В нашия онлайн градински център, добавихме категория на една от най-широко разпространени подправки в света и една от най-лековитите билки, позната на всички под наименованието Магданоз. В този раздел сме сортирали качествени и високодобивни сортове на къдрав магданоз, листен магданоз, както и на кореноплодния магданоз. Полезният зеленчук се слави с древна история и множество приложения, както в кулинарията, като декоративна гарнитура, заради приятния си аромат, така и в народната медицина, като билка с лечебни ствойства, заради отличния си полезен състав. Запознайте се с магданоза и го отгледайте във Вашия дом и градина с наша помощ.
Магданозът е двугодишна зеленчукова култура, която е част от семейството на Сенникоцветните видове. Смята се, че води началото си от Средиземноморието и историята й датира назад във времето от преди поне 2000 години. Както повечето древни зеленчукови култури, и магданозът в миналото не бил разпространен с кулинарните си качества. В Древна Гърция, например, ароматният зеленчук бил издигнат на пиедестал и го приемали за свещена култура. Използвали го, като декорация, с която отбелязвали важни събития, като състезания и погребения. Смята се, че консумацията на магданоза започнала в Древен Рим, като хората вярвали, че зеленчукът ще ги направи по-здрави и по-силни. Като подправка, ароматният зеленчук започнал да се използва чак през Средновековието.
Всъщност приложението на магданоза, като лечебна билка се е запазило и до наши дни. Това се дължи на богатото му полезно съдържание. Ароматната подправка съдържа множество витамини, като витамин A и витамин C, както и минерали - желязо. В състава й се откроява и важният антиоксидант и провитамин - бета-каротин и се отличават две изключително полезни съставки, които оказват истинско благоприятно действие върху целия организма, това са флавоноидите и летливите масла.
Доказано, е че консумацията на магданоз подсилва естествената защита на организма и подобрява зрението. Има доста благоприятен ефект в/у храносмилателния тракт, кръвоносната и нервната система. Освен това, едно от, може би, най-интересните ефекти на зелената ароматна подправка е антиейджинг ефектът й. Магданозът се използва, като мощно средство, което забавя стареенето на клетките.
Срещат се различни видове магданоз, които могат да се различат по някои характеристики. Това са къдравият магданоз, италиянският плосколистен магданоз, както и кореноплодния вид. Италиянският плосколистен и къдравият са по-широко разпространените. Те се отглеждат основно заради свежата си листна маса и се характеризират с по-силен аромат, в частност италианският плосколистен вид, и по-изразена горчивина, по-конкретно - къдравият. Листенцата на магданоза се консумират както свежи, така и изсушени.
Кореноплодният магданоз е по-различният магданоз. Той е по-слабо разпространен и се отглежда основно, заради конусовидния кореноплод, който образува, който наподобява много този на репей. При този вид магданоз, основната ядлива част е именно коренът. Важно е да се отбележи, че образува листна розетка, която също може да се консумира, но коренът е частта, богата на полезни вещества.
Относно отглеждането, магданозът се смята за изключително устойчива култура, защото е издръжлива на по-тежки климатични условия и се развива отлично в нашите ширини. Може да се отглежда на открито, в градината, както и на закрито, в по-големи сандъчета. Магданозът се размножава, чрез директна сеитба на семената в почвата, като може да го засеете както през пролетта, така и през зимата, съответно за пролетна сеитба и предзимна сеитба.
А знаехте ли, че ако засеете магданоз около ягоди, ще предпазите сладкият плод от нападение на голи охлюви?