МЕНЮ
КОШНИЦА

Невен семена

Невенът отблъсква вредните насекоми. В зеленчуковата градина невенът е особено полезен зае..
7.99 лв.
Цъфтеж: Невенът образува красиви цветчета в оранжево, които цъфтят между юни и октомври. ..
3.50 лв.
Медицински невен съчетава красотата с полезността в образа на атрактивни цветчета обагрени..
2.49 лв.
Градински онлайн магазин Semenata Shop представя с удоволствие семена сортови на Невен (ка..
2.10 лв.
Разфасовка: 2 гр. Цъфтеж: Невенът образува красиви цветчета в оранжево, които цъфтят меж..
2.99 лв.
Създайте слънчево настроение в градината си през цялото лято с прекрасния Невен с двойни ц..
3.50 лв.
Едногодишно, лесно за отглеждане растение, с височина 40 см. Цъфти за дълъг период от врем..
4.70 лв.
Показани от 1 до 7 от 7 (1 страници)

Невенът (Calendula officinalis) е познат още от Древна Гърция като едногодишна, тревиста, лечебна билка от семейство сложноцветни. Има около 20 вида, които са разпространени в Средна Европа и по Средиземноморието. Той помага при множество болести и неразположения. Смята се, че Невенът пречиства кръвта. Прилага се не рядко  за направа на мазила, помагащи при вени разширени, различни видове подутини и др.

Като билка притежава невероятни антимикробни свойства и забързва многократно заздравяването на кожа, която е наранена, изгорена или има следи от белези. Той е основна съставка в известния крем с невен и мас, който се използва за дълбока хидратация и превенция от стрии. Цветовете на това благодатно растение са обагрени в ярко жълто до червено. Те се събират, когато разцъфнат изцяло и се сушат на стайна температура. Невенът е ядлив и може да се добавя към салати и десерти.

Засаждане и отглеждане на цветя Невен

Размножаването на невена става чрез семена и отглеждане на разсад, като най-подходящ е периодът между началото и края на месец Март. Препоръчва се засяването да стане в градината, в цветни лехи. Той вирее добре и с други цветя около себе си. Най-добре се развива в почви, които са много богати на хранителни вещества и имат добър дренаж.

За предпочитане са плодородните и средните по механичен състав. Засейте семето в саксии или на открито през пролетта. Разсадът на оранжевия невен може да бъде приготвен още от месец Февруари в закрити помещения. Пренасянето на готовия разсад от Невени на открито направете до май. 
Ако сеете директно семената се разпръскват така, че да има разстояние от растение до растение около 25 см. Невенът има нужда от редовно поливане и покълва за около 14 дни.