МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на карфиол сорт Снежна топка (Snowball, Сноубол)

Семена на карфиол сорт Снежна топка (Snowball, Сноубол) - Карфиол семена с отлична цена: 1.50 лв.
Семена на карфиол сорт Снежна топка (Snowball, Сноубол)

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 1,5 гр. (около 400 бр. семена) и 50 гр.
  • Норма за сеитба: 50 - 60 гр. семена на карфиол Снежна топка на един декар площ.
  • Реколта: Около 2 - 4 тона.
  • Период на сеитба: Януари за ранно производство, май за късно производство.
  • Период на разсаждане: Месеците: Април или Юни - Юли.
  • Схема на отглеждане: 70/35-40 за средно ранно и късно производство.За отглеждане на открито. Става за прясна консумация и консервиране.
  • Вегетация: 100 - 130 дни.
  • Характеристики на плода: Плодовете формират средно едра плътна глава с едрина (1,8 - 2,5 кг), с нежна бяла структура.​

В нашия интернет магазин Semenata.Shop имаме удоволствието да Ви предложим сортови семена на карфиол Снежна топка за средно ранно и късно производство.

Карфиолът, в България наричан също и Цветно зеле (Карнабит), е едногодишно тревисто растение от род Зеле на семейство Кръстоцветни. За родина на карфиола се счита Средиземноморието и по-точно източната му част. Отглеждането му е застъпено по целия свят но най-вече в Америка и Европа. Карфиолът е изключително богат на витамини С, В1 и В2. Използва се, както за прясна консумация в сурово състояние за салати, така и за приготвяне на ястия. Карфиолът се използва все повече за консервиране както самостоятелно, така и съвместно със зеле, зелени домати, моркови  и други зеленчуци. В някои части на Добруджа го наричат конопида, а във варненско е известен като карнабит.

Главата на цветното зеле Снежна топка е голяма и бяла. Може да се съхранява продължително време без загуба на качествата си.

Сортовите семена на карфиол Снежна топка се засяват през май – юни на дълбочина от 0,5 до 1 см. Оптималната температура за поникване на семената е 18-22 0С. Веднага след като поникнат растенията Ви препоръчваме да ограничите поливането за по-добро вкореняване. След вкореняването може да поливате редовно. Разсаждането е добре да стане след около месец. При полагане на правилните грижи в края на месец септември и през месец октомври може да се пристъпи към прибиране на реколтата.

Карфиолът се нуждае от редовно напояване за оптималното си развитие, особено във фазата на образуването и растежа на главата.

Растенията се засаждат на редове на разстояние 50 см, а във реда на разстояние 35-40 см. Почвените условия са следните: почвата да е влагозадържаща, но пък да не се преовлажнява, защото това може да донесе повече вреди, отколкото ползи. Най-подходящи почви са алувиални и чернозем.

Една от най-важните грижи през вегетацията е да се опази главата на карфиола сорт Снежана топка (Snowball, Сноубол)​ от преки слънчеви лъчи, защото може да пожълтее или порозовее. Листата на растението да се пречупват върху главата, но тази мярка не много трайна, затова препоръчваме с ластик да се привържат няколко листа върху главата на цветното зеле. Друга важна грижа е окопаването, което да не е много дълбоко, най-много 2-3 см. Редовното торене също благоприятства за по-доброто развитие, поради факта че кореновата система на карфиола е относително слаба.

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаБял
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив