МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на Розов Дар домати гигант със страхотен вкус и внушителни размери (над 1 кг)

Семена на нови сортове домати Розов дар - гигантското розово сърце - Домати семена с отлична цена: 3.50 лв.
Семена на Розов Дар домати гигант със страхотен вкус и внушителни размери (над 1 кг)

Опции

Купи

Розов Дар – българско розово сърце гигант е прекрасен дар за почитателите на неустоимите на вкус български розови домати. Сортът е сравнително нов на пазара – от 2016 година, но страхотните му качества бързо му печелят популярност сред фермери и градинари. Съчетанието от прекрасен вкус с обилна реколта от здрави и едри плодове превръщат Розов Дар в един от най-успешните сортове домати отглеждани у нас. Мнозина оприличават доматите на класическия сорт биволско сърце, толкова любим на малки и големи.

Розов дар се отглежда за среднокъсна до късна реколта. Растенията са здрави, устойчиви и гъсти с индетерминантен (неограничен) растеж. Приготвянето на разсад за по-ранен добив на българско розово сърце гигант започва още в началото на годината през месеците януари - февруари. Обгрижването на разсада се случва в оранжерии, а растенията се разсаждат по-късно през пролетта – април - май. Розов Дар е подходящ и за полско отглеждане. За тази цел семената се засяват малко по-късно – през март, когато температурите са по-високи. Поради начинът на растеж на растенията на височина трябва да се осигури колова структура, която да спомага за развитието и плододаването им. Засаждането на растенията се случва на разстояние около 40 см едно от друго.

Плодовете на Розов Дар са истински подарък за вкусовите рецептори на любителите на розови домати. Плодовете са едри, с големина около 400 - 800 грама средно тегло. При наистина добра реколта, растенията могат да родят домати с тегло около 1 кг. Формата на Розов Дар е сърцевидна, подобна на биволско сърце. Цветът на плодовете е наситено розов. Доматите от този сорт са сочни и месести, с леко сладникав приятен вкус и страхотен аромат. Вътрешността съдържа сравнително малко семки, което увеличава удоволствието от консумирането им и ги прави лесни за преработка и консервиране. Розов Дар домати имат средна твърдост и много добра съхраняемост в сравнение с по-меки сортове.

Приложението на българско розово сърце гигант е много широко в българската кухня и на семейната трапеза. Най-любими са салатите, в които розовият домат от този сорт е звездата сред съставките. Освен салати, плодовете на Розов Дар се използват за готвене, консервиране и приготвяне на сосове.

Успешното отглеждане на българско розово сърце гигант изисква засаждане на слънчеви места, редовно поливане и подхранване. Растенията на този сорт домат са мощни и бързорастящи, а плодовете са огромни. Именно затова се препоръчва редовно торене с подходящи торове, специализирани за подхранване на домати.
Розов Дар се харесва за директна консумация, защото притежава идеалната сочност без да е твърде воднист. Освен вкусни, розовите домати са много полезни за здравето на човек. Изобилстват от витамин С, антиоксиданти, фибри, калий и много други. Спомагат за борбата с високия холестерол, високото кръвно налягане, наднормено тегло и други. Интересен факт за консумирането на доматите е, че полезните им качества се увеличават, когато се приготвят с мазнина.

Например, ако искате да приготвите невероятно вкусна салата от домати и други зеленчуци, добавете задължително и зехтин към салатения сос и полейте обилно доматите. По този начин  се улеснява усвояването на полезни вещества от организма.

Искате ли да продължите традицията за запазване на оригиналните сортове български розови домати, като биволско сърце? Имаме още предложения за вас. Разгледайте каталога от сортови семена на домати сега.
 

Разфасовка / брой семена: 0,2  гр., 250 бр., 500 бр., 1000 бр.

Норма за сеитба: От 20 до 25 грама (6500 – 7500 бр. семена) за 1 декар.

Период на сеитба: Януари-февруари се сее за разсад, който ще се гледа в оранжерии и февруари-март се подготвя за разсада, който ще се гледа на открито.

Период на разсаждане: Март-април в оранжерии от полиетилнен израелски и в периода 15 април-15 май на открито.

Схема на отглеждане: При едноредово - 80/40 см, а при двуредово производство 80/55/40 см.

 

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли
Цвят на плода/цветаРозов
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоИндетерминантен вид (високорастящ при домати)
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив