МЕНЮ
КОШНИЦА

Магданоз семена

Био семена на магданоз сорт Италиански Гигант - ароматен и лесен за отглеждане
Най-продаван
Цъфтеж: Цъфтежът на магданоза се характеризира със ситни жълти цветчета и образува зелена ..
3.90 лв.
Semenata Shop предлага на пазара семена на магданоз с къдрави листа - ранен и много високо..
1.80 лв.
Ароматен сорт с гладки листа, устойчиви на измръзване. Може да презимува в почвата. Сейте ..
4.39 лв.
 Разфасовка / брой семена: 4 бр. диска с 10 см диаметър. Норма за сеитба: В завис..
4.39 лв.
Цъфтеж (обединява цвят и период на цъфтеж): Магданоз – в жълти цветове, босилек &nda..
5.00 лв.
Разфасовка / брой семена: 5 гр., 10 гр., 100 гр. и 500 гр., 1 кг Норма за сеитба: 800 гр..
1.80 лв.
Средноранен сорт. Растение с нарязани тъмно - зелени листа. Кореноплодът е бял, среден на ..
2.40 лв.
Семена на Коренов Магданоз - ароматен и много вкусен
Няма наличност
Разфасовка / брой семена: 5 гр. (3250 - 3500 бр. семена се съдържат в една опаковка). Но..
1.80 лв.
Подправка, подходяща за отглеждане, както в градина, така и в саксия. Предпочита сенчесто ..
3.79 лв.
Цъфтеж: Цветчетата се багрят в жълтозелен цвят, през лятото. Височина: До 50 сантиметра...
1.50 лв.
Разфасовка / брой семена: 3 бр. ленти със семена съответно: 1 лента с чубрица, 1 лента с м..
4.59 лв.
Подправка, подходяща за отглеждане, както в градина, така и в саксия. Много ароматно расте..
3.69 лв.
Семена на лента ( Няма повече непоникване и презасяване )В добре обработена и наторена..
4.90 лв.
Средноранен сорт. Храстовидно и компактно растение със силно накъдрени и нарязани тъмно зе..
2.40 лв.
Цъфтеж: Цветовете цъфтят в зелено-жълт цвят, през лятото. Височина: От 40 до 50 сантимет..
1.50 лв.
Разфасовка / брой семена: 5 гр. (около 3250 - 3500 бр. семена), 10 гр., 100 гр., 500 гр.  ..
1.80 лв.
Магданоз сорт Фестивал е ароматна подправка с плоски листа, с която ще надминете очаквания..
1.80 лв.
Ако магданозът има важна роля на вашата трапеза, изберете целогодишен сорт Неаполитански г..
2.40 лв.
Знаете ли името на кой листен зеленчук се превежда като „расте на камък“? Друго интересно ..
2.40 лв.
Показани от 1 до 19 от 19 (1 страници)

В нашия онлайн градински център, добавихме категория на една от най-широко разпространени подправки в света и една от най-лековитите билки, позната на всички под наименованието Магданоз. В този раздел сме сортирали качествени и високодобивни сортове на къдрав магданоз, листен магданоз, както и на кореноплодния магданоз. Полезният зеленчук се слави с древна история и множество приложения, както в кулинарията, като декоративна гарнитура, заради приятния си аромат, така и в народната медицина, като билка с лечебни ствойства, заради отличния си полезен състав. Запознайте се с магданоза и го отгледайте във Вашия дом и градина с наша помощ. 

Магданозът е двугодишна зеленчукова култура, която е част от семейството на Сенникоцветните видове. Смята се, че води началото си от Средиземноморието и историята й датира назад във времето от преди поне 2000 години. Както повечето древни зеленчукови култури, и магданозът в миналото не бил разпространен  с кулинарните си качества. В Древна Гърция, например, ароматният зеленчук бил издигнат на пиедестал и го приемали за свещена култура. Използвали го, като декорация, с която отбелязвали важни събития, като състезания и погребения. Смята се, че консумацията на магданоза започнала в Древен Рим, като хората вярвали, че зеленчукът ще ги направи по-здрави и по-силни. Като подправка, ароматният зеленчук започнал да се използва чак през Средновековието. 

Всъщност приложението на магданоза, като лечебна билка се е запазило и до наши дни. Това се дължи на богатото му полезно съдържание. Ароматната подправка съдържа множество витамини, като витамин A и витамин C, както и минерали - желязо. В състава й се откроява и важният антиоксидант и провитамин - бета-каротин и се отличават две изключително полезни съставки, които оказват истинско благоприятно действие върху целия организма, това са флавоноидите и летливите масла. 

Доказано, е че консумацията на магданоз подсилва естествената защита на организма и подобрява зрението. Има доста благоприятен ефект в/у храносмилателния тракт, кръвоносната  и нервната система. Освен това, едно от, може би, най-интересните ефекти на зелената ароматна подправка е антиейджинг ефектът й. Магданозът се използва, като мощно средство, което забавя стареенето на клетките. 

Срещат се различни видове магданоз, които могат да се различат по някои характеристики. Това са къдравият магданоз, италиянският плосколистен магданоз, както и кореноплодния вид. Италиянският плосколистен и къдравият са по-широко разпространените. Те се отглеждат основно заради свежата си листна маса и се характеризират с по-силен аромат, в частност италианският плосколистен вид, и по-изразена горчивина, по-конкретно - къдравият. Листенцата на магданоза се консумират както свежи, така и изсушени.

Кореноплодният магданоз е по-различният магданоз. Той е по-слабо разпространен и се отглежда основно, заради конусовидния кореноплод, който образува, който наподобява много този на репей. При този вид магданоз, основната ядлива част е именно коренът. Важно е да се отбележи, че образува листна розетка, която също може да се консумира, но коренът е частта, богата на полезни вещества. 

Относно отглеждането, магданозът се смята за изключително устойчива култура, защото е издръжлива на по-тежки климатични условия и се развива отлично в нашите ширини. Може да се отглежда на открито, в градината, както и на закрито, в по-големи сандъчета. Магданозът се размножава, чрез директна сеитба на семената в почвата, като може да го засеете както през пролетта, така и през зимата, съответно за пролетна сеитба и предзимна сеитба.

А знаехте ли, че ако засеете магданоз около ягоди, ще предпазите сладкият плод от нападение на голи охлюви?