МЕНЮ
КОШНИЦА

Тревни смески за сухи терени

Важна част от поддръжката на красиви тревни площи със свежи и гъсти чимове е възстановяван..
97.40 лв.
Лека, удобна и изключително практична, моделът градинска торба за многократна употреба е с..
25.79 лв.
Професионална тревна смеска Sun and Shade (Слънце и Сянка) има потенциала да се превърне в..
100.74 лв.
Възможно ли е да постигнете луксозен вид в градината и двора без полагане на извънредни ус..
37.59 лв.
Ако търсите тревни смески с невероятна устойчивост, ще ви предложим страхотен продукт, кой..
230.10 лв.
В много случаи създаването на красив свеж гъст зелен тревен килим изисква старателни грижи..
14.90 лв.
Семена на бяла ниска детелина Nano Repens представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Търсите ли идеи за лесно, ефективно и бързо затревяване на площи в градини, дворове, парко..
26.70 лв.
Сортови семена на силни медоносни растения Фацелия Танацетифолия (латинско име Phacelia ta..
5.90 лв.
Харесвате ли тревните килими образувани от нежните сортове детелина? Ако отговорът ви е „Д..
5.30 лв.
Кой сорт български люцерна е най-подходящ за отглеждане върху терени с повече влага? Семен..
23.30 лв.
Дори най-добре поддържаният тревен килим има нужда от сгъстяване и обновяване на различни ..
19.95 лв.
Нуждаете ли се от бързорастяща виосокодобивна люцерна за производство на фураж, която се о..
24.75 лв.
Разфасовка: 275 гр. Норма за сеитба: 275 грама за 25 квадратни метра, използвайте около ..
27.70 лв.
Една от най-ефективните и атрактивни тревни смеси за сухи терени, които ви предлагаме в ка..
42.90 лв.
Разфасовка: Тази качествена италианска смес тревна се предлага в разфасовка 1 кг  Норма ..
23.00 лв.
Опаковка: Тревните немски семена са опаковани в чували от по 10 кг. Покривна площ:  С ед..
137.70 лв.
Опаковка: Тревна смес Слънце се предлага в опаковка от 10 кг семена. Покривна площ:  С 1..
125.70 лв.
Опаковка: Професионалната тревна смес Спорт Про се предлага в оригинални чували от 10 кг. ..
143.70 лв.
Разфасовка: 275 гр. Норма за сеитба: За 40 квадратни метра се използват 275 грама или 7 ..
27.70 лв.
Тревни смески за сухи места Supreme (Сюприйм) са перфектен пример как полезното и красивот..
106.70 лв.
Смес от тревни семена за създаване на зелени площи в паркове и градски райони. Нейни отлич..
26.50 лв.
Набавете си още сега семена за тревни смески с уникални качества, подходящи за засяване на..
249.87 лв.
Един от начините да се насладите на страхотни резултати в градината е като улесните работа..
48.50 лв.
Един от най-сигурните начини да изберете качествени семена за затревяване на площи разполо..
19.95 лв.
Разфасовка: 10 гр. Норма за сеитба: За 70-125 квадратни метра са нужни около 100 грама. ..
4.70 лв.
Показани от 1 до 25 от 25 (1 страници)

Тревни смески за сухи терени може да намерите в тази част на магазин Semenata bg за градината. 

Тревните смески за сухи места са сред най-често избираните видове треви у нас, поради особеностите на българския континентален климат, който се характеризира с горещо и доста сухо лято.

Райграсите сухоустойчиви се избират както от професионалисти градинари, така и от любители на тревните площи, които затревяват места с липса на достатъчно влага по една или друга причина. Най-често това са частни вили в планински райони, тревни площи в летни къщи, овощни градини, обществени паркове, хотели без поливна система, училища, детски градини, около университети, офиси и офис сгради, около големи супермаркети и др.

Обикновено смеси тревни за сухи терени се произвеждат от няколко сорта треви, които са от семейство Житни. Сортовете, които се използват са с малко по-едра листна структура, малко по-груби като декоративен ефект, но в никакъв случай не може да се каже, че са грозни.

Основно предимство е доста мощната и дълбока коренова система на тези видове райграси. Именно от тези дълбоки корени идва и високата устойчивост на смеските на суша. 

В тази част на магазин Semenata bg ще представим висококачествени професионални тревни смески за терени сухи, които са с гарантиран произход и висока ефективност при създаване на гъст тревен килим с добри естетически качества и устойчивост на засушаване.

Какви са изискванията за постигане на красив тревен килим при затревяване с тревни смески за сухи терени?

Засяване на семената. При сеитба на смеска сухоустойчва тревна е задължително да подготвите добре терена. Той трябва да бъде изчистен от старата трева или растителност, всякакви плевели, големи камъни и др. Задължително подравнете и уплътнете добре субстрата с гребло и валяк. 
Семената трябва да се разпределят много равномерно и задължително да се вкопаят. В никакъв случай не оставяйте семената отгоре, винаги ги покривайте с фин слой почва не повече от един сантиметър дебелина. След това валирайте.

Поливането на затревената така площ със смеска за суша трябва да бъде изключително редовно и стриктно без да допускате повърхностния слой да се засушава. При засушаване на горния слой, в който се съдържа семето рискувате да повредите новосъздадения кълн и да компрометирате голяма част от посева.

Важно е да се почистват до колкото е възможно плевелите, които излизат в повечето случаи дори преди райграса. Почистването става ръчно или в краен случай с препарат за широколистни плевели (хербицид).

Светлина. Ако изберете да изградите Вашата градина със сухоустойчива тревна смес е добре да знаете, че тези видове райграси предпочитат слънчевите места. Могат да понесат засенчване в някоя част на деня но не повече от 2 – 3 часа в сянка дневно.

Почва. За максимален ефект почвата трябва да бъде добре оцедлива, в случай, че е глинеста внесете пясък или изградете предварително дренажна система. За да се развие кореновата система на сухоустойчивите тревни смески е добре почвения слой да бъде поне 40 см дълбок.

Торене. Друго важно условие за красив тревен килим е да запасявате периодично почвата с достатъчно хранителни елементи. Това става чрез редовно внасяне на комбинирани торове за райграс. 
Особено важно през летните месеци е да торите с торове богати на Фосфор и Калий. Това са два от елементите, които стимулират развиването на кореновата система, с която тревата става по-устойчива на засушаване и стресови ситуации.

Вода. Водата е основен фактор за доброто развитие на всяко живо същество. Въпреки, че смеските за устойчиви на засушавания те имат нужда от влага, за да се развиват нормално. Имайте в предвид, особено важно е през летните месеци да осигурите обилно поливане на всеки сухоустойчив тревен чим поне четири пъти седмично.

При недостиг на вода тревният чим започва да пожълтява и скоро тревата умира. След като листната маса е изсъхнала напълно, дори да възобновите поливането тревата няма да се възстанови и се налага да засеете семена отново на поразените места.

Много трябва да се внимава и с преполиването. При излишък от вода може да загние кореновата система на сухоустойчивия райграс в следствие на това се получават жълти петна. Тревата драстично спира своя растеж и линее.
При повече вода от нужното се появяват различни видове плесени (черна плесен, която се забелязва по почвата, зелена плесен и др.) или различни видове мъхове. Те задушават тревата сухоустойчива и тя неможе да произвежда себеподобни („братя“), или казано по-разговорно не може да се сгъсти.

Косене. Важно условие за сгъстяване на тревата и нейния висок декоративен ефект е редовното косене. Косенето на сухоустойчиви треви се извършва с електрическа или моторна косачка с кош. Много е важно окосената трева да се събира и отстранява. В противен случай може да задуши тревния килим и да повреди неговата гъстота.
Ако оставите тревата да прерасне тревния килим се самозадушава и става рехав. Кореновата система отслабва и тревата трудно се възстановява. В много случаи се появяват и туфи, които правят терена неравен и труден за поддръжка в последствие.

Приложение на сухоустойчиви треви и различните тревни смески за сухи терени.

Този вид райграси се цени високо от всички, които се занимават професионално с озеленяване и от любители, които искат да си създадат тревна площ с по-малко усилия от гледна точна на поливането.

Смеските са подходящи за затревяване на къщи и хижи в планината, ранчо на село, паркови площи, около магистрали и пътища от цялата републиканска пътна мрежа, при затревяване около язовири, реки, горски бунгала, около паркинги за кемпери, паркинги за каравани и др. Не рядко се затревяват хотели, къщи за гости по европрограми, зелени площи около различни видове цехове за производство, фабрики, хвостове и хвостохранилища, бензиностанции, складови бази, метан станции, газопроводи, газ станции и др.