МЕНЮ
КОШНИЦА

Джоджен семена

Интернет магазин Semenata Shop предлага семена на Джоджен (с латинско име Mentha spicata) ..
2.00 лв.
Търсите ли семена за подправки, които може да отглеждате на практика навсякъде, дори в гра..
2.00 лв.
Показани от 1 до 2 от 2 (1 страници)

В тази категория на нашия интернет магазин за вашия дом и градина, ще ви представим селектирани видове висококачествени семена на една от най-широкоразпространената подправки из цял свят и една от най-любимите - уханния Джоджен. Познат под множество наименованият, кулинарната притурка се среща най-често под името гьозум и представлява вид мента. Всъщност наименованието и на някои езици е Spearmint, което буквално се превежда градинска мента. Освен популярна със специфичния си вкус и силен аромат, подправката е и популярна билка, която е известно средство за лечение на множество болежки в народната медицина. Запознайте се с незаменимата подправка в кухнята и лечебна билка, с множество приложения, каквато е джодженът. 

Джодженът представлява тревист вид многогодишно растение, което се отглежда успешно както на открито в градината, така и на балкона - в сандъче или саксия. На височина достига до 50 см и цъфти от месец август до октомври, в красиви и дребни, лилави цветове, които са събрани в продълговати класовидни съцветия. Листенцата му са с удължена яйцевидна форма и назъбени краища, на дължина могат да достигнат до 9 см и са обагрени в красиви тъмно зелени цветове. 

Джодженът вирее изключително добре на влажни и добре дренирани почви. Обича слънчевите места, но се развива добре и на по-сенчести. Интересен факт, е че ако искате да получите по-ароматни растения, се препоръчва да отглеждате подправката на местенца, които са осветени от пряка слънчева светлина. Растението трябва да се полива редовно, но и умерено. 

Джодженът се отглежда основно за подправка. Характеризира се с приятен, но силен аромат. С тази си основна характеристика, комбинацията му с други подправки не е много препоръчителна, защото със силния си аромат, често гьозумът успява да притъпи другите аромати и по този начин останалите подправки не се усещат на аромат и вкус. Вкусът му е леко парлив, което го прави подходящ за множество ястия. Отличната кулинарка притурка се съчетава превъзходно с ангешко месо и бобена чорба. Често се използва и за приготвяне на телешко и свинско месо, добавя се и към  салати, и консерви. 

Освен с известното си приложение на кулинарна подправка, джодженът е и страхотна лечебна билка, която е позната с множество полезни действия върху организма. Всъщност лечебните свойства на джоджена датират още от древни времена. Има отлично действие на противовъзпалително, успокояващо и обезболяващо средство. 

Ароматната билка се използва при стомашно-чревни разстройства, стомашни спазми, при подуване на корема, газове, колит, дори и при менструални болки. Смята се, че действа успокояващо, намалява киселинността на стомашния сок и подобрява храносмилането.

Джодженът може да се използва и от хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, както и възпалителни процеси в белите дробове. 

Билката действа благоприятно при зъбобол, мигрена, стрес, използва се при лош дъх и кожни заболявания. 

За да се възползвате от невероятните лечебни свойства на ароматното растение, може да си направите чай от джоджен, който е отлично средство за облекчаване на стомашните болки, гаргара, с която да облекчите зъбобола си, както и под формата на компрес, за външно прилагане върху кожни образувания.