Вашата кошница е празна!
В този раздел на онлайн магазин за дома и градината ще намерите селектирано разнообразие от сортови семена на един изключителен зеленчук, родственик на моркова и целината, а именно Пащърнакът - кореноплодният вид, който се характеризира с приятен вкус, силен аромат и качествено съдържание. Пащърнакът е зеленчукът, който притежава нула мазнини и високо съдържание на витамини, от които важният витамин B3 - ниацин.
Пащърнакът е едногодишно растение, чиято родина e Източна Азия. Придобива своята популярност в началото на 20-ти век, когато се разпространява в Европа и започна да участва активно в множество кулинарни рецепти. Според множество твърдения обаче, кореноплодния зеленчук датира от много по-дълго, а именно от Древността. Твърди се, че в този период популярността му се дължала повече на страхотните лечебни свойство, които проявявал, отколкото на вкусовите му качества.
А лечебните свойства, които притежава пащърнакът са забележителни!
Съдържа в себе си богат набор от витамини, от които витамин C, витамин A, витамин PP, витамин E и витамините от група B, от които високото съдържание на един се отличава особено. Става въпрос за витамин B3 - ниацин, който прави консумацията на зеленчука силно препоръчителна за превенция на нервни състояния, защото се смята, че този витамин влияе много благоприятно върху нервната система.
Като допълнение, ударната комбинация от витамини прави зеленчука страхотно средство за укрепване на имунната система и превенция срещу (при) сезонни вирусни заболявания.
В състава на родственика на моркова има високо количество диетични фибри и минерални соли, от които натрий, цинк, манган, мед и фолиева киселина. В корените на кореноплодния зеленчук има и етерични масла, както и много захари. Всъщност пащърнакът е кореноплодният вид с най-високо съдържание на захари.
Интересно твърдение, е че в миналото пащърнакът е служел за подсладител в десерти, точно заради високото си количество захари. Това били преди да се появи тръстиковата захар!
Откъм калорий, зеленчукът може да се нареди на едно от почетните места за най-ниско калоричен вид, с нулево съдържание на мазнини, малко въглехидрати и протеин. Заради нискокалоричното си съдържание, пащърнака е намерил място в множество диетични рецепти.
Поради съдържанието на диетични фибри пък, кореноплодният действа благоприятно върху стомашно-чревния тракт. Консумацията му помага за понижаване на холестерола и кръвната захар и се препоръчва за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.
На външен вид пащърнакът е почти копие на моркова, с малката разлика, че цветът му е по-светъл и блед, в сравнение с яркия нюанс оранжево на моркова. По вкусови характеристика, кореноплодният бива оприличен на другия свой родственик - целината.
За това не е и изненада широкото кулинарно приложение на пащърнака. В готварството се използват корените на растението. От тях могат да се направят множество супи, салати, ястия и пюрета. Листата на растението също намират своето приложение - на ароматна декорация.
Пащърнакът може да се консумира суров - настърган в салати, сварен в супи, задушен, в комбинация с други зеленчуци или запечен на фурна, под формата на здравословен чипс.
Родственика на моркова се съчетава успешно с всички видове месо, картофи, а за истинско ароматно удоволствие - съчетайте с магданоз, мащерка и чесън. Комбинацията, която няма как да сбъркате е с целина и моркови.
Както споменахме малко по-нагоре в текста, пащърнакът е богат на много захари, а когато е сготвен има дори сладък вкус. С това искаме да кажем, че със зеленчука може да си направите и страхотни десерти. Комбинира се отлично с канела, джинджифил и ябълки.