МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на безколови консервни домати Рио гранде от Опал Зи

Семена на безколови консервни домати Рио гранде от Опал Зи - Домати семена с отлична цена: 1.20 лв.
Семена на безколови консервни домати Рио гранде от Опал Зи
1.99 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: OPAL048

Опции

Купи

 

  • Разфасовка / брой семена: 1 гр. (280 - 300 бр. семена), 2 гр., 5 гр., 50 гр. (12500 - 17500 бр. семена)
  • Норма за сеитба: От 30 до 40 грама на декар при разсадно производство. При безразсадно отглеждане ще са Ви нужни около 120 - 150 гр. семена на декар.
  • Реколта: -
  • Период на сеитба: Февруари - Март (за разсад) или през май директно.
  • Период на разсаждане: Разсада е готов за около 60 дни от засяването. Въпреки това засадете на открито от края на април нататък.
  • Схема на отглеждане: Рио гранде са консервни домати, които се отглеждат редово безколово. Препоръчват се за полско производство при схема на отглеждане 90/30 см.
  • Вегетация: 120 - 125 дни.
  • Характеристики на плода: Безколовите консервни домати Рио гранде са добре познати на българския пазар. Те образуват продълговат и леко овален, яркочервен, твърд плод със средно тегло 90 - 100 гр. Високо устойчиви на транспортиране и дълго се съхраняват в добър търговски вид. Вкусовите качества на безколовия сорт са добри. Подходящ е за прясна консумация и за консервиране.

Онлайн магазин Semenata.Shop представя в своя богат каталог за качествени зеленчуци семена на безколови консервни домати Рио гранде. Един безспорно от най-известните сортове, който се цени високо поради високите си добиви, възможността да се отглежда без констуркция и перфектната си съхраняемост след откъсване.

Сортът Рио Гранде достойно представя традициите в отглеждането на безколови домати за консерва у нас и по света. Този тип домат дава изключително високи добиви при правилно обгрижване, наторяване и напояване (особено чрез капково напояване с лентов маркуч). Рио гранде е от средноранните консервни сортове и не израства твърде много във височина, което го прави компактен и удобен за поддържане.

Наблюденията на екипа на градински център Semenata.Shop, е че доматът, наред с краставицата например, е сред най-използваните зеленчукови култури в страната ни. Доматът се ползва както от домакините на домашната трапеза, така и от готвачите в ресторантите, от консервната промишленост, от търговците, от вносителите и износителите на плодове и зеленчуци в цялата страна.

Доматите от типа Рио Гранде са много издръжливи, удобни са за съхранение и за транспорт, най-вече благодарение на твърдостта си. Поради тази причина са изключително подходящи за консервиране като цели белени или небелени домати.

Безколовият сорт има добър външен вид, наситен червен цвят, симпатична форма и добър вкус. Формата им е продълговата и леко овална, а грамажът им достига от 90 до 100 грама, което ги прави един от по-дребните сортове домати, разпространени широко у нас.

Вегетацията на доматите без колове Рио Гранде продължава от 120 до 125 дни, показват данните на производителя. За един декар производствена площ при ранното сеене са Ви нужни от 30 до 40 грама семена на декар.

При ранното сеене това се прави в периода на месеците февруари - март, при средно ранното сеене през месец март и при късното сеене през периода на месеците април и май. Препоръките са да подготвите разсад от сорта предварително.

Самото разсаждане се извършва в периода от края на месец март нататък при подходящи метеорологични и температурни условия.

Между редовете се оставя дистанция от 80 до 120 сантиметра, а от растение до растение във всеки един ред дистанцията трябва да бъде от 20 до 40 сантиметра.

Сортът Рио Гранде дава добив от ранна пролет до късна есен и може да имате от тези домати на трапезата си от месец май до месец октомври.

Вижте и нашите предложения за детерминантни розови домати.

Малко интересни исторически факти: Доматът произхожда от Южна Америка и идва в Европа и у нас едва след инвазията на конквистадорите на Кортес в Южна Америка.

В тази връзка вероятно малцина зеленчукопроизводители и консуматори на този вкусен и полезен зеленчук знаят, че доматът всъщност влиза в състава на голямото семейство на картофените растения. Латинското му име е Solanum lycopersicum, но името с което го познаваме, идва от мексиканското наречие и се произнася томатл на езиците от групата нахуатъл.

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август
Цвят на плода/цветаЧервен цвят
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоДетерминантен вид (нискорастящ при домати)
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив