МЕНЮ
КОШНИЦА

Тревна смеска за сянка

Разфасовка: 100 гр.  Норма за сеитба: За 10 квадратни метра - 100 грама. Изд..
12.20 лв.
Разфасовка: 500 гр., 1 кг, 10 кг Норма за сеитба: От 30 до 35 квадратни метра с 1 килогр..
14.10 лв.
Разфасовка: 1 кг    Норма за сеитба: 1 килограм за 40 квадратни метра. Издръжливост на..
22.05 лв.
Онлайн магазин Semenata Shop  с удоволствие представя един страхотен продукт - профес..
114.37 лв.
Разфасовка: 5 кг, 10 кг Норма за сеитба: За 40 квадратни метра е нужен 1 килограм. ..
154.98 лв.
Разфасовка: 5 кг Норма за сеитба: 1 килограм за 30-35 квадратни метра. (5 кг са дос..
79.92 лв.
Разфасовка: 10 кг Норма за сеитба: 1кг за 35 кв. м. - 40 Кв.м. За 350 - 400 кв..
88.70 лв.
Разфасовка: Тревна смес за сянка под иглолистни дървета и асми се предлага в разфасовка 1 ..
25.00 лв.
Показани от 1 до 8 от 8 (1 страници)

Често се случва при изграждане на тревни площи дадена част на двора да е малко по-сенчеста от другите. Причините са много – голямо дърво, което хвърля сянка, ограда или съседна сграда, временни постройки, асми, перголи, беседки, временни градински чадъри, шатри и др. На това засенчено място обикновените тревни смески страдат и не успяват да се сгъстят, а дори понякога постепенно изчезват. Това налага използването на специални тревни смески за сянка и сенчести места.

Тези райграси за сянка се съставляват от специални сенкоиздръжливи сортове трева, които с по-малко слънчево греене на ден успяват да се сгъстят и да образуват плътен тревен килим на проблемното място.

В тази част на градинския център онлайн Semenata bg ще Ви представим едни от най-издръжливите видове смески тревни на сянка и частично засенчване, тук ще намерите професионални немски треви, райграс за сянка от Италия, Дания, Нидерландия (Холандия), Франция и др. страни, които са известни със своите висококачествени семена.

Характерни особености на повечето тревни смески за сенчести терени и детайли за тяхната поддръжка.

Едно от най-ценните качества на този вид райграси е тяхната издръжливост на засенчване. Те имат нужда от по-малко слънце дневно, за да се сгъстят и да се развиват нормално. Въпреки своята сенкоиздръжливост обаче те също са растения и за да фотосинтезират се нуждаят от минимум 6 часа слънчево огряване дневно. При по-сенчести места, където сянката е целодневна и смеските за сянка не успяват да се сгъстят.

Тревните смески за сянка при подходяща поддръжка образуват много гъст тревен чим. Тяхната листна структура е фина и доста нежна. Притежават много приятна мекота при допир. Поради тази причина трябва да се съобразите с това, че те не са подходящи за затревяване на места, които ще се тъпчат интензивно, като стадиони, спортни игрища, детски площадки, около басейни и др. 

Райграсите сенчести са подходящи за домашна употреба, през тях може спокойно да преминете или да стъпвате в/у тревния килим, но не бива да газите интензивно. Имат слаба регенеративна способност.

Важно за отглеждането на различните видове трева за сянка е да знаете, че това е тревен вид, който има нужда от редовно поливане. Най-добрия вариант за оптимално напояване на сенчестите треви е изграждане на автоматизирана поливна система. В случаите когато няма възможност за изграждане на такъв вид професионални напоителни съоръжения е добре да предвидите алтернативни варианти за обилно и редовно поливане особено през летните месеци. 

Едно от важните неща при изграждане на тревна площ на сянка е, почвата да може добре да се дренира. В сенчестите градини обикновено изпаряването е по-слабо и влагата се задържа повече. Постоянното задържане на голямо количество излишна влага създава идеална среда за развитие на мъхове, гъби и редица плесени, които са пагубни за тревните площи. Поради тази причина е много важно да има изградена дренажна система за сенчестата тревна площ, която да поема излишъка от влага и да я отвежда на безопасно за райграсите място.

Дренажните системи са от изключително значение особено при по-глинести субстрати. Но в много случаи няма възможност за изграждане на тръбни конструкции с дренажни тръби, в тези варианти е добре поне да се внесе количество пясък, който да се премеси с почвата и да я направи малко по оцедлдива. 

Особено важно за правилното сгъстяване на чима в сенчестите градини е той да бъде косен редовно. Винаги косете с косачка, снабдена с кош за събиране на окосената трева. Ако често оставяте тревната площ да прераства се получава ефекта на самозасенчване и самозадушаване на тревния килим.

Не на последно място за отглеждане на тревна смеска за сянка е правилното и редовно торене с торове за трева. Винаги прилагайте органични или минерални торове само според указанията и приложените от производителя норми. Превишаването на количеството тор е опасно за всеки райграс за сянка и може да доведе до безвъзвратно изсъхване на тревния килим.

С тези основни изисквания за отглеждане на тревна смес за сянка се надяваме да помогнем в избора на правилен вид за Вашата тревна площ.