МЕНЮ
КОШНИЦА

Кресон (крес) семена

Разфасовка / брой семена: 3 гр. (210 - 270 бр. био семена на крес има в една опаковка) Н..
4.29 лв.
Разфасовка / брой семена: 5 гр. (около 350 - 450 бр. семена на Крес (кресон) има в една оп..
2.50 лв.
Водният Кресон (Воден Крес) представлява многогодишно тревисто растение с височина до 60 с..
4.70 лв.
Почитателите на листни зеленчуци добре познават растението градински Крес, наричано още Кр..
3.50 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 5 от 5 (1 страници)

На вашето внимание искаме да представим богат асортимент от сортови семена на известната още от древността лечебна билка и едновременно култивиран листен зеленчук, който вирее до извори и реки, запознайте се с интересния Кресон (Крес). Водолюбиво растение, характерно със своя пикантен вкус, невероятни лечебни свойства и широко кулинарно приложение. 

Кресонът е едногодишно водно растение, което се причислява към семейството на Кръстоцветните видове. Интересното при него, е че всъщност представлява билка, но бива квалифицирано към листните зеленчуци и дори е определян за “суперхрана”.  

Представлява тревисто растение, което достига на височина от 30 см до 60 см. Оформя сочни листенца, с кръгла форма, обагрени в наситенозелени цветове. Повърхността им е гладка, а вкусът - пикантен. 

Листенцата са страхотен източник на витамини и жизненоважни микроелементи. Съдържат в себе си витамин С, витамините от група В, магнезий, желязо, каротин, фосфор, калий и много други. Листната култура е и прекрасен източник на усвоим йод и е много богата на сяра. 

Пикантната билка е била широко разпространена още в Древността. В Древен Рим и Древен Египет употребявали кресона, като неповторима билка за сън, заради успокояващото му действие. Бил популярен и с тонизиращите си свойства. 
Култивираното растение пък се сдобило с интересно наименование в Древен Рим, което се дължало на пиперливия му вкус - наричали кресона “сбръчкан нос”. 

В Древен Египет билката била високо ценена и често я подарявали на фараоните.

Приложенията на водната листна култура са множество. С богатото си витаминозно съдържание, тя е силно препоръчителна за редовна консумация. Кресонът е страхотен антиоксидант. Притежава диуретични свойства и стимулира организма да се почисти от излишните течности. Това го прави и много добър зеленчук за хора, които искат да се отърват от натрупани килограми. 

В 100 грама кресон се съдържат едва 11 калорий, от които около 85% са под формата на протеин. 

Освен това консумацията на 100 грама кресон е достатъчна, за да снабди организма с необходимата му доза за деня на  плодове и зеленчуци. 


А как се консумира този така полезен зеленчук?

Кресонът е популярна съставка в различни салатни разновидности. Съчетава се отлично с яйца, авокадо, други листни зеленчуци, риба и месо. 

Освен като салата, кресонът може да се консумира и под формата на супа, на гарнитура към месни ястия, дори и в сандвичи. 

Интересен факт, е че консумацията му в сандвичи датира от преди години. В миналото в Англия това било основната “английска” закуска на работниците. Така листният зеленчук си спечелил още едно наименование - “хлябът на бедните”. “Английската” закуска представлявала сандвич с кресон, а ако нямало хляб - само кресон. 

Кресонът може да консумира и  като сок. Консумацията му под тази форма има силно очистително действие. Препоръчително е да не се пие самостоятелно, а да се комбинира с целина и морков за най-добри резултати.