МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на домати Шоколадова Чушка

Семена на домати Шоколадова Чушка
Семена на домати Шоколадова Чушка

Опции

Купи

Харесвате ли необичайните сортове зеленчуци, с които градинарството е по-вдъхновяващо, интересно и пълно с приятни изненади?

В „Севън Сийдс“ ООД сме ви приготвили уникалният сорт домати, който на вид се различава значително от всички сортове, които сте виждали, опитвали или отглеждали. Представяме ви българския сорт Домати Шоколадова Чушка. 

Името им е много красноречиво за плодовете, които ще получите от сортовите семена, но все пак си заслужава да се запознаете с всички интересни качества на Шоколадовата Чушка.

Сорта Домати Шоколадова Чушка се различава и по форма и по вкус от типичните червени и розови домати, които познаваме добре. Вкусът на новия екзотичен представител обаче е точно това, което може да очаквате - ароматен, сочен и неустоим домат. 

Сред предимствата на необичайните домати е, че се отглеждат с успех както за ранна реколта, така и за средно ранно производство. С други думи, Шоколадова Чушка може да бъде на трапезата ви по-рано от останалите популярни сортове домати. 

Какво представляват плодовете на Домати Шоколадова Чушка?

В ботаническа зрялост доматите имат издължена форма, подобна на пипер и придобиват тъмно кафяв цвят. В горната част се вижда тъмно зелен пръстен. По дължината на плодовете се забелязва средно оребряване и тъмни зелени ивици. Доматите имат сравнително малка дръжчена ямичка. На големина Шоколадова Чушка достигат около 160 – 250 грама. 
На вкус доматите по нищо не отстъпват на класическите сортове. Ще се насладите на сочни зеленчуци с апетитен аромат, месеста вътрешност и много изкушаващ вкус.  Идеални са за приготвяне на салати и всякакви ястия, в които се консумират в свежо състояния. Използвайте ги за готвене, за ястия с паста, месо и други. 
Интересният вид на Шоколадова Чушка безспорно ще привлече погледите на всички на трапезата и ще увеличи удоволствието от всяка хапка. Доматите са с много добра твърдост, която допринася за отличната им издръжливост при транспортиране и съхранение. 

Искате ли да отглеждате Шоколадова Чушка в градината си? 

Сортът е подходящ за отглеждане на открито и оранжерийно. Разсадът се стартира през Януари – Февруари ако предпочитате да отглеждате доматите изцяло в парник (запознайте се с един от най-качествените найлони израелски за оранжерия). 

Ако предвиждате разсаждане на младите растения на открито може да засеете семената малко по-късно, в периода Февруари – Март. След стабилно затопляне на температурите навън, младите растения се засаждате на избраното място. 

Шоколадовите Чушки са индетерминантен сорт домати. Най-успешният начин на отглеждане на този тип растения е върху конструкции или колове (вижте нашите предложения за подходящи колове бамбукови). Самите растения са рехави, със средно дълги междувъзлия. 

Схемата за засаждане е стандартна за повечето доматени насаждения от индетерминантен тип, а именно, едноредово – 80/40 см. При двуредово засаждане се препоръчва схема с разстояния 80/55/40 см. 

В 1 грам ще откриете около 300 – 350 броя сортови семена на Шоколадова Чушка. Ако планирате сеитба на по-големи площи, трябва да предвидите около 20 – 25 грама на декар. 

Растенията имат нужда от богат запас от хранителни вещества в почвата. Осигурете им всичко, от което се нуждаят с висококачествени органични торове специално създадени за подхранване на домати, които ще откриете на нашия сайт.

Норма за сеитба: За производство на този сорт ще са ви нужни 20 - 25 гр./дка.

Период на сеитба: При отглеждане на домат Шоколадова чушка в оранжерия засейте семена на домати екзотични в периода януари - Февруари, а при отглеждане на открито - февруари - март

Период на разсаждане: За оранжерия - Март - Април, на открито - 15 Април - 15 Май

Схема на отглеждане: Двуредово - 80/55/40 см или едноредово - 80/40 см

Характеристики на плода: Сорта домати Шоколадова чушка образува екзотични плодове с форма на чушка с носле. Дръжчената ямичка е доста малка, а повърхността на домата е леко оребрена. Средно тегло на един домат Шоколадова Чушка е 160 - 250 гр. Сорта се цени високо поради изключителния вкус и наситен специфичен аромат. Не на последно място е и екстравагантния цвят на сорта - узрелите плодове,  които образува са тъмно кафяви (шоколадови), в горната си част имат тъмно зелен пръстен, плодовете притежават и много специфични тъмно зелени ивици.

Разфасовка: Семена на екзотични домати Шоколадова Чушка може да закупите онлайн от каталога на Севън сийдс ООД в разфасовка 30 бр. семена. (брой семена в 1 гр. - 300 - 350 бр.)

Този сорт е в изпитване.

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаАприл, Май, Юли, Август
Цвят на плода/цветаКафяв, Червен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоИндетерминантен вид (високорастящ при домати)
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране
Устойчивост на болестиВертицилиум

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив