МЕНЮ
КОШНИЦА

Спанак семена

Био семена: Сертифицирани семена, получени от контролирано производство, което изключва уп..
3.90 лв.
Разфасовка / брой семена: 5 гр. (около 400 броя био сортови семена в една опаковка). Нор..
4.29 лв.
Ревенът е листен зеленчук, който притежава безброй полезни вещества за организма на човека..
3.50 лв.
Семена на лента ( Няма повече непоникване и презасяване )В добре обработена и наторена..
4.90 лв.
Разфасовка / брой семена: Семена на спанак може да закупите в разфасовки от 20 гр. (около ..
2.50 лв.
Средноранен сорт. Компактно растение със силен растеж. Листата са закръглени и крехки.  ..
2.40 лв.
Средноранен сорт. Компактно растение със силен растеж. Опаковка: 30 г. Плодове..
2.00 лв.
Спанак Матадор (Matador) е висококачествен ранен сорт спанак, с който салатите и специалит..
2.29 лв.
Крехък спанак през цялата година? Това не е само добро пожелание, а истинска възможност бл..
5.00 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 10 от 10 (1 страници)

Под тази категория в нашия онлайн каталог сме подбрали за вас едно страхотно разнообразие от сортови семена на зеленолистната култура, все повече приемана за истинска “супер храна”, а именно Спанака. Този зеленчук не само е спечелил почетно място в кухнята по цял свят, но и се смята за истинско полезно блаженство, чиито зелени листенца буквално врят и кипят от полезни хранителни вещества.  

Спанакът е тревисто растение, част от семейството на Лободовите видове. Историята му варира от преди векове, като се смята, че неговата родина е Персия. Дори когато бил пренесен и култивиран в Китай, познавали спанака под наименованието “Персийско растение”. Зелената култура достига до Европа благодарение на Маврите, които я пренасят около 11 век. Във Франция любовта към спанака се появила благодарение на кралицата на Франция Катерина Медичи, която при постъпването си на длъжност довела със себе си своите майстори-готвачи от Флоренция. Сигурното присъствие на спанак в месните ястията се разбирало с наименованието -„а-ла флорентин". 

Въпреки богатата си история, много смятат, че огромната популярност на спанака идва от едно любимо детско предаване, което започва своето излъчване средата на миналия век - Попай Моряка. В любимата анимация главният герой Попай Моряка редовно хапва своята доза спанак, за да стане здрав и силен. Любимият герой на малки и големи популяризира листният зеленчук дотолкова, че улеснява множество родители, чиито деца не заобичват иначе вкусният зеленчук от първия път. 

Спанакът е зеленолистна култура, която се характеризира с това,че е една от първите, които цъфтят след студените зимни месеци. Хранителното й съдържание прави спанака отличен избор за пролетното меню. Листата му са богати на множество полезни вещества, като витамините А, С, витамин В1(тиамин), витамин В3 (ниацин), витамин В6, витамин К, витамин Е, от минералните соли, спанакът изобилства на калций, калий, мед, цинк, манган, фосфор, магнезий и желязо. Всъщност спанакът е един от най-добрите източници на желязо. Въпреки това, при самостоятелен прием, много малка част от съдържанието на минерала се приема, затова се препоръчва да се комбинира с лимонов сок, защото желязото се усвоява по-добре, в комбинация с витамин С.

В приблизително около 80 грама пресен спанак се съдържа близо половината необходима дневна доза на витамин С за организма. 

Освен много полезен, спанакът е и диетичен. Има ниско съдържание на калории, както и на мазнини, но е добър източник на диетични фибри и протеини. С високото си съдържание на фибри, спанакът благоприятства работата на червата. Притежава видно количество флавоноиди в състава си, които имат мощно антиоксидантно действие и подобряват функцията на организма, като му помагат да се отърве от вредните токсини.


Консумацията на този свеж зеленчук благоприятства тялото по множество начини. Смята се, че подобрява функцията на мозъка, влияе добре върху работата на сърцето и подпомага функцията на нервната система.

Много полезен, много вкусен и с множество приложения в кулинарията. Консумира се както пресен, така и сготвен. Може да се направи на салата, пюре, да се добави към местно ястие, към омлет или запеканка.

Най-популярното приложение на зеленчука си остава обаче на свежа салата. Комбинира се отлично както със сирена, ядки, авокадо, домати, яйца, така и със сладки на вкус съставки, като ягоди и портокали.