Вашата кошница е празна!
В тази категория за качествени семена искаме да ви запознаем с един сравнително “нов”зеленчук за нашият пазар и кухня, който обаче целеустремено започва да набира популярност и да се разпространява. Причините са няколко, но този зеленолистен зеленчук, който наподобява по много характеристики спанака се определя, като едно отлично, полезно и вкусно попадение. В този раздел ще откриете сортови семена, на познатия и под наименованията спанаково или листно цвекло - Манголд.
Манголдът е листен зеленчук, който е широко разпространен в средиземноморската кухня. Определен като суперхрана от много, манголдът се причислява към един от най-здравословните зеленолистни видове. Елементите, които се намират в състава на този зеленчук са в почти перфектно съотношение, което е и причина манголдът да бъде един от първите зеленчуци, които се отглеждат в планетарни космически станции за астронавти.
Какво всъщност представлява Манголдът?
Това е тревисто растение, част от семейството на Щировите видове. Характеризира се с широки листа, оцветени в зелени цветове, които наподобяват много тези на спанака. Разликите са, че спанаковото цвекло притежава по-плътни и къдрави листа. Впечатляващата част от външната му характеристика са стъблата. Плътни и шарени - те са облечени в червени, бели, жълти и лилави цветове, правейки вида на зеленчука много забележителен и красив. Манголдът е с приятен и мек вкус.
Причината листното цвекло да е толкова популярно се крие основно в ценното му хранително съдържание. Листата му са богати на витамини A, C, K, микроелементи, като желязо, магнезий, мед и калций, фибри, аминокиселини, лутеин, протеин и много малко калории.
Това е зеленчукът, който трябва да включим в менюто си, защото от 100 грама организма получава 50% витамин C, 122% витамин А, 5% калций, 10% желязо и 11% калий и още.
Може да стане част от нашата трапеза в сурово състояние, както и в сварено.
Приложението му в кулинарията е силно разпространено в страни, като Италия, където листното цвекло е станало част от традиционните за страната храни - пици, паста и ризото.
От спанаковото цвекло се приготвят апетитни витаминозни салатки, овкусени изцяло по предпочитанията. Зеленчукът трябва да се измие и да се премахнат дръжките му, защото те не са годни за сурова консумация.
Въпреки това, дръжките могат да се сготвят отделно и да бъдат консумирани. Сварени стават страхотен деликатес!
Освен салати, манголдът е перфектен избор за супи!
Редовната консумацията на листното цвекло е изключително препоръчителна за стимулиране на имунитета и повишаване на цялостната енергия. Зеленолистният зеленчук помага при сърдечни заболявания, диабет, анемия и заздравява костите. Като останалите зеленолистни, спанаковото цвекло е перфектен избор за хора, които искат да се оттърват от излишните килограми.
Беден на калории и богат на полезни вещества, манголдът е подходящият зеленчук за диетичен и здравословен начин на живот!