Под тази категория в нашия градинарски онлайн магазин ще ви представим един от най-любимите и полезни кореноплодни зеленчуци, характерни със своето широко кулинарно приложение. Един зеленчук, богат на провитамин А, който е еднакво вкусен - суров, печен и изключително полезен, под формата на прясно изцеден сок. Под този раздел ще откриете множество внимателно сортирани сортове семена на страхотния зеленчук, какъвто е Морковът.
Морковът е един от най-популярните зеленчуци в света. Всъщност морковите са първият консервиран зеленчук от началото на 19 век. Основната им характеристика е наситеният оранжев цвят, с който се разпознават от малки и големи. Интересен факт, е че в миналото, видът им е бил много по-различен - а именно наситено лилав. Смята се, че историята им датира преди хиляди години в Близкия Изток, а историята на така познатия за нас оранжев морков започва чак през 16 век.
Кореноплодният зеленчук е бил широко популярен и в Древността, където освен като храна, древните гърци и римляни го използвали и като лечебно средство.
Морковът е кореноплоден зеленчук с едър и много месест корен, който расте под земята. Част от семейство Сенникоцветни, формата му е конусовидна и на дължина достига до 70 см. Обагрен е в наситено оранжеви нюанси, като се срещат и видове, оцветени в червеникави, жълти и бели цветове. Текстурата на кореноплода е хрупкава, а вкусът - сладко-горчив.
Кореноплодният зеленчук е популярен със своето богато съдържание на полезни и важни за организма съставки. Съставен е от близо 90% вода, витамини и антиоксиданти. Основната характеристика на моркова е високото съдържание на витамин А и провитамин А (бета-каротин). Всъщност, морковът е на второ място след сладкия картоф по съдържание на този провитамин, консумацията му осигурява на организма близо 200% от препоръчителния му прием за деня.
Витамин А е необходим за поддържането на здравата имунна система, клетъчни функции и играе ключова роля за здравето на очите. Според множество изследвания именно липсата на този витамин може да доведе до влошаване на зрението.
Сигурно сте чували, че трябва да консумираме моркови, за да виждате добре!
Връзката между морковите и зрението е толкова тясно свързана, че в миналото се носели митове, че именно с консумацията на кореноплодния зеленчук, хората ще започнат да виждат в тъмното. Историята се развила по време на Втората световна война във Великобритания, когато в местните вестници публикували новина, че пилот на изтребител се хранел с моркови, за да вижда през нощта. Това, разбира се, било фалшива история, чрез която англичаните прикривали факта, че притежавали нови радари, с които локализирали бомбардировачи.
Хората обаче, дотолкова повярвали на невероятната новина, че започнали да се хранят с моркови, за да могат и те да придобият тази “способност”.
Морковите са надеждни източници и на витамин К, витамин С, както и витамините от група В. Към състава им се добавят минералните соли - магнезий, калий, йод, мед, натрий и манган, както и на много важни антиоксиданти. В състава им има, разбира се, бета-каротин, лутеин, антоцианини и други антиоксиданти, които притежават мощни защитни функции.
Освен с множеството си полезни свойства, морковът е и един от най-популярните зеленчуци в нашата кухня. Консумира се суров, в салати, както и прясно изцеден в сок, задушен или сварен в зеленчукови или местния ястия. От морковът се прави страхотна крем супа и заема едно от почетните места в така известната по нашите ширини - зимна туршия.