МЕНЮ
КОШНИЦА

Бял патлаждан семена на сорт Уайт Ег - екзотичен сорт с приятен вкус

Бял патлаждан семена на сорт Уайт Ег - екзотичен сорт с приятен вкус
Бял патлаждан семена на сорт Уайт Ег - екзотичен сорт с приятен вкус

Опции

Купи

Търсите ли интересни сортове зеленчуци със страхотни вкусови качества? Патладжан Уайт Ег (Бяло яйце) ще ви изненада с необичайния си цвят, който е  съвсем различен от типичния тъмно лилав цвят на популярните сортове от този зеленчук. При достигане на пълна ботаническа зрялост Уайт Ег придобива бял до кремав цвят. Уникалният сорт е страхотно допълнение към всяка зеленчукова градина, защото по нищо не отстъпва на Лилавите представители на този вид. 

Бял Патладжан е  ранен високодобивен сорт. Оформя средно едри плодове с автентичен вкус и аромат за приготвяне на любимите ви ястия. Формата на патладжаните е яйцевидна. Повърхността е гладка и лъскава.

Сред предимствата на сорт Уайт Ег пред лилавите патладжани е съдържанието на по-малко влага в сърцевината. Белите патладжани се отличават с наситен аромат и вкус и имат по-дълъг период на съхранение благодарение на по-малкият процент влага. Реколтата е готова за събиране при достигане на патладжаните дължина около 10 см. 
Характерна особеност за сорт Уайт Ег е височината на растенията. Те достигат около 90 см височина, която е по-голяма в сравнение с разпространените сортове. 

Патладжанът е едногодишна култура, която не понася добре ниските температури. Семената се засяват след преминаване на периода от слани или на закрито в отопляеми парници и оранжерии. Заравят се на дълбочина около 2-3 см. Покълването на семената отнема около 2 седмици. Патладжаните са светлолюбиви и влаголюбиви култури. Виреят най-добре на слънчеви места, но могат да се отглеждат и на полусянка.

Важно е почвата, върху която се пресаждат да е плодородна и отцедлива. 
Растенията са високи и гъсти. Препоръчва се да се засяват по схема 70 – 80 / 30 – 40 см. Поливането трябва да бъде редовно и умерено. Растенията на патладжана не понасят добре засушаване. Не бива и да се прекалява с поливането, защото подгизването може да предизвика загниване. 

Периодът на вегетация на Уайт Ег продължава 65-75 дни. 

Растенията благоприятстват от наторяване. Препоръчва се особено ако почвата е бедна на хранителни вещества и минерали. Най-оптимални резултати се постигат с органични специализирани торове за зеленчуци. 

Патладжаните са неизменна част от кулинарията на много държави. Този апетитен зеленчук е подходящ за приготвяне на безброй ястия и  специалитети, както и за консервиране. Подходящ е за готвене на пара, пържене и печене. Съчетава се отлично с други зеленчуци, млечни продукти, месо и т. н. 

Вкусовите качества на белият патладжан и необичайният външен вид му печелят популярност сред любителите на уникални сортове храни. Уайт Ег ще помогне в разнообразяването на вида на ястията и в превръщането им в изкусителни специалитети. 

В българската кухня патладжаните имат важна роля за приготвяне на класическото кьопоолу. Зеленчукът често се използва като заместител на картофи в различни ястия, например в приготвянето на мусака. Сред най-апетитните летни ястия с патладжан е пържен в комбинация с млечен сос от кисело мляко, чесън и копър. 

Уайт Ег е ранен и високодобивен сорт, който се използва и за консервиране. Освен по-дълъг период на съхранение, белият патладжан се отличава и с отлични възможности за транспортиране, защото запазва качествата и търговския си вид. 
Ранният сорт може да се засее още в началото на годината. Набавете си качествени семена сега и се насладете на уникалните патладжани бели яйца в градината през лятото.

Разфасовка – 1 гр. семена на патладжан бял Уайт Ег се съдържат в опаковка. Това са приблизително 180 – 200 бр. семена.

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август
Цвят на плода/цветаБял
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив