МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на стари български сортове Домати Идеал - традиция и качество

Семена на стари български сортове Домати Идеал - традиция и качество - Домати семена с отлична цена: 1.20 лв.
Семена на стари български сортове Домати Идеал - традиция и качество

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 1 гр. (около 250 - 350 бр. семена на домати Идеал има в една опаковка), 2 гр., 5 гр., 50 гр. (около 1500 бр. семена на стари български сортове домат Идеал).
  • Норма за сеитба: От 25 до 40 грама семе за 1 декар ако отглеждате чрез предварително подготвен разсад. Ако произвеждате Идеала чрез директна сеитба е добре да използвате около 100 гр. семенца на декар.
  • Реколта: -
  • Период на сеитба: През април и май.
  • Период на разсаждане: През май и юни.
  • Схема на отглеждане: Старият български сорт домат Идеал се отглежда колово ако предварително подготвите разсад, на открито, а ако сеете директно може да се гледа безколово. Схемата е 80 см м/у редовете и 35 - 40 см м/у растенията в ред.
  • Вегетация: 110 - 120 дни.
  • Характеристики на плода: Идеал е един от най-старите български сортове. Образува плодове с кръгла форма, наситен червен цвят, гладки и леко лъскави. Домата е много сочен, с нежна консистенция и много вкусен, размерът е средно около 180 - 250 грама. Перфектен за прясна консумация.

Един от най-широко разпространените и известни стари български сортове домати Идеал е част от богатия каталог на Онлайн магазин semenata.bg. 

Доматите Идеал открай време са любими на поколения българи, както и на гостите на нашата страна. Старият български сорт е от средно ранен домат, притежава запомнящ се сладък вкус и силен, пленяващ доматен аромат.

Идеал са средно големи и имат среден грамаж от около 180 - 250 грама, макар някои екземпляри да могат да достигнат и по 200 до 300 грама големина при оптимални условия на отглеждането им в стопанствата. Плодът на този тип стари сортове български домати е сочен с нежен вкус, с почти идеално кръгла форма и средна твърдост, удобен за съхранение и транспорт.

Доматите Идеал се славят като един от най-вкусните нашенски сортове. Той е предпочитан за консумиране суров и свеж във вид на салати (като шопската, редената, овчарската и други български рецепти). Използва се и при готвене на различни постни и месни ястия, за сосове, доматени сокове и кетчуп, за лютеница и доматено пюре, за консервиране цял, нарязан, белен или небелен.

За засяването на 1 декар производствена площ са нужни от 25 до 40 грама сортови семена на старите български доматки Идеал (ако предварително подготвите разсад). При директно засяване на семето ще Ви трябват около 100 гр. семенца. Те покълват бързо и са готови след около 14 до 18 дни от посяването, като за целта е нужно температурният диапазон да се движи в границите от 18 до 20 градуса по Целзий.

Разсаждането се прави два месеца по-късно. Между редовете се оставя дистанция от около 80 - 120 сантиметра, а между отделните растения във всеки ред - около 35 - 40 сантиметра. За 100 квадратни метра оптимално се засаждат от 300 до 400 от разсадите на домата Идеал, съветват специалистите на semenata.bg.

Не случайно наричат този сорт "едно от българските чудеса". Той е много популярен както сред зеленчукопроизводителите, така и сред домакините, ресторантьорите, търговците, хората от консервния бранш, гостите на страната ни, които просто не си представят прословутата шопска салата без домат Идеал.

Сортът е от средно ранните, расте без ограничение на височина, дава висок добив. Вегетацията му продължава от 100 до 110 дни, показват данните на производителя.

Семена
Кога се засяваАприл, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август
Цвят на плода/цветаЧервен цвят
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция, Отглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоДетерминантен вид (нискорастящ при домати)
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив