МЕНЮ
КОШНИЦА

Бамя семена

Ранен храстовиден вид. Плодовете са средно дълги цилиндрични с бяла вътрешност. Разфас..
3.50 лв.
Разфасовка / брой семена: 5 гр. (90 – 100 бр. семена) семена на Бамя в опаковка. Норма з..
1.89 лв.
Семена на Бамя от Геосемселект
Няма наличност
Разфасовка / брой семена: 10 гр. (180 - 200 бр. семена на зеленчук Бамя в опаковка). Нор..
1.60 лв.
Semenata Shop представя качествени сортови семена на бамя червена Бургунди. Плодовете на т..
2.10 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 5 от 5 (1 страници)

Под тази категория в нашия онлайн магазин ще намерите специално подбрани сортове семена на шушулчестото семенно растение, познато още като най-стария зеленчук, който е култивиран на земята, а именно Бамята. 

Бамята е тревисто цъфтящо растение със семенни шушулки, част от семейство Слезови. Смята се, че културата датира още от Древността, от преди 3000 години и произхожда от Мала Азия и страната Етиопия. 

Културата е високо ценена в Азиатската и  Африканската кухня. Прието е, че е била на почит още от султаните в древните арабски страни. В турция я използват, основно за семената й, от които си сваряват кафе, а в Америка правят известната яхния “Гъмбо”, чиято основна съставка е именно бамята. 
 
Цъфтящото растение е толкова широко разпространено, че притежава множество наименования. В Средиземноморските и Арабски страни, зеленчукът е познат под името „бамиес“, във Франция - „гомбо“, а в много части от света се среща и под наименованието „дамски пръсти“, заради шушулките си, които притежават по-тънка и издължена форма. В България ние наричаме този древен зеленчук - “бамя”.

Бамята се характеризира с право високо стъбло, което достига на височина до 2 м. и с много дълбок корен, който на дълбочина се измерва до 1-1.5 м. Листенцата на бамята са разположени последователно по стъблото й и са оцветени в различните багри на зеленото. Образува едри цветове, които цъфтят в лимонено жълти нюанси, с леки червени багри към основата. 

Плодовете представляват кутийка с няколко гнезда, с цилиндрична или пирамидална форма, която е заострена към връхчето си. Оцветяването на плодовете е в зелено, но има разновидности, оцветени в червено. Когато достигне пълно узряване, многогнездата кутийка се разпуква по ръбчетата си и семенцата се изсипват. 

Причините за широкото й разпространение са множество, но основните са добре балансираният й хранителен състав, полезните й свойства, както и множеството кулинарни приложения. 

Първото, което можем да споменем за “дамските пръсти”, е че са ниско калорични. В 100 грама се намират едва 30 калорийки, 3 грама фибри диетични и 2 грама протеин. С малкото си калорийно съдържание, бамята се превръща в една прекрасна идея за хора, които се стремят към по-диетичен и здравословен начин на живот. 

Второто, което трябва да допълни, е че бамята е страхотен източник на витамини и минерали. В състава си се отличава с високо количество на Витамин C, витамини от B групата, витамин А, витамин D и К. Минералите, които се намират в този зеленчук са тиамин, ниацин, желязо, манган, калий, калций и магнезий.