Под този категория в нашия онлайн каталог, ще откриете богато разнообразие от сортови семена на един от любимите летни десертни плодове, който се характеризира с невероятен освежаващ вкус, диетично действие и множество полезни качества. В този раздел ще разгледате разнообразие от сортови семена на Пъпеша, или както го наричат в някои части от страната - Каун.
Пъпешът е едногодишна култура, която заедно с другия любим летен плод динята, е част от семейството на Тиквовите растения. Пъпешът е основен фаворит през летните жеги, но може би малко са запознати, че освен с освежаващия си и сладък вкус, десертният плод всъщност снабдява организма с множество жизненоважни витамини и минерали.
Лятната наслада е страхотен източник на витамините от група В, витамин С и витамин РР, както и на минералите калий, желязо, калций, селен и магнезий. Плодът е богат на лесно усвоими захари, ценни въглехидрати, белтъчини и органични киселини. Забележителното в този плод е наличието на микроелемента германий, който се съдържа доста рядко и в малки количества в още няколко плода.
Германият е микроелемент, който се смята, че играе ключова роля за поддържането на здрава имунна система и за успешното протичане на окислителни процеси в клетките. Стимулира важни физиологичните процеси и поддържа младостта на клетките.
Съдържанието на витамин B6 пък зарежда организма с необходимата доза енергия от въглехидрати, което да ни държи сити през целия ден.
Съвкупността на тези хранителни вещества в сочния и вкусен плод подобрява храносмилателната система, подобрява работата на сърдечно-съдовата система и укрепва имунната система.
Точно както и динята, пъпешът е отличен диетичен избор. Съдържа високо количество вода в състава си и малко калорий. С високото му водно съдържание може да утолите лятната си жажда, а със сладкия му вкус да замените лесно нездравословния и калоричен сладкиш.
Пъпешът е мощен диуретик. Редовната му консумация на сочния плод може да доведе до изчистване на токсини и шлаки от организма. Това, от своя страна, стимулира добрата работа на бъбреците, на черния дроб и пречиства кръвоносните съдове.
Пъпешът се отглежда чрез директна сеитба на семената. Културата е топлолюбива, затова подходящият период за сеитба е краят на месец април, когато температурата на почвата е достигнала положителни температури до 14°С.
Пъпешът се характеризира с мощна коренова система и вирее добре на рохкави субстрати. Препоръчва се торене с минерални торове. Десертният плод расте и се развива успешно на температури 28-30°С.
При правилно отглеждане, плодовете достигат своята зрялост в началото на месец август. (Основната индикация за това, че пъпешът е готов за беритба е ако дръжката на плода е изтъняла и върхът на плода е леко вдлъбнат.)
Пъпешът е десертен плод, със страхотни вкусови качества и множество изненадващи ползи за организма. Редовната му консумация стимулира храносмилателната система, подобрява сърдечната дейност и помага при борбата с килограмите.
Консумира се охладен и нарязан на малки парченца. За любителите на по-сладките плодове, може да се добави малко захар или мед. Пъпешът се топи в устата и задоволява жаждата ефикасно.