МЕНЮ
КОШНИЦА

Тревна смеска за сянка

Важна част от поддръжката на красиви тревни площи със свежи и гъсти чимове е възстановяван..
97.40 лв.
Лека, удобна и изключително практична, моделът градинска торба за многократна употреба е с..
25.79 лв.
Засяването и отглеждането на видове треви върху по-сенчести терени не е трудна задача сама..
23.50 лв.
Озеленяването на градини и паркове, в които се редуват терени обляни в светлина със засенч..
9.00 лв.
Професионална тревна смеска Sun and Shade (Слънце и Сянка) има потенциала да се превърне в..
100.74 лв.
Опаковка: Професионална тревна смеска Универсална се предлага в опаковки от по 10 кг. По..
112.99 лв.
Деликатна, устойчина и атрактивна, пълзяща Дихондрата е растение, което притежава безброй ..
13.40 лв.
Затревяване на площи с плътнасянка често се счита за „Мисия невъзможна“, защото дори сенко..
34.50 лв.
Опаковка: Тревна смес Сянка се предлага в професионална опаковка от 10 кг. Покривна площ..
129.30 лв.
Един от начините да се насладите на страхотни резултати в градината е като улесните работа..
48.50 лв.
Показани от 1 до 10 от 10 (1 страници)

Често се случва при изграждане на тревни площи дадена част на двора да е малко по-сенчеста от другите. Причините са много – голямо дърво, което хвърля сянка, ограда или съседна сграда, временни постройки, асми, перголи, беседки, временни градински чадъри, шатри и др. На това засенчено място обикновените тревни смески страдат и не успяват да се сгъстят, а дори понякога постепенно изчезват. Това налага използването на специални тревни смески за сянка и сенчести места.

Тези райграси за сянка се съставляват от специални сенкоиздръжливи сортове трева, които с по-малко слънчево греене на ден успяват да се сгъстят и да образуват плътен тревен килим на проблемното място.

В тази част на градинския център онлайн Semenata bg ще Ви представим едни от най-издръжливите видове смески тревни на сянка и частично засенчване, тук ще намерите професионални немски треви, райграс за сянка от Италия, Дания, Нидерландия (Холандия), Франция и др. страни, които са известни със своите висококачествени семена.

Характерни особености на повечето тревни смески за сенчести терени и детайли за тяхната поддръжка.

Едно от най-ценните качества на този вид райграси е тяхната издръжливост на засенчване. Те имат нужда от по-малко слънце дневно, за да се сгъстят и да се развиват нормално. Въпреки своята сенкоиздръжливост обаче те също са растения и за да фотосинтезират се нуждаят от минимум 6 часа слънчево огряване дневно. При по-сенчести места, където сянката е целодневна и смеските за сянка не успяват да се сгъстят.

Тревните смески за сянка при подходяща поддръжка образуват много гъст тревен чим. Тяхната листна структура е фина и доста нежна. Притежават много приятна мекота при допир. Поради тази причина трябва да се съобразите с това, че те не са подходящи за затревяване на места, които ще се тъпчат интензивно, като стадиони, спортни игрища, детски площадки, около басейни и др. 

Райграсите сенчести са подходящи за домашна употреба, през тях може спокойно да преминете или да стъпвате в/у тревния килим, но не бива да газите интензивно. Имат слаба регенеративна способност.

Важно за отглеждането на различните видове трева за сянка е да знаете, че това е тревен вид, който има нужда от редовно поливане. Най-добрия вариант за оптимално напояване на сенчестите треви е изграждане на автоматизирана поливна система. В случаите когато няма възможност за изграждане на такъв вид професионални напоителни съоръжения е добре да предвидите алтернативни варианти за обилно и редовно поливане особено през летните месеци. 

Едно от важните неща при изграждане на тревна площ на сянка е, почвата да може добре да се дренира. В сенчестите градини обикновено изпаряването е по-слабо и влагата се задържа повече. Постоянното задържане на голямо количество излишна влага създава идеална среда за развитие на мъхове, гъби и редица плесени, които са пагубни за тревните площи. Поради тази причина е много важно да има изградена дренажна система за сенчестата тревна площ, която да поема излишъка от влага и да я отвежда на безопасно за райграсите място.

Дренажните системи са от изключително значение особено при по-глинести субстрати. Но в много случаи няма възможност за изграждане на тръбни конструкции с дренажни тръби, в тези варианти е добре поне да се внесе количество пясък, който да се премеси с почвата и да я направи малко по оцедлдива. 

Особено важно за правилното сгъстяване на чима в сенчестите градини е той да бъде косен редовно. Винаги косете с косачка, снабдена с кош за събиране на окосената трева. Ако често оставяте тревната площ да прераства се получава ефекта на самозасенчване и самозадушаване на тревния килим.

Не на последно място за отглеждане на тревна смеска за сянка е правилното и редовно торене с торове за трева. Винаги прилагайте органични или минерални торове само според указанията и приложените от производителя норми. Превишаването на количеството тор е опасно за всеки райграс за сянка и може да доведе до безвъзвратно изсъхване на тревния килим.

С тези основни изисквания за отглеждане на тревна смес за сянка се надяваме да помогнем в избора на правилен вид за Вашата тревна площ.