МЕНЮ
КОШНИЦА

Чубрица семена

Цъфтеж: Цветчетата са виолетово-розови, цъфтят през лятото. Височина: До 25 сантиметра. ..
3.50 лв.
Семена на балканска Чубрица (планинска) - многогодишен силно ароматен сорт
Няма наличност
Обичате ли наистина ароматни подправки, които ще събудят сетивата ви и ще придадат неустои..
3.00 лв.
Цъфтеж: Цветовете са виолетово - розови, цъфти през летните месеци. Височина: От 20 до 3..
1.69 лв.
Семена на ленти от чубрица, копър и магданоз за лесна и прецизна сеитба
Няма наличност
Разфасовка / брой семена: 3 бр. ленти със семена съответно: 1 лента с чубрица, 1 лента с м..
4.59 лв.
Цъфтеж: Цветове: босилек – бели до светлорозови, риган – бели, рукола – бели, копър – жълт..
3.79 лв.
Чубрица Местна е сорт подправка, която притежава уникален силен аромат, който придава изку..
1.89 лв.
Показани от 1 до 6 от 6 (1 страници)

В този раздел на онлайн магазин за семена и стоки за дома и градината Семената BG, ще намерите богато разнообразие от подбрани семенни сортове на една от най-древните подправки в света - чубрицата. Характерната с леко парлив вкус и силен аромат подправка, е едногодишно храстовидно растение, част от семейството на Устноцветните видове. Известна като една от най-предпочитаните кулинарни притурки, чубрицата се нарежда редом до солта, червения пипер, сминдуха и мащерката, за направата на незаменимия микс, познат като шарена сол. Освен като отличен подобрител на вкуса, чубрицата е снабдена и с изключителни полезни свойства, които стимулират правилната дейност на организма и я превръщат в страхотна лековита билка. Най-известният вид чубрица, който се отглежда по нашите ширини е Градинската чубрица. 

Чубрица произхожда от Средиземноморието и Близкия изток. Историята й може да се проследи чак до Древността. Древните гърци я познавали под наименованието “Satureja”, което буквално се превежда - “трева на сатирите”. Според това и наименование, чубрицата  била храната на митични същества, наречени сатири, които представлявали полу-козел, полу-човек.

В Древен Рим били големи почитатели на пиперливия вкус на ароматната подправка и не пропускали да я прибавят към традиционните си ястия. Разбира се, приложението на чубрицата в Древността не се ограничавало само до кулинарията. Древните римляни и гърци смятали подправката за изключително ефективен и силен природен афродизиак.

Чубрицата представлява ниско, силно разклонено растение. Стъблата му достигат на височина от 25 до 40 см и са покрити с власинки. Листенцата са разположени срещуположно и са снабдени с къси дръжчици. Специфичната характеристика при ароматната билка, е че цветовете израстват от стъблото и се разполагат последователно върху него. Тя цъфти през летните месеци в дребни, нежно розови, бели и лилави цветове. 

Любимата подправка е достъпна и се отглежда лесно, както в градината на двора, така е подходяща и с ниския си растеж за саксията на балкона. Размножава се успешно чрез директна сеитба на семена, като трябва да се изчака моментът след преминаване на пролетните слани и по-големите застудявания, този период е краят на месец март и началото на месец април. Семенцата се разпръсват на желаното от вас местенце в градината, или в саксията, и се покриват с тънък слой почва. Чубрицата няма особени претенции към почвата, но за стимулиране на растежа може да наторите субстрата с тор, предназначен за подхранване. Поливането е от изключително голямо значение, особено в началото на растежа. Семенцата покълват за период от 2 седмици. Чубрицата обича слънчеви и топли места. Препоръчително е непосредствено преди началото на цъфтежа, стъблата на растението да се подрежат до основа. 

Отрязаните стъбла, листа и цветя се изсушават, като може да се поставят върху хартия на добре проветливо място, до което не достига пряка слънчева светлина. Листенцата се премахват от стъблата и се съхраняват на хладно и тъмно място. Зеленият цвят е основният признак, че чубрицата се е изсушила добре. Именно изсушените части на чубрицата  се използват за подправка. 

В кулинарията чубрицата се използва за подобряване вкуса на множество ястия, като супи, меса, кайма, постни гозби и други. В Средновековието, я добавяли най-често към сладки десерти, като кексове. Ароматната подправка се съчетава отлично и с други кулинарни притурки, като розмарин, сминдух, магданоз, чесън и други. Чубрицата е една от основните подправки, без които вкусът на популярната шарена сол не би бил същият.

Консумацията на чубрицата оказва изключително благоприятно действие върху храносмилането. В състава й се съдържат полезни диетични фибри, които се смята, че повишават нивата на добрия холестерол. В ароматната чубрица се съдържат антиоксидантите тимол и карвакрол, както и важни витамини и минерали.

Основните производители са пикантната билка са Балканските страни и Франция. На сръбски и хърватски подправката е разпространена под наименованията чубал, чубрич, чупар, а при нас освен  подправката се познава и под името чубрика.