В тази категория в нашия онлайн магазин за дома и градината, ще намерите добре подбрани сортови семена на есенния плодов зеленчук, който е Тиквата. Тази невероятна култура е страхотен източник на важни хранителни вещества, притежава отлични вкусови качества и има широко кулинарно приложение. Перфектният есенен плод има и интересна история зад себе си, а по цвят свят се асоциира с един от най-любимите празници а малки, но и за големи - Вси Светии или Хелоуин. Представяме ви Тиквата.
Есенният плодов зеленчук принадлежи към семейството на Тиквовите растения. Историята му датира от преди хиляди години в Перу. Смята се, че това е и родното място на културата. Плодовият зеленчук бива представен на континента Европа от откривателя Христофор Колумб чак през 16 век. Бързо придобива популярност и се разпространява по целия континент. Не след дълго се превръща и в основен символ на празника Вси Светии или Хелоуин, който се празнува всяка година на последният ден от Октомври месец - 31-ви Октомври.
Интересен факт, е че преди тиквата да стане основен герой на празника, друг зеленчук е заемал нейното място, а именно ряпата. Въпреки това, тиквата успешно заместила другата зеленчукова култура, превръщайки се в тиквеният фенер или както е познат -jack-o-lantern.
А от къде всъщност се появява връзката между тиквата и Хелоуин?
Легендата гласи, че всичко започнало в едно Ирландско селце, а главният герой бил селянин на име Джак, който наричали Джак стиснатият или Джак ковача - истински лъжец, искрена пияница и изключителен хитрец. Бил толкова хитър, че успял да надхитри самия Дявол цели два пъти. За наказание, когато дошъл сетния му час, хитрецът се оказал между Рая и Ада, но никой не можел да прибере душата му. Все пак, дяволът му дал горещ въглен, който Джак сложил в куха ряпа и с нея бил обречен да се лута вечно в нищото.
Именно заради тази легенда, фенерът от тиква носи и името на главния герой - jack-o-lantern, в буквален превод - Джак фенерът. Така тиквеният фенер придобил сериозна популярност и днес е неизменна част от празника на Хелоуин. Всеки дом трябва да има тиквен фенер или да закачи пред дома си, за да плаши лошите духове.
Разбира се, тиквата не се изчерпва само с легенди, а напротив - заема важно място в кухните по цял свят. Този плодов зеленчук е истинско кулинарно богатство. Богат е на множество полезни вещества, има отлични диетични свойства и незаменими вкусови качества.
Съставен е основно от белтъчини, въглехидрати, захари - глюкоза и захароза, и вода. Има наличие и на мазнини, но те са малко.
Към полезния му състав се включват и жизненоважни витамини и минерали, като витамините от група B, както и витамин С, и минералите калций, магнезий, желязо, мед, фосфор и калий. Тиквата е богата на каротин и целулоза.
Интересното при тази есенна култура е, че освен плода, семките й също бликат от хранителни вещества. Консумацията им е благоприятна за организма, защото имат белтъчини, растителни мазнини и аминокиселини. Оказват отлично действие върху организма, като се смята, че подобряват стомашно-чревни проблеми, подпомагат сърдечно-съдовото здраве и укрепват имунната система.
На почетно място се нарежда тиквата в кулинарията. Рецептите с този есенен плод са множество, а ястията варират от солени до сладки. Известните рецепти с тиква са печена тиква, крем супа от тиква, тиквеник, баница с тиква, салата с тиква, тиквено пюре и още много други все любими ястия.