МЕНЮ
КОШНИЦА

Луфа семена

Semenata Shop представя сортови семена на цветя Луфа. Едногодишно пълзящо растения с голем..
2.10 лв.
Познавате ли качествата на природната гъба за баня, Луфа? От Севън Сийдс ООД се радваме да..
2.10 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

В нашето онлайн градинско пространство, добавихме един невероятен вид, който освен, че ще ви впечатли с декоративния си вид, ще ви зареди и с необходимите витамини и ще се превърне в средство, което може да използвате ежедневно. В тази категория на онлайн магазина за дома и градината ще откриете внимателно подбрани висококачествени и професионални сортове семена на Луфа - или позната на целия свят, като натуралната гъба за баня. 

Луфата е едногодишен растителен вид, който се причислява към групата на тропическите и субтропическите растения. Принадлежи към семейството на Тиквовите видове и се характеризира, като стелещо растение. Всъщност това е и един от основните му белези - пълзящият му характер, който го прави декоративен вид, подходящ за беседки и огради. Друга основна характеристика на тропическото растение е обемната листна маса, която създава и множеството плодове, които дава. Именно плодовете му го правят уникален вид - преди да узреят изглеждат като зелени тиквички, които притежават деликатен вкус и жизненоважни витамини,  но след като достигнат своята зрялост придобиват кафеникав цвят, кожата им се обелва, а тяхната вътрешност представлява растителна гъба, която се използва, както в банята, като естествен ексфолиант, така и в кухнята, като помощник срещу мръсните и мазни съдове. 

Естественият ексфолиант произлиза от Северозападна Индия, а в наши дни е силно популярен в страни, като Китай и Тайланд. В азиатските страни, употребата му е силно застъпена в кулинарията,  от него се приготвят основно супи, но често се предлага задушен, пържен или пълнен. Важно е да се отбележи, че за консумация/приготвяне на ястия, плодовете на луфата трябва да се съберат преди да са узрели -  подходящият момент да направите това е когато тиквичките са зелени и млади. Луфата е изключително витаминозна и нискокалорична. 

Съставът на луфата е забележителен, почти колкото самото растение.Трябва да се отбележи, че всъщност в растителната гъба се съдържат изключително важни витамини и минерали - витамин А, витамин C, както и витамините от група B, като ниацин и тиамин, желязо, цинк, манган, калий и магнезий. Интересен факт, е че съдържанието на витамин А в луфата е много повече, отколкото в другите кретунести зеленчуци. Полезният състав не се изчерпва до тук, особено се открояват фенолните антиоксиданти, на които плодовете на зеленчука са богати, а именно лутеин и каротин. Консумацията му може да стимулира и правилното храносмилане, което се дължи на множеството хранителни фибри, които се намират в него. 

Освен за консумация, луфата се използва и като растителна гъба. За това си приложение, се изчаква, за да достигнат зрялост, индикация е цветът на плода, който става кафяв. Важно е да се отбележи, че зрелите плодове не се консумират, тъй като вкусът им е прекалено горчив. Когато моментът е настъпил, кората се премахва и отвътре се показват твърдите жилки и семената. 

Процесът за получаване на  желаната екологична гъба е доста бърз и лесен. Първо, узрелите плодове се поставят в гореща вода, за не повече от десетина минути. Това е важно, за да може кожата на плода да омекне и да се обели по-лесно. След като го обелите, трябва да измиете старателно вътрешността и да подсушите добре, препоръчително е да се суши на слънце. Когато се уверите, че вътрешността е суха, следва да я нарежите  на желаните от вас парченца и ВОАЛА - вече сте горди притежатели на изцяло натурални гъби. 

Естествената гъба е смятана за изключително полезно средство, което се използва ефикасно както върху кожата, така и върху тенджерите в кухнята. Употребата й върху кожата може да доведе до положителни резултати, защото ексфолира кожата, стимулира кръвообращението, може да помогне при портокалова кожа и цялостно да помогне естествения процес на подмладяване на кожата. Другото предимство на естествената гъба, е че е хипоалергична и не наранява кожата, освен това ще си спестите и средства - една такава гъба може да ви служи вярно поне една година. 

Луфата е растителен вид, който се размножава от семена. Подходящият момент за сеитбата му е месец Април. Този вид се характеризира със сравнително дълга вегетация, затова предварителния разсад е препоръчителен. През май месец може да разсадите вече готовият разсад и да го засеете на постоянно местенце. Когато избирате местенцето за постоянна сеитба, трябва да се съобразите с някои от особеностите на вида. Важно е мястото да е добре защитени от течение и вятър и температурата да е минимум  20 градуса по Целзий. Изключително подходящи за луфата са глинесто-песъчливите субстрати, но ако почвата е богата на хранителни вещества и е рохкава, растението може да започне успешно своят растеж. Поради богатата си листна маса, луфата има нужда от редовно поливане, а заради множеството си плодове - от често торене с качествени минерални торове. Изключително важно при тази растителна гъба е добрата опорна конструкция. Тропическото растение цъфти през цялото лято в красиви жълти цветове и е готово за прибиране през септември/октомври.