МЕНЮ
КОШНИЦА

Мента семена

Семена на градинска Мента с характерен наситен аромат от Франчи Италия
Няма наличност
Кое е първото нещо, за което се сещате при споменаване на мента? Може би любима напитка, н..
3.50 лв.
Цъфтеж: При цъфтенето цветчетата са виолетово-червени. Периода е от юли до август. Височ..
3.29 лв.
Разфасовка: 0,5 гр. Цъфтеж: Цветовете цъфтят с червеникаво-виолетов цвят, цъфти от юли д..
4.70 лв.
Многогодишно тревисто растение с бърз растеж. Листата могат да се консумират пресни, изсуш..
3.69 лв.
Цъфтеж: Дребен цвят, виолетово-червен, цъфтеж през юли до август месеци. Височина: До 30..
1.99 лв.
Семена от Мента (Mentha piperita) - със супер силен приятен аромат
Най-продаван
Цъфтеж: Дребен цвят, виолетово-червен, цъфтеж през юли до август месеци. Височина: До 30..
2.10 лв.
Показани от 1 до 6 от 6 (1 страници)

Ментата е една от най-свежите билки, познати в света. С невероятния си и освежаващ аромат, тя е най-употребяваната ароматна трева в историята на парфюмите. Уханието й се крие в зеленикавите листенца, от които се извличат и полезни етерични масла, богати на ментол. Историята на свежия аромат се крие още от Древността, като корените й се спотайват в гръцката митология. Освен множество ароматерапевтични качества, ментата се характеризира и с лечебни, и кулинарни свойства. Най-хубавата новина, е че се отглежда в домашни условия, а ние предлагаме висококачествени семена, за да направите точно това. В тази категория на нашия онлайн магазин, сме подбравил за нашите клиенти, богат асортимент от сортови семена на свежата мента, на достъпни цени, с гарантирано качество. Поръчайте още сега и освежете дома си с невероятните ухания на Ментата.

Ментата е от класа на Двусемеделните видове и е част от семейството на Устноцветните. По света са разпространени множество видове, но при нас са познати основна два - обикновена мента и градинска мента. Основните различия между двата вида са  формата на листенцата и техният вкус. Обикновената мента се характеризира с по-продълговати листа, докато градинската - с овални. Друга фундаментална разлика е вкусът, при обикновената мента парливият привкус се усеща по-наситено, докато при градинската - по-деликатно.

Ментата се размножава от семена, като подходящият период за тяхната сеитба е краят на месец март, на закрито, и при затопляне на времето - на открито. Подходящите места за отглеждане са в градинката, в контейнер за билки, както и на терасата, в саксия за билки. Ментата се нуждае от добре дренирана почва и слънчево или полусенчесто  място. Редовното поливане е препоръчително, но трябва да се внимава, за да не се стигне до преовлажняване на почвата, защото корените могат да загният. 

Семенцата покълват за период от две до три седмици. Растението достига на височина до 30 см, а листенцата му са зеленикави на цвят, с назъбени краища. Образува класовидни съцветия, в които са подредени дребни цветчета. Цъфти през летните месеци юли-август в червено-виолетови цветове.

Свойствата на ментата са множество. Освен благоуханният си и свеж аромат, тя е богата на много полезни вещества, като витамин A и витамин C, манган, желязо и други. Интересен факт, е че съдържащият се в ментата витамин A е концентриран на каротеноиди, сред които и бета каротин. Това прави ментата мощен антиоксидант.

Ментата се използва и заради успокояващото си и енергизиращо свойство. В народната медицина е известна билка при безсъние, невроза, главоболие и епилепсия. Свежата билка е намерила и своето приложение срещу възпалителни инфекции, като запушени синуси, настинки и проблеми с дишането. 

Ментата може да се използва както в свежо, така и в изсушено състояние. Както при повечето ароматни треви, прясната мента е с по-силен и благоуханен аромат, в сравнение с изсушената. 

В кулинарията, ментата се използва, като кулинарна притурка, с която се подправят месни ястия, морски деликатеси, риба, картофи, както и яйца. Употребява се често за аромат на десерти и плодове. От свежият аромат се прави и страхотен чай, който има лечебно и успокояващо действие. 

Много вълнуваща е историята на ментата и легендата, обвързана със свежият й и благоуханен аромат. Според гръцката митология, Мента била нимфа, която била привлякла вниманието на Плутон. Това ядосало неговата съпруга Персефона и тя я превърнала в растение. Тъй като Плутон нямало как да я спаси, решил поне да я дари със свеж и божествен аромат, който да омайва градините.