Вашата кошница е празна!
В тази категория ще Ви представим семена сортови на една древна билка, с множество лечебни свойства и ароматна подправка, която допринася със своя силен и наситен аромат към всяко ястие, към което се добави. В този раздел на магазинът за дом и градината - Семената BG, ще намерите професионални и висококачествени семена на многогодишното растение Девесил.
Девесилът е растение познато още в далечното минало, като се смята, че историята му датира от Древността. Лечебната билка е била добре известна сред древните гърци и римляни, и те я използвали често за подпомагане на храносмилане.
Според народни поверия, косумацията на билката давала на хората здраве и много сила, като това идвало от самото наименование “Девесил” означавало девет сили. Тези вярвания очевидно били широко разпространени, защото се разказва, че по време на преход през Алпите руският пълководец Александър Суворов, давал на войниците си от билката, за да ги направи по-силни.
В Средновековието пък, девесилът се използвал за подготовка на тонизиращи напитка, особено сред англичаните.
При изследвания, направени през 19 век, открили още едно свойство на древната билка, девесилът можел да преустанови развитието и разпространението на бактерията, която била отговорна за появата на неизлечимата болест туберкулоза.
А какво всъщност представлява Девесилът?
Девесилът е многогодишно зелено растение, което обича пряката слънчева светлина, пониква на по-влажни почви и на височина достига 1-1.5 метра. Част от семейство Сенникови, заедно с моркова и магданоза, девесилът цъфти с малки жълти цветчета, събрани в сенници, през летните месеци юли-август.
Девесилът е една наистина незаменима подправка в кухнята. За овкусяване на ястие, се използват неговите листенца - както свежи, така и изсушени. Интересното при тази подправка е ароматът й. Той се характеризира, като силен и доста наситен, с лека нотка горчивост, която се усеща по-натрапчиво първоначално.
Тази ароматна подправка се е превърнала в отличителна черта на южноевропейската кухня. С нея се овкусяват агнешно месо и други месни ястия, пилешка супа, фасул, салати и рибена чорба. Всъщност девесилът е смятан за подравката за рибената чорба.
Освен като подправка, девесилът е и отлична лечебна билка. Характеризира се с множество лечебни свойства - подобрява работата на сърдечно-съдовата система и стомашно - чревния тракт, оказва благоприятно действие върху нервната система, служи за отлично диуретично и противовъзпалително свойство. Приеман за силно ободряващо средство, приемът му дава енергия на организма, като помага при възстановяване.За лечебните цели се използва основно коренът на билката.
Смята се, че чаят от билката действа изключително благоприятно върху целия организъм, като го изчиства и по този начин - лекува.
Лесна и бърза рецепта за чай с девесил е следната:
Трябва да подготвите половин супена лъжица изсушен девесил и да го полеете с половин литър водичка. Получената смес се оставя да кипне за около минутка и след това се запаря около 15-минутки. Полученият чай се прецежда и се препоръчва приема му преди хапване. За най-добри лечебни резултати, чаят трябва да се приема до 3 месеца.
Въпреки многото ползи, девесилът не е билка и подправка, която е подходяща за всеки. Смята се, че не оказва особено добро влияние при по-нервни и емоционални хора, защото би могла да доведе до някакъв вид неразположение. Не е препоръчително и да се приема от жени, по време на тяхната бременност.