МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на пролетен ранен Ран 1 - високо добивен и сладък сорт

Грах пролетен ранен
Семена на пролетен ранен Ран 1 - високо добивен и сладък сорт

Опции

Купи

Сорт Грах Ран 1 е ранен сорт бобова култура, която ще ви изненада приятно с къс срок на вегетация от около 45 – 50 дни. Сред предимствата му са още високи вкусови качества и голяма полезност, поради изобилието от витамини, минерали, фибри и белтъчини, които съдържа. Латинското наименование на Грахa е „Pisum sativum“. Родината на тази бобова култура са районите на Средиземноморието и Близкия Изток. Според различни археологически находки се счита, че грахът се е използвал за храна още от древността с най-ранни открития, които го свързват с неолитната епоха и по-късно 4800 – 4400 години пр. н. е. в Египет.

Ран 1 е подходящ ранен сорт грах за директно засяване. Градинарите могат да избират между есенно и пролетно засяване. Предзимното или есенното се провежда в края на месец Октомври до средата на месец Ноември. Пролетното планирайте за периода от втората половина на Февруари до средата на месец Март. Грахът е едногодишна култура. Растенията се развиват във формата на нисък храст.

Засяването на семената е на различна дълбочина в зависимост от сезона. При предзимното се препоръчва да закопаете семенцата на около 6 – 7 см. Пролетното засяване се прави на дълбочина от около 3 – 5 см. 

Схемата, която трябва да следвате за оптимални резултати е засяване в редове с разстояние около 15 см един от друг и около 5 см дистанция между отделните растения. Семената покълват в рамките на 7 – 10 дни в зависимост от температурата. Оптималните условия изискват температура над 14 С градуса. Препоръчва се почвата да е рохка, а мястото на засяване да бъде чисто от плевели. Интересен факт за Грах Ран 1 е, че растенията плододават по-добре когато семената са засяти на тесни междуредия.

Плодовете на Грах Ран 1 са във формата на зелени шушулки с дължина около 9 – 10 см. В зряла възраст шушулките придобиват жълтеникав цвят. Формата им е права с леко завит връх. В тях са подредени около 6 – 8 обли семена. Грахът е средно едър и много вкусен. Семената са кръгли, със средна твърдост. Цветът им е зелен.

Реколтата от Грах Ран 1 зависи от условията на отглеждане. Подхранването може значително да увеличи добивите. При нас ще откриете голямо разнообразие от био торове с гарантиран  произход, които ще ви помогнат да постигнете набелязаните резултати.

Сортът има много добра устойчивост на различни болести, както и на неблагоприятни климатични условия.

В 1 грам се съдържат около 4 – 7 броя семена от Ран 1. За засяването на 1 декар от този сорт ще са нужни около 20 – 25 кг сортови семена.

Какво приложение има грахът от този сорт у нас?

Ран 1 е подходящ за директна консумация, консервиране, замразяване и други. Вкусовите му качества се запазват и при термична обработка и готвене.

Консумирането на грах има много ползи за човешкото здраве. Семената му съдържат големи количества белтъчини и въглехидрати. Изобилства от витамини, като С, А, В6 и К, както и бета каротин. Съдържа още въглехидрати и сравнително малко количество мазнини. Сред големите му ползи е и наличието на фолиева киселина, която има много голямо значение за здравето на бременните жени и развиващите се ембриони.

Норма за сеитба: За 1 декар - 20 - 25 килограма.

Период на сеитба: Засейте семена на пролетен ранен грах Ран 1 от средата на октомври до средата на ноември при предзимна сеитба, от края на февруари до средата на март при пролетно.

Вегетация: От 45 до 50 дни.

Разфасовка: 100 гр.

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Октомври, Ноември
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаАприл, Май, Юни
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив