МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на червено зеле Пазарджишко подобрено за късно производство

Семена на червено зеле Пазарджишко подобрено за късно производство - Зеле семена с отлична цена: 1.20 лв.
Семена на червено зеле Пазарджишко подобрено за късно производство

Опции

Купи
  • Разфасовка: Атрактивният сорт Пазарджишко подобрено зеле се предлага в опаковки от по 5 гр, 100 гр. В един грам има около 200 – 270 броя зелеви семена предназначени за сеитба. 
  • Норма на сеитба: 60 – 80 грама е количеството семена на зеле Пазарджишко червено подобрено, които се изразходват за декар обработваема площ. 
  • Реколта: Високодобивен сорт при добра агротехника и технология на отглеждане, дава добри добиви и се предпочита и от производители.
  • Период на сеитба: Май – Юни е периода за сеитба на зелевите семена от този късен сорт. 
  • Период на разсаждане: Юни – Юли или около 40 дена след засяването на семената.
  • Схема на отглеждане: 30 – 40 см между отделните растения.  Обикновено на100 кв.м се предпочита да се засаждат не повече от 300 - 350 растения.
  • Вегетация: 130-140 дни е вегетационния период. 
  • Характеристика на плода: Късното Пазарджишко зеле подобрено червено има едра глава. Цветът на листата е червено-виолетов и има лек зелен оттенък. Заради тази характерна украска често се нарича “червено зеле”. Формата на зелките е плоско-кръгла. Сорта е подходящ за прясна консумация, но можете да направите кисело зеле или туршия с него. Най-често се избира за консервиране.

Зеле Пазарджишко подобрено формира едри червеникаво-виолетови зелки с плоско-кръгла форма. Листата му са вкусни и подходящи за кисело зеле. Техният интересен цвят води до честото описване на сорта като червено зеле, макар, че не е съвсем червеникаво изцяло, както типичното зеле Топаз например. Едрината на главите може да достигне до 2- 3 кг.

Сорта е подходящ за късно отглеждане на открито и има вегетационен период между 130 – 140 дни. Обикновено схемата на отглеждане и на този сорт е като при другите зелета – 30 Х 40 см.

Предварително е необходимо да приготвите разсад от зелето, който се залага обикновено в края на май месец или през началото на месец юни, подобно на другите сортове за късно отглеждане – например Кьосе 17. Нормата за сеитба е между 60 – 80 гр. семена на Пазарджишко подобрено за един декар.

Разсадът е готов за засаждане на открито след около 40 дена. Добре е да знаете, че на сто квадратни метра не се препоръчва да се засаждат повече от 300 – 350 растения.

Вкусното Пазарджишко червено зеле е много подходящо за консервиране. Вие изберете дали ще използвате реколтата за приготвяне на туршия със зелени домати, моркови или в комбинация с карфиол. А за кисело зеле сорта е много добър избор.

Ако все пак предпочитате прясна консумация, то можете да използвате зелките за салата в комбинация с морковчета Нантски или друг любим Ваш сорт.
Вкусните ястия със зеле са характерни за всички части на България. Разбира се всеки регион има своя специфична рецепта. Ще се радваме да ни споделите в коментар, Вашата любима без значение дали е с месо или постна.

За тези от Вас, които търсят по-ниско калорични продукти, вероятно знаят че зелето е именно такъв зеленчук. От него дори може да се приготви зелев сок. Опитайте да използвате атрактивния сорт и за украса или гарнитура към салати и ястия.

Интересния му червен цвят на листата определено прави впечатление в сравнение със стандартните глави на българското бяло главесто зеле Балкан например. 
Отглеждането на зелеви насаждения включва и редовно оглеждане за вредители или болести по зелето. Ако забележите нещо нетипично обезателно се консултирайте с агроном в някоя агроаптека, за да вземете необходимите мерки за растителна защита на посевите.

Семена
Кога се засяваМай, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаСептември, Октомври
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив