Патладжанът е древен зеленчук/плод, характеризиращ се със страхотен вкус и полезно съдържание. Познат и под наименованието “син домат”, патладжанът е едногодишно растение, част от рода на домата и картофа, а именно семейство Картофови. Под тази категория, в нашия онлайн каталог за семена, може да откриете внимателно селектирани сортове семена на синьо-лилавият плод, смятан за зеленчук, а именно Патладжанът.
Историята на патладжана датира още от Древността. Смята се, че е култивиран в Азия, по-конкретно в Индия и Шри Ланка. Точно както и днес, патладжанът бил популярен със специфичния си вкус и апетитен аромат в готварството. Всъщност, заемал почетно място в множество ястия в Турската и Арабска кухня.
Патладжанът стигнал до Европа в първите векове след Христа и бързо се разпространил из целия континент. Носят се легенди, че по онова време лилавият плод не бил голям фаворит, всъщност голяма част от хората се притеснявали да го консумират, защото бил разпространен “слух”, че ако се хранят с патладжан, щели да полудеят или да се разболеят от рак!
Това се променило с годините и патладжанът заел своето заслужено място в множество кухни по цял свят.
Патладжанът се характеризира с крушовидна форма и лъскава кожа. Вътрешността му е месеста и в нея са разположени множество малки меки семчици. Вкусът му е специфичен, като най-точното определение за него е мек и приятно горчив, а ароматът - апетитен.
Основната черта на патладжана е наситеният му цвят. Това оцветяване идва от важния антиоксидант - антониацин, който се съдържа в големи количество в плода зеленчук. Освен лилавият патладжан, се срещат и видове, оцветени в зелени, пурпурни и дори бели цветове.
Най-разпространеният при нас е лилавият патладжан, в крушовидна форма. Други популярни видове по света са Американски патладжани, Италиански патладжан, Бял патладжан, Ориенталски и Сицилиански патладжан.
Освен с впечатляващият си наситено лилав цвят, патладжанът привлича вниманието със своето богато хранително съдържание, а именно на минерали, фибри и антиоксиданти. Специално внимание се отделя на антиоксидантния пигмент антоцианин, който не само допринася за красивия цвят на патладжана, но и проявява други благоприятни свойства върху организма. Смята се, че предпазва телесните клетки от стареене и защитава мозъчните клетки.
Освен това, с високото си съдържание на антиоксиданти, патладжанът е смятан за отлична превенция при хора, които страдат от висок холестерол и заболявания на сърцето.
Откъм витаминозно съдържание, патладжанът може да се похвали с наличие на витамин С, витамин К и минералните соли - калций, манган, калий, мед, магнезий и желязо. Съдържа диетични фибри, етерични масла и е изключително нискокалоричен - в 100 грама има едва 25 калории.
Комбинацията между диетичните фибри и ниското калорично съдържание на зеленчука, правят патладжана отлична добавка към диетичното меню. Да не забравяме, че е и доста засищащ продукт, което означава, че може да ядете по-малко от него и да се чувствате заситени за по-дълго време.
С такова хранително съдържание, не е изненада, че именно патладжана е спечелил почетно място в безброй световни кухни. Той е еднакво апетитен - печен, пържен и на пара.
Намерил е широко приложение в Средиземноморската кухня, като от него се правят множество ястия и салати.
Например в Гърция, патладжанът участва, като основно съставка в тяхната рецепта за мусака.
В Турция, от патладжана се прави едно от най-популярните турския ястия - Имамбаялдъ. Това ястие представлява пълнен патладжан, с моркови, домати, лук и чесън. Специфичното при него, е че се пече, но се консумира студено.
При нас, любимата рецепта с патладжан си остава пълненият патладжан на фурна. Класическата рецепта се прави с кайма и е едно истинско кулинарно удоволствие. Ястието става ароматно и изключително апетитно.
Друга популярна рецепта е класическото кьопоолу. Вкусно, лесно и много ароматно. Комбинацията от есенни зеленчуци гали сетивата и задоволява апетита.
Препоръка от нас - комбинирайте патладжана с лимонов сок или зехтин, а ако добавите и малко чесън, се пригответе да си оближете пръстите!