрепва имунната система и има много положително влияние върху храносмилателната система. 

В кулинарията, целината е един от най-разпространените зеленчуци. Консумира се във всякакъв вид - от свежа до задушена, пържена и сварена. Препоръчителна е свежата консумация на полезния зеленчук, защото когато премине термична обработка, загубва голяма част от полезните си съставки. 

Целината е прекрасна добавка към супи, салати, месни и рибни ястия. Полезна, нискокалорична и много лесна форма на консумация на целината е на сок. Смята се, че сокът от целина балансира холестерола и помага за сваляне на излишната телесна маса.