Зеле Пазарджишко подобрено български семена
- НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
- Код: OPAL184
Опции
- Разфасовка: Зеле Пазарджишко подобрено се предлага в опаковки по 5 гр.
- Норма на сеитба: Обикновено разходната норма е 50 - 80 грама сортови семена на декар обработваема площ.
- Реколта: –
- Период на сеитба: Късният зеленчук за консервиране и прясна консумация сорт Пазарджишко подобрено зеле се засява чрез семена през месеците май – юни.
- Период на разсаждане: Юни – Юли са месеците, в които обикновено се разсажда Пазарджишко червено подобрено.
- Схема на отглеждане: В редове с разстояния 60 – 70 см, а между растенията е добре да се оставят по 30 – 40 см.
- Вегетация: 130 – 140 дни.
- Характеристика на плода: Едрата плоско кръгла глава на Пазарджишкото подобрено зеле образува листа оцветени в червено – виолетово, които имат лек зелен оттенък. Сорта българско главесто зеле е много подходящ за приготвяне на кисело зеле, но и за прясна консумация.
Пазарджишко подобрено е вкусен български сорт зеленце, който дава добър добив от глави с интересен цвят. Притежава сравнително добра резистентност към мана, но винаги наблюдавайте посевите и при установяване на някакъв белег за болест или вредител, предприемете необходимите мерки за растителна защита. Както е и при другите зелета, оптималната температура за растеж на културата е около двадесет градуса по Целзий.
Най-добре е да се поддържа добра влажност в периода на развитие на зелето, понеже поливането влияе на качеството и количеството на реколтата.
Зелето Пазарджишко подобрено образува едра глава, с добра сочност и плоско-кръгла форма.
Интересните червеникаво-виолетови нюанси на листата му, контрастират на нежния зелен оттенък на зелките.
Отглеждайте го като втора култура, или засадете разсада приготвен предварително от семена за зеле Пазарджишко подобрено след подходящи предшественици. Такива например са спанака, марулята, зеления фасул и граха.
Двугодишната култура – зеле, принадлежи към семейство Кръстоцветни. Известни са различни видове зелета в зависимост от това дали формират глави или само листа. Обикновено популярно наименование на зелето, което образува зелки е главесто. Това пък, което расте на листа се нарича листно. Известният Кейл също е тип зеле, познато като тосканско листно зеле.
Зелето е култура, която е подходяща за консумация в сурово състояние на салата или след термична обработка. Пазарджишкото зеле пък е идеално и за кисело зеле, т.е. може да се консервира. Подходящ сорт за туршии, отличен за приготвяне на сарми.
Отгледайте разсад на Пазарджишко червено подобрено зеле от семена и се насладете на вкусни зелки през есента. Късното зеле е един популярен есенен хранителен продукт, който е и траен на съхранение. Предимството на зелето като култура е, че колкото и висок добив да има, винаги може да се съхрани чрез консервиране, за разлика от салатните краставици например.
Семена | |
Кога се засява | Май, Юни |
Особености на растението | Директни сортове |
Цъфтеж/Беритба | Септември, Октомври |
Цвят на плода/цвета | Зелен |
Начин на засяване | Директна сеитба, Отглеждане чрез разсад |
Дълговечност | Едногодишно растение |
Място на отглеждане | Отглеждане на открито |
Необходимост от опора | Отглеждане без конструкция |
Нужда от поливане | Умерено поливане |
Необходимост от светлина | Светлолюбив вид |
Зимоустойчивост | Незимоустойчиво растение |
Височина на растението | 40 - 70 см |
Предназначение на плода/цвета | Прясна консумация, Консервиране |