Искаме да ви представим една категория, съдържаща в себе си сериозен асортимент от семена на вкусния и изключително хранителен зеленчук, какъвто е Грахът. Той се характеризира със страхотно хранително съдържание, а консумацията му има много ефекти благоприятни върху организма, че можем спокойно да твърдим, че това е зеленчукът, на който всеки обича да се наслаждава.
Грахът е едногодишна култура, която принадлежи към семейство Бобови. Позната е още от древността. Всъщност се смята, че грахът е бил употребяван още през каменния и бронзовия период. Основна характеристика на културата е високото количество протеин растителен, който съдържа в себе си, едно предимство, което прави граха много лесна за храносмилане храна. С това не се изчерпва богатото му съдържание, грахът е снабден с жизненоважни витамини и минерали, от които се откроява наличието на селен - един силен антиоксидант, който укрепва имунната система и стимулира умствената дейност. Грахът е богат и на диетични фибри, а в същото време малко количество мазнини. За сведение в 100 грама се съдържат 81 калории, от които 0 са калории от мазнини.
Грахът притежава високо стъбло, което може да достигне до 2,5 метра и чифтоперести листенца, които завършват с мустачета, на които се крепят взаимно растенията. Цветчетата излизат от пазвите на листенцата и са оцветени в светли нюанси, като бяло, виолетово, розово и червено. Растението дава реколта от прави и извити, зеленикави на цвят чушлета, които на по-късен етап пожълтяват.
По нашите ширини, бобовата култура се сее през пролетта и преди зимата.
С ценното си хранително съдържание, грахът се е превърнал в едно истинско изкушение в кухнята. При обработка, хранителните качества на зеленчука не се губят, което е и едно съществено предимство пред повечето култури. С основание, тази бобова култура заема едно от първите места сред останалите зеленчуци. Грахът може да бъде част от почти всяко ястие - с него се правят страхотни, хранителни и полезни салати, вкусни крем супи и множество ястия.
За лесна и вкусна салата с грах имате нужда от около 400 грама грах, може да е консервиран, може да използвате и пресен. В случай, че предпочитате пресен грах, трябва предварително да го сварите, докато грахчетата омекнат и да го отцедите. Към рецептата се добавят 2 моркова и 1 авокадо, а за дресинга - зехтин, лимон или лимонов сок, сол и стръкчета копър. Морковчетата се нарязват и задушават в предварително подсолена вода. Отцеждат се и се добавят към вече омекналият и отцеден грах. Авокадото се нарязва с подходящ остр нож на малки парчета и се добавя към останалите съставки. Зеленчуците се овкусяват с лимон, зехтин и сол, и като последна съставка се добавя пресния копър, около 5 стръкчета. Всичко се разбърква добре и воала!
Много вкусно, хранително, полезно и диетично!
Грахът се съчетава и много добре с пилешко месо, свинско месо, както и с картофи.