Меню
Каталог
Филтър
Цена
лв. лв.
Марка
19
16
Семена
Кога се засява
123
124
125
134
135
136
126
127
Особености на растението
52
Цъфтеж/Беритба
81
82
83
84
85
86
87
88
Цвят на плода/цвета
89
91
Начин на засяване
29
58
Дълговечност
101
103
Място на отглеждане
105
106
Необходимост от опора
108
Нужда от поливане
110
Необходимост от светлина
113
112
Зимоустойчивост
114
115
Височина на растението
66
69
Предназначение на плода/цвета
159
117
116
33
32
Рейтинг
1
2
3
4
5

Валериана семена

Изглед:
Покажи:
Ред:
Семена на Валериана (Лечебна Дилянка, Котешка билка) - (Valleriana officinalis)
Цъфтеж: Ситен бледорозов до бял цвят, който цъфти през май и юни. Височина: Около метър и половина. Осветеност на терена: На слънце или в полус..
4,00 лв.
Цъфтеж: Ситен бледорозов до бял цвят, който цъфти през май и юни. Височина: Около метър и половина. Осветеност на терена: На слънце или в полус..
Семена на Валериана
Средноранен сорт. Образува отворена розетка със средни размери и плътно сърце. Листата са средно големи, дебели и нежни. Добра устойчивост на ниски те..
2,00 лв.
Средноранен сорт. Образува отворена розетка със средни размери и плътно сърце. Листата са средно големи, дебели и нежни. Добра устойчивост на ниски те..
Професионален Черен клипс щипка за домати и поддържане на оранжерийни култури диаметър 23 мм
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..
3,50 лв.
Професионален магазин Semenata Shop с удоволствие представя един незаменим помощник във всяко стопанство - клипс щипка за домати и поддържане на оранж..

Искаме да ви представим една специална категория, която съчетава в себе си селекция от висококачествени семена на едно растение, с висока декоративна стойност, както и неповторими функции на ценна билка. В този раздел ще откриете семена на страхотното растение Валериана, често наричано Дилянка. Част от другите наименования, с които може да го срещнете са Коча или Кочова Билка и трева котешка.

Валериана е многогодишно растение с тревист характер, което се среща често в диви състояния на по-влажни места. На височина достига от 50 см до 100 см и цъфти късна пролет, през месеците май-юни. Цъфти в сенниковидни съцветия, в които се събират красиви бели и светло розови нюанси. Валериана е растение, което доста се цени именно заради успокояващите си свойства, познати още от Древността, както и заради своята декоративност. 

Но нека се върнем и да погледнем малко по-назад във историята, за да се запознаем с интересната история на успокояващата билка!

Според легенди Валерианата е била популярна още в Древен Рим и Древна Гърция, където извлеците на корените се използвани за лечебни цели. Имала отлично действие при отпадналост и умора. Всъщност нейните лечебни свойства били споменати и описани още от Хипократ. Малко по-късно се превръща и в невероятно средство при безсъние. 

През Средновековието пък смятали, че билката притежава повече действия и я използвали за гонитба на злите сили. Според легенди, в Швеция се превърнало в някакъв вид традиция при младоженците, като слагали валериана в дрехите на булката и младоженеца, за да отблъснат отрицателната енергия.

Днешно време са открити множество здравословни ползи на растението Валериана. Основното й свойство е успокояващото. Смята се, че действа директно върху централната нервна система и по този начин влияе ефикасно при умора, регулира кръвното налягане, успокоява сърцебиенето, помага при спазми в мускулите и помага при безсъние, като в същото време стимулира здравословния сън. Използва се (Препоръчва се) и при по-сериозно заболявания, като невроза, както и епилепсия, като при второто се комбинира с други билки. 

Лечебните свойства на растението се съдържат в корените му. Те притежават съвкупност от полезни съставки, които се характеризира с доста силно изразен аромат. 

Освен като билка, Валериана се отглежда и като декоративно растение. С красивите си, нежни бели и бледо розови цветчета, създава отлични цветни композиции с други растителни видове. Комбинира се доста сполучливо с ландшафтни растения. 

Дилянка е зимоустойчиво растение, което не проявява особена претенциозност и се отглежда много лесно. Зимоустойчиво е и вирее много добре, както на слънчеви, така и на сенчести места. За успешен растеж, се препоръчва богат и добре дрениран субстрат, който трябва да се подхранва и полива редовно, но умерено.
В народната медицина съществуват множество рецепти с валериан, които могат да се направят лесно в домашни условия и имат търсеното действие. 

Пример за това са инхалациите с валериан. Инхалациите с валериан се препоръчват при хора, които страдат от учестено сърцебиене и имат проблеми със съня. Препоръчват се и при хора, които страдат от сериозни болести, пряко свързани с нервите.

За да направите инхалации с валериан ви трябва воден извлек от корена на валериана. За това е необходимо да накиснете 1 супена лъжица корени, препоръчително е да са ситно нарязани в 1 чаена чашка вода. Накисвайте за период от едно денонощие - 24 часа и след това прецедете.

Популярни производители
Semenata.bg © 2021