Сминдух семена
В този раздел на нашия онлайн магазин, за дома и градината, ще Ви представим една категория семена на хилядолетното, полезно и вкусно растение Сминдух. Сминдухът е едногодишна култура, част от семейството на Бобовите видове, която се характеризира с множество приложения - от това да бъде една от основните съставки на популярната българска подправка шарена сол до лекарство, което помага при репродуктивни проблеми. Културата притежава над 100 вида, като градински и полски сминдух, но най-известният от тях е обикновеният сминдух, чието основно приложение е на подправка. Разпространена е в целия свят, със своя приятен вкус и апетитен аромат, и се е превърнала в основната част от арменската, персийската, грузинската, дори българската кухня. В тази категория ще откриете селектирани сортове висококачествени и високодобивни семена, с които да отгледате вкусната и полезна подправка в дома си.
Сминдухът се характеризира с хилядолетна история. Според множество твърдения, историята му датира още от Древността, където древните римляни, гърци и египтяни употребявали растението, като храна, и като лечебно средство. В Древен Рим вярвали, че сминдухът има способността да ги направи по-здрави и по-силни и затова египетските бойци го приемали, под формата на напитка, преди всяка битка. Древните египтяни пък използвали растението, като съставка към сместа за балсамиране. Използвали го и като храна, която давали на кърмачките, за стимулиране на кърмата и го консумирали, под формата на печени семена, за да бъдат по-красиви. Доказателство за наличието на сминдух в Древен Египет са, намерените в гробницата на египетския владетел Тутанкамон, изсушени семена на растението. В Древна Гърция, приложението на ароматната подправка било малко по-различно. Давали сминдух на болни животни, защото смятали, че може да ги излекува. След това открили, че древното растение имало свойството да лекува и хора.
През Средновековието сминдухът бил разпространен, като лечебно средство. Популярни в този период били опитите за използване на растения в народната медицината. Така установили, че ароматният сминдух оказва благоприятно и лечебно действие при треска, рани, при болезнен женски цикъл и дори при респираторни заболявания.
Интересен факт, е че сминдухът е основна съставка на едно от първите билкови лекарства, създадени за проблеми с болезнен цикъл. Известното билково лекарство било създадено през 19 век и е определяно за едно от най-великите медицински открития.
Днешно време, сминдухът е популярна подправка. Известен е по цял свят, като основна съставка към традиционни месни ястия. Познат е и под наименование Чимен. Интересен факт, относно наименованието му, е че в българския език чимен не се нарича растението сминдух, а само семената му или получената от тяхното смилане на прах - подправка. В българската кухня, най-популярното приложение на растението е като част от традиционната смес от подправки, шарена сол. Семенцата му се изсушават и стриват, и се добавят към останалите овкусители, за да се получи така любимата българска кулинарна притурка. Чименът е част от известния грузински микс от подправки, познат под наименованието “кмели-сунели”, и от традиционния арменски овкусител - “чименова паста”.
Сминдухът се съчетава отлично с множество подправки, затова е популярна и комбинацията му в много миксове, но е препоръчително да се съхранява отделно, защото притежава свойството лесно да абсорбира останалите миризми.
Отлична подправка за овкусяване на различни видове меса, като наденица, суджук, пастърма, дори риба.
А какво всъщност представлява популярната подправка?
Сминдухът е растение, с височина до 50-60 см. Стъблото му е кухо, цветовете - бледожълти. След като прецъфтят, те образуват плодове, които представляват дълги семенни шушулки. Всяка шушулка съдържа в себе си 10-20 семена. Популярната подправка чимен се прави от семената на растението Сминдух. Те са твърди, дребни и бежово-кафеникави на цвят.
Растението се сее, чрез директна сеитба на слънчево място в градината, или в по-големи саксии на балкона. Подходящият период за сеитбата е краят на месец март, след като е преминала опасността от падане на слани. Не проявява претенции към почвата и се полива редовно, но умерено. Семената покълват от 2 до 4 седмици, а сминдухът цъфти през летния период - от Юли до Септември.