МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на безколови домати Трапезица от Опал Зи

Семена на безколови домати Трапезица от Опал Зи - Домати семена с отлична цена: 1.20 лв.
Семена на безколови домати Трапезица от Опал Зи
1.99 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: OPAL042

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 1 гр. (250 - 350 бр. семена на безколови домати Трапезица има в една опаковка), 2 гр., 5 гр. и 50 гр.
  • Норма за сеитба:  При подготвяне на разсад ще Ви трябват около 30 - 40 гр. семена на безколовите домати (около 3000 бр. растения в декар). Ако засявате директно ще трябва да подсигурите около 100 - 150 гр. семе.
  • Реколта: От 6 до 8 тона от декар.
  • Период на сеитба: При ранно сеене през периода 20-ти януари до 25-ти февруари, при средноранно сеене презпериода 1-30 март, при късно сеене от 25-ти април - 10 май, ако засявате безразсадно направете това в периода 01 - 10 април.
  • Период на разсаждане: От края на март нататък.
  • Схема на отглеждане: Трапезицата са беколови домати, но успешно може да ги отглеждате и колово. При безколовото производство се препоръчва двуредова схема 110/50 х 25-30 см или 120+40/20 см. При колово отглеждане - 80-120/35-45 см.
  • Вегетация: 115 дни.
  • Характеристики на плода: Доматките без колове Трапезица образуват средно едър плод (160 - 180 гр.), многокамерен, кръгъл и гладък, непуклив, нямат зелени пръстени. Плода е с дебел перикарп (обвивка) и е много устойчив на транспортиране и съхранение. Притежават разтворимо сухо вещество около 5,8 - 6 %. Трапезицата е с много добри вкусови качества и се използва като консервни безколови домати и за прясна консумация като салатен сорт.

Семената на българския сорт безколови домати Трапезица са сред най-търсените от богатия каталог на магазин Semenata.Shop.

Доматките Трапезица спадат към ранните сортове и не израстват особено много на височина, което ги прави компактни, удобни и лесни за поддържане и отглеждане безколово. Това е качество, което се цени високо защото спестява много разходи на производителите по набавяне на подходящи колове, периодичното привързване на растенията, пренабиване и след това изваждане на коловете и тяхното складиране.

Доматите от този български безколов сорт имат приятен вкус и доматен аромат. Външният им вид има високи естетически качества, което го прави предпочитан от търговците в търговската мрежа, по пазарите и тържищата, в областта на вноса и износа на земеделска продукция в страната ни.

В прясно състояние безколовите Трапезица широко се използват у нас, както в домакинствата, така и в заведенията за обществено хранене, за приготвянето на разнообразни салати по наши и чужди рецепти, за гарнитура към различни ястия и за украса към други храни.

В същото време тези нашенски домати са силно застъпени в кулинарното изкуство в качеството си на основна или допълнителна съставка в множество постни и месни ястия като например гювечи, пълнени домати с ориз, патладжан или тиквички с домати, кюфтета в доматен сос, домати с ориз или вкусни и питателни доматени супи.

В областта на консервирането - както домашно, така и промишлено - доматите от типа безколова Трапезица, са особено подходящи за приготвянето на лютеници и кетчупи, доматен сок или доматени пюрета, консерви с цели и нарязани, белени и небелени домати, както и на доматен сос, който се използва за дресинг на различни ястия, най-вече от екзотичната средиземноморска кухня.

Трапезиците дават богат добив при правилно отглеждане, наторяване с торове качествени за зеленчуци и поливане, което позволява да имате пресен и вкусен зеленчук от ранна пролет до късна есен, показва опитът на специалистите на Semenata.Shop.

Доматът от този безколов сорт е идеално кръгъл с яркочервен цвят и гладка кожица. Той не се пука, твърд е, а многокамерната му вътрешност е месеста и ароматна. Удобен е за съхранение и за транспорт, както и за използването му в търговската магазинна мрежа и по сергиите на пазарите из цялата ни страна.

Вегетационният период на доматите трае до 115 дни. Те не са много едри и достигат перфектния салатен грамаж от порядъка на 160 до 180 грама всеки от тях.

За един декар производствена площ са нужни от 15 до 20 грама сортови семена на беколови домати Трапезица. В същото време добивите винаги са  високи при правилно гледане на насажденията и достигат от 6 до 8 тона от декар. 

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЧервен цвят
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция, Отглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоДетерминантен вид (нискорастящ при домати)
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив