МЕНЮ
КОШНИЦА

Розмарин семена

Цъфтеж: Цветовете са оцветени в синьо и синьо-виолетово. Цъфтят през летните месеци. Вис..
2.19 лв.
Розмаринът е растение - подправка, което впечатлява не само с аромата си, но и с декоратив..
3.50 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

В нашата подбрана селекция от семена на подправки, добавихме богат избор от висококачествени и високодобивни сортове семена на ароматния Розмарин - игловидното вечнозелено растение, което може да срещнете по бреговете на Средиземно море. Известната подправка е придобила световна популярност в кулинарията, а лечебните й свойства са разпознаваеми още от древните народи. 

Розмаринът представлява многогодишно тревисто растение, от семейството на Устноцветните видове. Ароматният вид е вечнозелен полухраст, с дървенисто стъбло, което на височина достига до 50 см. Характерно за ромарина е стъблото, което се разклонява още от основата и образува интересна на вид плетеница. По-младите растение притежават сивкави власинки по стъблата си, а при по-зрелите, тези власинки изчезват. Листенцата на ароматното растение поникват директно от стъблото и придобиват игловиден вид. Зеленеят през цялата година, като в горнатата си част са тъмно зелени, докато в долната - сивкави. Вечнозеленият полу храст цъфти в сини и виолетови цветове, които са разположени в снопчета между листенцата и стъблото. Цъфти през летните месеци - от юни до август и образува плодчета, в яйцевидна форма и кафяв цвят, които наподобяват много плода на ореха. 

Историята на розмарина води своето начало от Древността. Смята се, че ароматното растение е било широко разпространено сред древните гърци и дори било почитано, като свещено. Древните гърци вярвали, че розмаринът стимулира мисловната дейност и подсилва паметта, поради тази причина сплитали в косите си венци от ароматното растение, особено когато се занимавали с учебна дейност. Приемали розмарина и за символ на обич и вярност. Древните медици често описвали билката в книгите си, като средство за поддържане на младостта. Те смятали, че аромата й забавя стареенето и поддържа човека по-дълго млад. 

Вечнозеленият полухраст се споменава и в Библията, като растящото благоуханно растение, което расте по хълмовете на Ливан. 

Произходът на името на благоуханната подправка е не по-малко интересно. То произлиза от латинското наименование “ros marinus”, което буквално може да се преведе, като “морска роса”. Смята се, че името на растение е свързано с местата, на които расте, които са около морското крайбрежие и росата, която се събира по цветовете му. Според други източници, името на билката  произлиза от красивите сини нюанси, с които са обагрени цветовете й. Именно “морска роса” е едно от наименованията, под  които уханното растение може да се срещне. 

Билката придобила своята популярност през Средновековието, когато монаси я представили на Европа. Смята се, че именно монасите били изключителни почитатели на лечебните свойства на ароматото растение и го отглеждали в градините си. Освен за медицински цели, розмаринът се използвал и за миропомазване при кръщенета и сватби. 

Днешно време, розмаринът има най-широко приложение, като ароматна подправка. Използват се листата на растението, които трябва да се стрият добре. С тях се овкусяват всякакъв вид супи, салати, месни ястия, гозби с картофи, риба и рибни деликатеси, сирене и още много други. Интересна специфика на розмаринът, е че той има способността да потиска някои миризми. Поради тази причина често се използва при някои по-ароматни видове меса, за да обере специфичният им аромат. 

Ароматният розмарин се отглежда сравнително лесно. Размножава се от семена, които са подходящи за сеитба, както в градината, в двора, така и в по-голяма саксия или сандъче на терасата. Важно е да засеете на място, което се огрява от слънчева светлина, защото розмаринът обича светлината и топлината. Подходящият период за сеитба е пролетта - от краят на месец март до началото на месец април. Интересен факт при сеитбата на семенцата, е че те се разпръсват равномерно върху почвата и леко се притискат. За оптимална сеитба, може да изберете лек субстрат, който е добре аериран. Чрез аерирането, вие позволявате на кислородът, водата и необходимите хранителните вещества да достигат правилно до корените на растението. Розмаринът трябва да се полива редовно през лятото и умерено през останалите месеци.