МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на домати Аля ИЗК Марица - чери с приятен вкус и висок добив

Семена на домати Аля ИЗК Марица - чери с приятен вкус и висок добив - Домати семена с отлична цена: 3.40 лв.
Семена на домати Аля ИЗК Марица - чери с приятен вкус и висок добив - Домати семена с отлична цена: 3.40 лв.
Семена на домати Аля ИЗК Марица - чери с приятен вкус и висок добив - Домати семена с отлична цена: 3.40 лв.
Семена на домати Аля ИЗК Марица - чери с приятен вкус и висок добив - Домати семена с отлична цена: 3.40 лв.
Семена на домати Аля ИЗК Марица - чери с приятен вкус и висок добив
3.10 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: VSM0007

Опции

Купи
  • Разфасовка: 0,2 гр. (50 – 60 бр. семена) на домати ИЗК Аля може да закупите в оригинална опаковка на Институт по зеленчукови култури Марица гр. Пловдив от онлайн магазин Семената.Шоп.
  • Норма за сеитба: -
  • Реколта: Качественият сортов чери домат дава богата реколта от непукливи и вкусни плодове. Средният добив на сорта е 4000-4200 кг чери доматки на един декар земеделска земя. 
  • Период на сеитба: Чери доматите се размножават чрез разсад и чрез директна сеитба на семената. Подходящ период на сеитба е през месеците април-май, а на постоянно място – през месеците май-юни.
  • Вегетация: Вегетационният период на високостъбления чери домат Аля има продължителност около 108-110 дена.
  • Характеристика на плода: Доматите Аля са индетерминантен сорт чери доматки, с твърди плодове и големина от 12 до 18 грама. Доматите са оцветени в апетитно червен цвят, а формата им е овално-продълговата. С балансирания си сладко-кисел вкус и високата непукливост, която притежават, чери доматите Аля са изключителен сорт. Имат съдържание на сухо вещество около 8,5-9,5% и проявяват висока толерантност към множество болести и зарази. 

Обогатихме нашият онлайн магазин с един страхотен сортов зеленчук - семена на чери домати Аля. Нов сорт домати, селектиран изцяло по естествен път от Института по зеленчукови култури (ИЗК) Марица. Аля е висококачествен сорт домати, който се отличава с отличен вид и прекрасен вкус.  

Доматите Аля се характеризират с овално-продълговати и апетитно червени чери доматки. Теглото им е средно около 12-18 грама, а вкусът – прекрасна балансирана комбинация между сладко и кисело. Плодовете са страхотни не само заради добрия си вид и вкус, а и заради страхотната твърдост, с която са снабдени. В състава си притежават 8,5-9,5% сухо вещество.

Аля е индетерминантен (високостъблен) сорт, чийто правилно отглеждане е на колове или на някакъв вид конструкция. Индетерминантните видове се характеризират с тънко пълзящи по земята стъбла, които имат неограничен растеж. Тези стъбла развиват странични разклонения, наречени колтуци, с които се оформят двустъблени или тристъблени растения. Именно заради този пълзящ начин на растеж на високостъблените видове, тяхното отглеждане е препоръчително да е на колове или конструкция.

През вегетационния период, излишните листа, наречени още и колтуци се премахват ръчно, като тяхното изчистване трябва да започне постепенно от долните листа. Когато растението достигне височина от 20 до 50 см, то трябва да е обезлистено. Това колтучене оказва изключително благоприятно действие върху доматите, защото предпазва срещу болести и зарази и води до тяхното по-ранно узряване. 

Грижите за чери доматите не се различават от тези на обикновените домати. Размножават се чрез директна сеитба в почвата или чрез разсад. Може да сеете семената както в градината, така и в саксии. 

При сеитба на чери доматките през месеците май-юни, реколтата е готова в края на лятото до късна есен – август – октомври. Сортът дава високи добиви от средно около 4000-4200 кг/дка.

Аля се характеризира с отлични на вид плодове, със страхотен вкус, които са изключително подходящи както за прясна консумация, така и за сушене и замразяване.  

Висококачественият сорт е снабден с високи устойчивости, като проявява резистентност към Тютюнева мозайка, гъбичните заболявания – Вертицилийно и Фузарийно увяхване и Нематода. 

Прекрасният сорт домати Аля е дело на ИЗК - Институтът по зеленчукови култури ”Марица”, намиращ се в Пловдив. Този институт е национален изследователски център, насочен изцяло към научната и научно-приложната дейност за зеленчуковите култури и картофи. Иновативният научен център има за основна цел да създаде нови сортове и хибридни видове зеленчуци и картофи, които да притежават балансирано съдържание на киселини и захар, високо съдържание на сухо вещество, добри устойчивости и страхотен вкус. 

Семена
Кога се засяваАприл, Май, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаЧервен цвят
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоИндетерминантен вид (високорастящ при домати)
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив