МЕНЮ
КОШНИЦА

Джоджен семена

Интернет магазин Semenata Shop предлага семена на Джоджен (с латинско име Mentha spicata) ..
2.00 лв.
Семена от Джоджен за саксия и сандъче с наситен характерен аромат - Mentha spicata
Няма наличност
Търсите ли семена за подправки, които може да отглеждате на практика навсякъде, дори в гра..
2.10 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

В тази категория на нашия интернет магазин за вашия дом и градина, ще ви представим селектирани видове висококачествени семена на една от най-широкоразпространената подправки из цял свят и една от най-любимите - уханния Джоджен. Познат под множество наименованият, кулинарната притурка се среща най-често под името гьозум и представлява вид мента. Всъщност наименованието и на някои езици е Spearmint, което буквално се превежда градинска мента. Освен популярна със специфичния си вкус и силен аромат, подправката е и популярна билка, която е известно средство за лечение на множество болежки в народната медицина. Запознайте се с незаменимата подправка в кухнята и лечебна билка, с множество приложения, каквато е джодженът. 

Джодженът представлява тревист вид многогодишно растение, което се отглежда успешно както на открито в градината, така и на балкона - в сандъче или саксия. На височина достига до 50 см и цъфти от месец август до октомври, в красиви и дребни, лилави цветове, които са събрани в продълговати класовидни съцветия. Листенцата му са с удължена яйцевидна форма и назъбени краища, на дължина могат да достигнат до 9 см и са обагрени в красиви тъмно зелени цветове. 

Джодженът вирее изключително добре на влажни и добре дренирани почви. Обича слънчевите места, но се развива добре и на по-сенчести. Интересен факт, е че ако искате да получите по-ароматни растения, се препоръчва да отглеждате подправката на местенца, които са осветени от пряка слънчева светлина. Растението трябва да се полива редовно, но и умерено. 

Джодженът се отглежда основно за подправка. Характеризира се с приятен, но силен аромат. С тази си основна характеристика, комбинацията му с други подправки не е много препоръчителна, защото със силния си аромат, често гьозумът успява да притъпи другите аромати и по този начин останалите подправки не се усещат на аромат и вкус. Вкусът му е леко парлив, което го прави подходящ за множество ястия. Отличната кулинарка притурка се съчетава превъзходно с ангешко месо и бобена чорба. Често се използва и за приготвяне на телешко и свинско месо, добавя се и към  салати, и консерви. 

Освен с известното си приложение на кулинарна подправка, джодженът е и страхотна лечебна билка, която е позната с множество полезни действия върху организма. Всъщност лечебните свойства на джоджена датират още от древни времена. Има отлично действие на противовъзпалително, успокояващо и обезболяващо средство. 

Ароматната билка се използва при стомашно-чревни разстройства, стомашни спазми, при подуване на корема, газове, колит, дори и при менструални болки. Смята се, че действа успокояващо, намалява киселинността на стомашния сок и подобрява храносмилането.

Джодженът може да се използва и от хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, както и възпалителни процеси в белите дробове. 

Билката действа благоприятно при зъбобол, мигрена, стрес, използва се при лош дъх и кожни заболявания. 

За да се възползвате от невероятните лечебни свойства на ароматното растение, може да си направите чай от джоджен, който е отлично средство за облекчаване на стомашните болки, гаргара, с която да облекчите зъбобола си, както и под формата на компрес, за външно прилагане върху кожни образувания.