Бял патлаждан семена на сорт Уайт Ег - екзотичен сорт с приятен вкус
- НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
- Код: VSF0883
Опции
Търсите ли интересни сортове зеленчуци със страхотни вкусови качества? Патладжан Уайт Ег (Бяло яйце) ще ви изненада с необичайния си цвят, който е съвсем различен от типичния тъмно лилав цвят на популярните сортове от този зеленчук. При достигане на пълна ботаническа зрялост Уайт Ег придобива бял до кремав цвят. Уникалният сорт е страхотно допълнение към всяка зеленчукова градина, защото по нищо не отстъпва на Лилавите представители на този вид.
Бял Патладжан е ранен високодобивен сорт. Оформя средно едри плодове с автентичен вкус и аромат за приготвяне на любимите ви ястия. Формата на патладжаните е яйцевидна. Повърхността е гладка и лъскава.
Сред предимствата на сорт Уайт Ег пред лилавите патладжани е съдържанието на по-малко влага в сърцевината. Белите патладжани се отличават с наситен аромат и вкус и имат по-дълъг период на съхранение благодарение на по-малкият процент влага. Реколтата е готова за събиране при достигане на патладжаните дължина около 10 см.
Характерна особеност за сорт Уайт Ег е височината на растенията. Те достигат около 90 см височина, която е по-голяма в сравнение с разпространените сортове.
Патладжанът е едногодишна култура, която не понася добре ниските температури. Семената се засяват след преминаване на периода от слани или на закрито в отопляеми парници и оранжерии. Заравят се на дълбочина около 2-3 см. Покълването на семената отнема около 2 седмици. Патладжаните са светлолюбиви и влаголюбиви култури. Виреят най-добре на слънчеви места, но могат да се отглеждат и на полусянка.
Важно е почвата, върху която се пресаждат да е плодородна и отцедлива.
Растенията са високи и гъсти. Препоръчва се да се засяват по схема 70 – 80 / 30 – 40 см. Поливането трябва да бъде редовно и умерено. Растенията на патладжана не понасят добре засушаване. Не бива и да се прекалява с поливането, защото подгизването може да предизвика загниване.
Периодът на вегетация на Уайт Ег продължава 65-75 дни.
Растенията благоприятстват от наторяване. Препоръчва се особено ако почвата е бедна на хранителни вещества и минерали. Най-оптимални резултати се постигат с органични специализирани торове за зеленчуци.
Патладжаните са неизменна част от кулинарията на много държави. Този апетитен зеленчук е подходящ за приготвяне на безброй ястия и специалитети, както и за консервиране. Подходящ е за готвене на пара, пържене и печене. Съчетава се отлично с други зеленчуци, млечни продукти, месо и т. н.
Вкусовите качества на белият патладжан и необичайният външен вид му печелят популярност сред любителите на уникални сортове храни. Уайт Ег ще помогне в разнообразяването на вида на ястията и в превръщането им в изкусителни специалитети.
В българската кухня патладжаните имат важна роля за приготвяне на класическото кьопоолу. Зеленчукът често се използва като заместител на картофи в различни ястия, например в приготвянето на мусака. Сред най-апетитните летни ястия с патладжан е пържен в комбинация с млечен сос от кисело мляко, чесън и копър.
Уайт Ег е ранен и високодобивен сорт, който се използва и за консервиране. Освен по-дълъг период на съхранение, белият патладжан се отличава и с отлични възможности за транспортиране, защото запазва качествата и търговския си вид.
Ранният сорт може да се засее още в началото на годината. Набавете си качествени семена сега и се насладете на уникалните патладжани бели яйца в градината през лятото.
Разфасовка – 1 гр. семена на патладжан бял Уайт Ег се съдържат в опаковка. Това са приблизително 180 – 200 бр. семена.
Семена | |
Кога се засява | Януари, Февруари, Март, Април |
Особености на растението | Директни сортове |
Цъфтеж/Беритба | Май, Юни, Юли, Август |
Цвят на плода/цвета | Бял |
Начин на засяване | Отглеждане чрез разсад |
Дълговечност | Едногодишно растение |
Място на отглеждане | Отглеждане на закрито, Отглеждане на открито |
Необходимост от опора | Отглеждане без конструкция |
Нужда от поливане | Умерено поливане |
Необходимост от светлина | Светлолюбив вид |
Зимоустойчивост | Незимоустойчиво растение |
Височина на растението | 40 - 70 см |
Предназначение на плода/цвета | Прясна консумация, Консервиране |