МЕНЮ
КОШНИЦА

Градински чай (Салвия) семена

Салвията е растение с многогодишен корен и едногодишна надземна част, достигаща височина 1..
3.69 лв.
Салвията е растение с многогодишен корен и едногодишна надземна част, достигаща височина 1..
2.10 лв.
Многогодишно, вечнозелено растение. Обикновенно се използва при готвене, за подправяне на ..
4.70 лв.
Градинският Чай или както е названието му на латински, Salvia officinalis е вечнозелено су..
3.50 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 5 от 5 (1 страници)

В тази категория на онлайн магазин за дома и градината Семената.шоп, магазинът, специално предназначен за дома и градината, ще откриете селектирани семена на ароматната билка, популярна със своите лечебни свойства и позната, като вкусна подправка в кулинарията, а именно Градински чай, познат и с наименованието Салвия. Самото име на билката носи и посланието й, салвия произлиза от дума латинска “salvare”, която буквално се превежда - “да се излекувам”. 

Градинският чай или салвия е многогодишен вечнозелен храст или полухраст, който достига на височина до 80 см. Стъблата му са изправени и дървенисти, а листенцата - продълговати и обагрени  в зелено-сиви нюанси. Разположени са срещуположно и са покрити с власинки. Лечебното храстче цъфти в периода юни-юли, в сини, розови и виолетови цветове.

Ароматната билка се характеризира, като сухоустойчиво растение и вирее много добре на сухи, топли и светли места . Пониква отлично на всякакви субстрати, с изключение на влажни почви. При сеитба в по-бедни почви е препоръчително да се подхранва (почвата) с необходимите хранителни вещества. Отглежда се основно, като декоративно растение, както и като лечебна билка. Градинският чай е често срещана растителна култура в Средиземноморието, откъдето се смята и че произлиза. 

Салвията е лечебна билка. Прието е, че лечебните й свойства са множество и са били популярни още в далечното минало. Според различни източници, градинският чай бил считан за толкова полезен, че чак можел “да победи смъртта”. Доказателство за това са няколко крилати фрази, които са преписвани на ключови фигури от Средновековието. Една от поговорките гласи следното: “Няма от какво да умре човек, който гледа градински чай”, и бива подкрепена от друга: “Защо човек трябва да умира, докато салвия расте в градината му….”

Днешно време салвията се цени високо, заради антибактериалните си и противовъзпалителни свойства, като се прилага често при възпаления и кожни заболявания. Смята се за мощен антиоксидант, разширява кръвоносните съдове и стимулира кръвообращението. Има страхотно действие при проблеми със стомашно-чревния тракт. 

Едно от основните приложения на градинския чай е като чай или запарка. Чаят от салвия се препоръчва при жени, които страдат от проблеми с менструалния цикъл и при дискомфорт по време на менопаузата. Според някои изследвания, лечебното растение може да намали секретивността в тялото и да редуцира потенето почти двойно. Затова се препоръчва при хора, които страдат от по-сериозно отделяне на слузно производство и пот. 

Чаят от салвия има успокоително действие, затова може да се приема от хора, които страдат от главоболие, умора и безсъние. Освен това, стимулира правилното храносмилане. 

Градинският чай се приготвя лесно, като няма нищо по-специално в рецептата му. Трябва да залеете с гореща вода една супена лъжица салвия и да изчакате около 20 минутки, за да прецедите - и вашето лечебно чайче е готово.

Въпреки множеството си полезни свойства, като всяка билка, трябва да се внимава и със салвията. Не е препоръчително да се приема от хора, които страдат от епилепсия, както и от жени по време на бременност. 

Салвията съдържа високо количество етерично масло в състава си, близо 2,5%, затова на някои места я отглеждат с цел получаване на етерично масло. 

Разбира се, не трябва да подценяваме и приложението на салвията, като подправка. Характеризира се със силен аромат дотолкова, че и при наличието й - други подправки не са необходими. Тя е широко разпространена в средиземноморската кухня, в частност - в италианската. Салвията се използва най-често за овкусяване на свинско и телешко месо. Разбира се, приложението й не се изчерпва до тук, като италианците обичат да подправят пастата си, супите си, както и яйцата с ароматната подправка.