МЕНЮ
КОШНИЦА

Валериана семена

Средноранен сорт. Образува отворена розетка със средни размери и плътно сърце. Листата са ..
2.40 лв.
Лечебното растение Валериана е широко разпространено по нашите ширини като диворастящо, а ..
4.70 лв.
Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс Щипки за домати и краставици в оранжерия и в градината Ф23 мм представени от Севън Сийдс
Най-продаван
Разнообразието от растения и култури в градината може да бъде впечатляващо. Прекрасните ре..
4.50 лв.
Показани от 1 до 3 от 3 (1 страници)

Искаме да ви представим една специална категория, която съчетава в себе си селекция от висококачествени семена на едно растение, с висока декоративна стойност, както и неповторими функции на ценна билка. В този раздел ще откриете семена на страхотното растение Валериана, често наричано Дилянка. Част от другите наименования, с които може да го срещнете са Коча или Кочова Билка и трева котешка.

Валериана е многогодишно растение с тревист характер, което се среща често в диви състояния на по-влажни места. На височина достига от 50 см до 100 см и цъфти късна пролет, през месеците май-юни. Цъфти в сенниковидни съцветия, в които се събират красиви бели и светло розови нюанси. Валериана е растение, което доста се цени именно заради успокояващите си свойства, познати още от Древността, както и заради своята декоративност. 

Но нека се върнем и да погледнем малко по-назад във историята, за да се запознаем с интересната история на успокояващата билка!

Според легенди Валерианата е била популярна още в Древен Рим и Древна Гърция, където извлеците на корените се използвани за лечебни цели. Имала отлично действие при отпадналост и умора. Всъщност нейните лечебни свойства били споменати и описани още от Хипократ. Малко по-късно се превръща и в невероятно средство при безсъние. 

През Средновековието пък смятали, че билката притежава повече действия и я използвали за гонитба на злите сили. Според легенди, в Швеция се превърнало в някакъв вид традиция при младоженците, като слагали валериана в дрехите на булката и младоженеца, за да отблъснат отрицателната енергия.

Днешно време са открити множество здравословни ползи на растението Валериана. Основното й свойство е успокояващото. Смята се, че действа директно върху централната нервна система и по този начин влияе ефикасно при умора, регулира кръвното налягане, успокоява сърцебиенето, помага при спазми в мускулите и помага при безсъние, като в същото време стимулира здравословния сън. Използва се (Препоръчва се) и при по-сериозно заболявания, като невроза, както и епилепсия, като при второто се комбинира с други билки. 

Лечебните свойства на растението се съдържат в корените му. Те притежават съвкупност от полезни съставки, които се характеризира с доста силно изразен аромат. 

Освен като билка, Валериана се отглежда и като декоративно растение. С красивите си, нежни бели и бледо розови цветчета, създава отлични цветни композиции с други растителни видове. Комбинира се доста сполучливо с ландшафтни растения. 

Дилянка е зимоустойчиво растение, което не проявява особена претенциозност и се отглежда много лесно. Зимоустойчиво е и вирее много добре, както на слънчеви, така и на сенчести места. За успешен растеж, се препоръчва богат и добре дрениран субстрат, който трябва да се подхранва и полива редовно, но умерено.
В народната медицина съществуват множество рецепти с валериан, които могат да се направят лесно в домашни условия и имат търсеното действие. 

Пример за това са инхалациите с валериан. Инхалациите с валериан се препоръчват при хора, които страдат от учестено сърцебиене и имат проблеми със съня. Препоръчват се и при хора, които страдат от сериозни болести, пряко свързани с нервите.

За да направите инхалации с валериан ви трябва воден извлек от корена на валериана. За това е необходимо да накиснете 1 супена лъжица корени, препоръчително е да са ситно нарязани в 1 чаена чашка вода. Накисвайте за период от едно денонощие - 24 часа и след това прецедете.