В този раздел на нашия онлайн магазин, ще представим на вашето внимание специално подбрани сортове на изключително апетитния и лесен за отглеждане зеленчук, а именно Тиквичката. Културата се характеризира с едногодишно растение, част от семейството на Тиквовите видове и прекрасни жълти или зелени плодчета, с множество външни препратки към друга зеленчукова култура - тази на краставицата, които освен че са много вкусни, са (и) снабдени и с множество благоприятни за организма свойства.
Тиквичките са култура, която се отглежда през първите топли пролетни дни, в които температурата на почвата вече е достигнала положителни температури. Това се случва в последната седмица на месец април. Препоръчителната директна сеитба се прави в предварително подготвени гнезденца, в които се засяват по четири семенца.
Семенцата на тиквичките се характеризират с доста интензивен растеж, като поникват и се развиват бързо дори при засяване в оранжерия от израелски полиетилен. По време на вегетационния период, растителната култура трябва да се полива редовно и обилно. Това е много важна грижа при тиквичките, защото кореновата система на силното и храстовидно растение е много мощна и се нуждае от достатъчна влажност, за да расте и да образува плодове.
Освен редовното поливане, тиквичките трябва и да се плевят редовно - около един или два пъти на седмица. Причината, е че културата расте бързо, плодовете се развиват със същата скорост и когато достигнат прекалена големина, възпрепятстват правилния растеж на по-малките тиквички. Освен това, по-големите плодове са със сравнително по-неприятен вкус.
Плодовете на тиквичката са най-често издължени, с цилиндрична форма и обагрени в различни нюанси на зеления цвят. Срещат се, обаче, и по-бутикови сортове, с различни форми и цветове. На пазара може да се намерят и тиквички, в нетипичната за културата кръгла форма, а откъм цветове - могат да варират от зелени, жълти, дори и бели. Месеста част на тиквичките е сочна, вкусна и ароматна.
Тиквичките са популярно ястие в кухнята, от което могат да се направят множество вариации. Подходящи са за сурова консумация, печени, задушени, запържени, както и като добавка към основни ястия и салатки.
Освен много вкусни, тиквичките са и доста нискокалорични, затова са препоръчителни при хора, които спазват хранителен режим или искат да се отърват от излишна телесна маса. В 100 грама тиквички се съдържат едва 21 калории, 95% вода и около 0,40 грама мазнини.
Освен това са лесно смилаема храна, в състава си нямат почти никакво количество захари и много ниско съдържание на целулоза. Това прави зеленчука подходящ за хора, които страдат от заболявания на храносмилателните органи.
Характерното при тази култура, е че има високо количество на минерали, но не дотолкова разнообразно и богато наличие на витамини. Въпреки това, съставът й е отлично балансиран.
С високо съдържание се отличава минералът калий, който действа изключително благоприятно върху организма на човека. Помага при появата на умора, стимулира пречистването на организма и бори високото кръвно. Към минералите се добавят още калций и фосфор, а от витамините - витамините от група B и витамин C.