МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на пипер Царска Капия

Семена на пипер Царска Капия
Семена на пипер Царска Капия

Опции

Купи

Царска Капия е нов роден сорт чушки, които притежават прекрасната комбинация от отличен вкус и аромат, висока добивност и апетитен външен вид с червена лъскава кожица. В допълнение към предимствата на сорта е и големината на чушките. Пиперът се отглежда предимно за средно ранна продукция. Царска Капия се засява за парниково отглеждане или на открито.

Пригответе разсад за апетитните чушки като засеете семената още през първата половина на Февруари. В този период сеитбата се прави, за да се постигне ранно плододаване. Ако целта е да получите средно ранна реколта, засяването на семената се предвижда през месец Март. 

Сорт пипер Царска Капия може да се отглежда и за късен добив. В този случай сеитбата се прави през първата половина на Април с директна сеитба на открито. Засяването е по стандартен метод, а именно, заровете по няколко сортови семена на пипер в предварително приготвени саксии за разсад с почва на дълбочина около 1 – 1,5 см. Осигурете постоянна влага, топли температури и светлина за правилния растеж на младите растения. Засадете разсада на избраното място за отглеждане след преминаване на риска от слани. 

Растенията на чушките са едногодишни, топлолюбиви растения. Царска Капия пипер създава мощни растения с големи тъмнозелени листа. Образуват средно дълги междувъзлия. Препоръчва се да се отглеждат на опорна конструкция, едностъблено. Схемата на засаждане в парници и оранжерии е 60/15 – 25 см. На открито спазвайте дистанции от 70/15 – 25 см. 

Най-обилна реколта от пипер ще получите при редовно поливане на насажденията и подхранване с качествени и сертифицирани сортове специално предназначени за зеленчуци. 

Високодобивният сорт чушки Царска Капия ражда много апетитни чушки със завидни размери и изкушаващ вкус и аромат. Пиперът е зелен докато расте, а при достигане на ботаническа зрялост придобива наситен тъмно червен цвят и лъскавина. Чушките са дву- и тристенни. 

Формата им е средно триъгълна. Капиите завършват или с кукичка или с носле. Царска Капия има страхотен вкус с естествена сладост, без горчив вкус. Ароматът им е наситен и автентичен на родни градински чушки. На дължина капиите достигат около 16 – 22 см. Теглото им е около 180 – 250 грама всяка. Чушките са сочни и месести с 5 – 7 мм дебелина на перикарпа. 

Царска Капия е много подходящ сорт за консумация в прясно състояние. От тях се приготвят страхотни салати, разядки и предястия. Освен свежи, чушките имат отлични качества и за готвене и печене. Сред предимствата им е лесното белене на кожицата след печене, което ги прави и ценна суровина за консервиране и производство на лютеници. 

В един грам се съдържат около 130 – 150 броя семена. Нужното количество за 1 декар е около 120 – 180 грама. 

Чушките са сред най-полезните зеленчуци, които осигуряват изобилие от витамини, минерали и хранителни вещества в комбинация с отличен вкус и аромат. Могат да се комбинират с много различни продукти, меса и зеленчуци. Чушките се съхраняват много добре чрез замразяване, сушене или след предварителна обработка, като печене и белене. Използват се и за консервиране, туршии и други. 

Кои са любимите ви сортове капии? Интересно ли ви е да засаждате нови сортове родно производство? Набавете си семена за Пипер Царска Капия и се насладете на изкушаващи чушки още тази година. 

Норма за сеитба: За производство на Царска Капия ще са ви нужни около 120 - 180 гр. семена в дка.

Период на сеитба: Засейте семената рано в отопляеми оранжерии 1 - 15 февруари или средно ранно в интервала 1 - 20 март. Може да засеете семена на Царската Капия и за късно на открито - 1 - 15 април. 

Схема на отглеждане: В оранжерии използвайте схема 60/15-25 см, а на открито - 70/15-25 см.

Разфасовка: Семена на пипер Царска Капия може да закупите онлайн в магазин Semenata Shop в оригинална опаковка на Флориян - 1 гр. (около 120 - 150 бр.), 2 гр., 5 гр., 10 гр. и 50 гр.

Този сорт е в изпитване.

Семена
Кога се засяваМарт, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЗелен, Червен цвят
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане, Висока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване
Устойчивост на болестиБактериоза

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив