МЕНЮ
КОШНИЦА

Левурда семена

Левурда е страхотен листен зеленчук, който все още не получава популярността, която заслуж..
2.70 лв.
Разфасовка / брой семена: В една опаковка се съдържат 0,5 гр. (около 30 бр. семена на див ..
4.29 лв.
Разфасовка / брой семена: 0,5 гр. (около 30 бр. семена на див чесън (левурда, мечи лук) им..
2.70 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 4 от 4 (1 страници)

Под тази категория в нашия специализиран онлайн магазин за семена на цветя, плодове и зеленчуци, може да откриете внимателно селектиран подбор от сортови семена на изключително полезния и лесно достъпен зеленчук, какъвто е дивия чесън, известен под наименованието Левурда. 

Левурдата е многогодишна култура, което се причислява към семейството на Кокичевите видове. Представлява луковично растение, което на височина достига от 15 до 40 см. Развива две зелени листенца, които се заострят към върха, а към основата се стесняват в от 5 до 20 см дълга дръжка. Цъфти в бели цветове.

Листата му наподобяват много тези на момината сълза, като основната им разлика е в лекия аромат на чесън, който се усеща най-силно при прясно откъснатите листенца. 

Цветовете цъфтят в началото на лятото, през месеците май-юни. Интересно, е че е препоръчително дивия чесън да се прибере преди да е цъфнал, защото тогава листата му са по-вкусни, а лечебните свойства - много по-ефективни. 

Левурдата вирее свободно в широколистни гори, но се отглежда успешно и в градината. 

Освен като “див чесън”, левурдата е позната и под наименованието “мечи лук”. Причината за това название има доста интересна предистория. Според множество легенди, се смята, че мечките консумирали дивия чесън след като приключвали със своя зимен сън. По този начин пречиствали стомаха и кръвта си. 

Впечатляващото при “мечи лука”, е че е смятан за много по-витаминозен и полезен от обикновения чесън. Листата му са истинска витаминозна бомба, съдържайки солидно количество витамин С, витамин А, витамин В1, витамин В6, витамин В9 и витамин РР. 

Една от основните характеристики на дивия чесън е изобилието магнезий, което съдържа в състава си, а именно - цели 1500 мг в 1 кг листа. Левурдата е и източник на манган, желязо и серни съединения. По цялото растение се съдържат и етерични масла. 

Левурдата е годна за ядене от грудката до листата. Консумацията й в сурово състояние е силно препоръчителна, защото когато премине термична обработка, дивия чесън губи голяма част от полезните си свойства, а те са много. 

Може да консумирате дивия чесън, като го добавите към зелени салати, към супи, и като гарнитура към множество ястия. С левурдата може да се направи и сос песто. 

Сокът от левурда пък е добра превенция при висок холестерол. 

Всъщност левурдата има множество лечебни качества. Има положително влияние върху чревната флора. Използва се като успешно средство при хранително разстройство, като диария или запек, при колики, дори и при липса на апетит.

Има положително свойство и при затруднено дишане. Препоръчва се при хора, които страдат от астма и бронхит. 

Изобилието от магнезий в дивия чесън го прави страхотно средство за лечение на сърцето и кръвоносните съдове. 

Препоръчва се и при хора, които страдат от високо кръвно налягане. Твърди се, че дъвченето на листа от левурда води до понижаване на кръвното налягане. 

Освен много полезен, пълноценен и достъпен, дивият чесън се характеризира и с красив външен вид. Със свежите си зелени листенца и бели цветчета, левурдата се вписва отлични сред останалите цветя в градината.