МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на балканска Чубрица (планинска) - многогодишен силно ароматен сорт

Семена на Балканска Планинска чубрица цена: 3.00 лв.
Няма наличност
Семена на балканска Чубрица (планинска) - многогодишен силно ароматен сорт

Опции

Купи

Обичате ли наистина ароматни подправки, които ще събудят сетивата ви и ще придадат неустоим вкус на всяко ястие? Ако отговорът ви е, да, то балканска чубрица трябва да присъства в градината ви. Официалното название на растението е Satureja Montana или по нашенски – балканска чубрица, позната още като овча, овчарска и други. 

Какво прави този вид балканска (планинска) чубрица по-атрактивен от останалите?

Отговорът е един и запомнящ се – ароматът. Планинската (балканска) чубрица има прекрасен наситен аромат, който ще ви заплени.
Растението се използва широко в българската кухня като подправка и участва в редица народни лекове в билколечението. Балканската чубрица е растение, което вирее в нашия климат и се среща диворастящо по планините, обикновено на места с надморска височина над 1300 м. Издържа прекрасно на климатичните условия и понася както застудяванията и отрицателните температури през зимата, така и горещините и сухите периоди през лятото. Предпочита варовити почви, които имат добър дренаж. Расте най-добре по слънчеви склонове и градини. 

Растенията оцеляват и на сянка, но няма да развият потенциала си ако не осигурите достатъчно светлина. От семена на Планинската чубрица ще получите компактно растение с полухрастовидна структура. На височина достига около 30 см, което я прави изключително подходяща за кулинарни градини с разнообразие от подправки и билки, които може да отглеждате на балкона, в домашни условия в стаята и т.н. Чубрицата е многогодишно непретенциозно растение, което ще ви дарява с отличен добив всяка година при подходящите условия.

Кога е най-подходящото време за засяване на семена от Чубрица Планинска (балканска)?

Подгответе разсад на чубрицата в началото на годината в месеците януари - февруари. Разпръснете семената в предварително подготвени кашпи с пръст и внимателно ги покрийте с тънък слой почва. Поливайте редовно без да преполивате почвата. След около 2 седмици ще започнат да се показват първите растения на билката. Вегетационният период на балканската чубрица е около 65 - 75 дни. Разсадът се засажда в  градината или на открито през пролетта, като се препоръчва да оставяте поне 40 см между отделните растения.

Планинската чубрица цъфти с бели цветчета. Най-атрактивната част от растението обаче не са цветовете, а стъблата, които се използват както свежи, така и изсушени. Сушенето на растенията може да се направи в домашни условия. За целта, направете сноп от отрязаните стръкове, завържете ги, увисете в хладно, тъмно и проветриво място, като изби или тавански помещения.

Нужно ли е да подхранвате почвата, в която расте балканската чубрица?

В повечето случаи растенията не се нуждаят от торене, но ако пръстта е бедна на хранителни вещества се препоръчва да добавяте специализиран тор за билки и подправки. Разгледайте нашите предложения, за да направите най-добрия избор за получаването на богата реколта.

Чубрицата се използва за овкусяване на редица ястия. Добавя се към бобови яхнии, ястия с месо, ориз, картофи и много други. В изсушено състояние, чубрицата е сред основните съставки за направата на популярната в България шарена сол, микс от ароматни подправки и сол. Сухите клонки на подправката се ронят (стриват) за лесно поръсване към храните. 

На вкус, чубрицата е леко пикантна. Ароматът й леко наподобява този на друга известна подправка – мащерката. Интересен факт за чубрицата е, че подобрява храносмилането. В кулинарията често се комбинира с храни, които са по-трудни за храносмилане, като бобови култури и меса. 

Разфасовка: 0,2 гр. семена на чубрица балканска (планинска) има в една опаковка
 

Семена
Кога се засяваМарт, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли
Цвят на плода/цветаЛилав, Розов
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив