МЕНЮ
КОШНИЦА

Копър семена

Градински магазин Semenata bg представя био семена на копър от Вилморин. Това е едногодишн..
4.19 лв.
Искате ли да разнообразите градината си с билки и подправки с изкушаващи аромати, с които ..
1.80 лв.
Подправка, подходяща за отглеждане както в градина, така и в саксия. Приложение: балконск..
3.69 лв.
 Разфасовка / брой семена: 4 бр. диска с 10 см диаметър. Норма за сеитба: В завис..
4.39 лв.
Разфасовка: В една опаковка се съдържат 4 гр. семена на копър от Франчи Италия. Норма за..
3.50 лв.
Цъфтеж: Цветовете цъфтят в зелено-жълти цветове, през летните месеци. Височина: До 150 с..
1.50 лв.
Разфасовка / брой семена: 3 бр. ленти, от които два броя ленти са със семена на копър и ед..
4.59 лв.
Разфасовка / брой семена: 3 бр. ленти със семена съответно: 1 лента с чубрица, 1 лента с м..
4.59 лв.
Цъфтеж: Цветове: босилек – бели до светлорозови, риган – бели, рукола – бели, копър – жълт..
3.79 лв.
Цъфтеж (обединява цвят и период на цъфтеж):  Цветчетата са в жълт цвят, цъфтящи от август ..
2.40 лв.
Ароматът на копъра не може да се сбърка – ухание на свежест и неустоими специалитети. За п..
2.20 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 12 от 12 (1 страници)

В тази категория ще намерите богато разнообразие от сортови семена на едногодишното растение, родственик с моркова и магданоза, което притежава древна история и се характеризира със своя силен аромат и пикантен вкус, а именно Копърът. Известната подправка датира още от Древността, където е била популярна със своята “чудодейна сила” и от която се смята, че в миналото са правили любовни отвари. Днешно време основното приложението на копъра е на ароматна и вкусна подправка, както и на основна съставка в съдържанието на някои лекарства. С широкото си приложение, копърът се е превърнал в националната подправка в Швеция, а из нашите ширини е познат на малки и големи като една от основните съставка за направата на така любимата лятна млечна супа - таратор. 

Копърът е едногодишно тревисто растение, което се характеризира с дребни и зеленикави листенца. Принадлежи към семейството на Сенникоцветни видове и се смята, че произлиза от страните в Средиземноморския регион, Южна Русия и Западна Африка. Основната черта, по която копърът се отличава от останалите растения, е че при него, както зеленикавите листенца, така и семенцата се използват на подправка - листенцата притежават изцяло сладък вкус и са изключително ароматни, а семенцата са сладки, но при тях се усеща и горчива нотка. Те са богати на етерични масла. Освен с приложението си на подправка, копърът е познат и като лечебна билка. 

А знаехте ли, че растението се споменава още в Библията?

Всъщност историята на ароматният копър датира много преди това. Има сведения за популярността му още в Древността, като са намерени древни египетски писания (папируси), в които се говори за ароматната билка (които доказват това). Според различни легенди, копърът е имал множество приложения в древните времена, като на някои места го използвали, като подправка, която правила хората по-силни и издръжливи. Смята се, че именно гладиаторите в Древен Рим консумирали храна, подправени с копър. Според древните гърци пък, копърът имал магически способности, а в древен Вавилон го отглеждали с лечебна цел. Популярността му се завърнала отново през 16-ти век, по време на управлението на Катерина Медичи в Италия. Тогава се върнала и легендата, че зеленикавата подправка притежава чудотворни способности. Във Флоренция и Болоня използвали копъра, като основна съставка в направата на любовни елексири. Освен това, бил разпространен и мита, че ароматната подправка можела да предпазва от лоша магия. 

Днешно време, свежият копър е загубил някои от приложенията си, но си остава популярна кулинарна притурка и лечебно средство. Отглежда се от семена, които се сеят през месец март-април. Копърът не изисква особено специални грижи, но има няколко неща, които е препоръчително да се направят, за да покълнат семената успешно и да се развие растението. За да получите растение с ароматни листенца, трябва да изберете слънчево място във вашата градина. Почвата, в която се сеят семенцата е важно да е плодородна и богата на хранителни вещества. Не трябва да ги засявате на дълбочина повече от 2 см. След сеитбата, субстрата се  полива редовно, за да се поддържа умерена влажност, като също трябва да се разрохква и плеви. Семенцата обикновено покълват за период от две до три седмици. 
Копърът е изключително ароматна подправка, която добавя свеж вкус към множество пролетни ястия, супи, салати, сирена, картофи, меса, риба и много други. В България подправката служи и за овкусяване на популярната народна туршия. Все пак, вкусът и аромата й си остават незаменими, като кулинарна притурка към лятната супа - таратор. 

Ние сме подбрали за Вас различни сортове семена на подправки копър в тази категория, популярни и не толкова познати, но изключително качествени, като всяко едно от тях притежава  допълнителна информация и спецификации, касаещи отделния сорт, за да получите здраво растение, с ароматни листенца и свежа подправка, отгледана лично от Вас.