МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на Розов блян домати с уникален вкус и наситен аромат от Флориян

Семена на домати Розов блян един супер сладък гигант - Домати семена с отлична цена: 2.20 лв.
Семена на Розов блян домати с уникален вкус и наситен аромат от Флориян

Опции

Купи

Вкусът на качествените розови домати е разпознаваем, уникален и неустоим. Не е изненадващо, че именно сортовете гигантски розови домати са сред най-предпочитаните у нас. Сочни, ароматни и сладки, плодовете са толкова изкушаващи, че за консумирането им важи в пълна сила правилото – Колкото повече, толкова по-добре.

Българският сорт за гигантски розов домат Розов Блян има пълният потенциал да надмине очакванията ви за големи  количества от наистина вкусни домати. Сортът е много подходящ за средноранно доматопроизводство и за късна реколта.

За да постигнете тези резултати, сортовите семена на Розов Блян трябва да се засеят в началото на годината – от средата на януари до края на февруари. Растенията са индетерминантни. Характерното за този тип растеж е, че продължава без да спира. В резултат, растенията са високи и се нуждаят от подпора – колово отглеждане или на конструкции. Разсадът трябва да се подготви и обгрижва на топло и светло място, например в полиетиленови оранжерии.

При правилно отглеждане, младите растения са силни и устойчиви. По-късно през пролетта – края на март до края на април, разсадът се засажда на открито на слънчево място. Препоръчително е да се оставя разстояние от около 40 см между отделните растения, за да се осигури място и въздухопоток за пълното развитие на доматите.

Розов Блян домати гигант напълно оправдават името си. Най-ранния период, в който започва да се получава реколта е в началото на лятото. Плодовете са много едри – средна тежест на един зрял розов домат е около 350 - 500 грама. Когато са достигнали пълна зрялост и са готови за откъсване, доматите имат ярко розов цвят. На вид плодовете са обли, гладки и средно твърди. Сортът е устойчив на напукване, което позволява да се запази търговския вид на доматите и при транспортиране. Вътрешността на Розов Блян е сочна, ароматна и месеста. Вкусът е великолепен, особено за консумация в свежо състояние.

Към списъка с качества на този български сорт розови домати се добавя и резистентност на болести. Рисковете за заразяване с вертицилийно увяхване, тютюнева мозайка и фузарийно увяхване са по-ниски в сравнение с други сортове домати. Тази характеристика прави Розов Блян предпочитан сорт от фермери и градинари за отглеждане в по-големи количества.

Розовите гиганти са страхотно допълнение към трапезата за приготвяне на вкусни салати, и специалитети. Чували ли сте за студената доматена супа, гаспачо? Розов Блян са идеални за сготвянето на този мексикански специалитет с освежаващ вкус особено през лятото. Нужните съставки изобилстват от зеленчуци и подправки, като домати, чушки, чесън, краставица, лук и магданоз. Използват се обелени домати. Розов Блян има твърда кожица, която лесно се обелва след попарване на доматите с гореща вода. Чушката и краставиците се нарязват на ситно, а пресните домати се пюрират. Нарязват се на ситно и подправките – магданоз, чесън и лук. Смесват се всички съставки в купа и се добавя 2-3 с.л. качествен зехтин. Така приготвената супа се подправя със сол и черен пипер на вкус. Съхранява се в хладилник и се консумира студена.

Кои са любимите ви сортове розови домати? Искате ли да разнообразите градината си с ранни, средноранни и късни сортове? Разгледайте предложенията ни и се възползвайте от разнообразието от сортови семена, което можем да ви предложим.

Норма за сеитба: От 20 до 25 грама семе на декар.

Период на сеитба: От 15 януари до 25 февруари.

Период на разсаждане: От 25 март до 20 април.

Схема на отглеждане: Колово, двустъблено едноредово при схема 80-90 сантиметра един от друг и 40 сантиметра между растенията.

Вегетация: 120 - 130 дни

Разфасовка / брой семена: 0,5 гр. 1 гр., 5 гр.

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаАприл, Май
Цвят на плода/цветаРозов
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоИндетерминантен вид (високорастящ при домати)
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация
Устойчивост на болестиФузариум, Вертицилиум, Тютюнева мозайка

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив